Sosyal medyadaki en son güncellemelerden haberiniz var mı? Hep aklınıza gelen ve işinizi kolaylaştıracağını düşündüğünüz yenilikler, belki de bu ay yayına alınmıştır bile. 🙂 Deneyimlerimizi ve günlük kullanımlarımızı baştan aşağıya değiştiren, yepyeni bir teknoloji anlayışına sahip olacağımız ve neden geliştirildiğini, günlük hayatta nasıl işimize yarayacağını merak ettiğimiz yepyeni güncellemelere hep birlikte göz atalım;

  • Facebook Artık Daha Güvenilir 

Facebook ekibi, daha iyi bir haber deneyimi için yeni güncellemeler ekleneceğini açıkladı. Yanlış bilgilendirmenin önüne geçmek; şok edici, uygunsuz veya kötü amaçlı reklamları ve haberleri ortadan kaldırmak için Facebook’a bağlı bütün web siteleri analiz edilecek. Böylece son zamanlarda büyük bir sorun haline gelen sosyal medya üzerindeki yanlış bilgilendirmelerin önüne geçilmiş olacak ve Facebook bilgi almak için daha doğru ve güvenilir bir kaynak haline gelecek. Bu, Facebook’un güvenilirliği açısından oldukça önemli bir adım.

facebook news feed feature ile ilgili görsel sonucu
  • Yepyeni Bir Albüm Deneyimi

1 Haziran’dan itibaren, Facebook albümlerine metin, yer bildirimi ve video eklenebilme özelliği geldi. Ayrıca kullanıcılar artık albümleri takip edebilecek ve takip ettikleri albüme yeni bir medya eklendiğinde bildirim alabilecekler. Oldukça kullanışlı olan bu özellik, kullanıcıların anılarını organize etmelerini sağlayacak. Böylece işlerini, seyahatlerini yakından takip ettiğiniz kullanıcıların bütün güncellemelerini, tek bir yerden takip edebileceksiniz.

facebook-album-features-620x367
  • Facebook Live İçin Altyazı

6 Haziran’da Facebook, yayıncıların işitme engelli veya işitme zorluğu yaşayan insanlar tarafından daha erişilebilir hale gelmesi için canlı yayınlara alt yazı ekleme olanağını yayına aldı. Bu sayede yayıncılar, sayfalarındaki videolar için otomatik olarak altyazı oluşturma konusunda Facebook’un konuşma tanıma hizmetini kullanabilecek.

facebook-live-captions-620x398
  • Profil Resimleriniz Güvende

21 Haziran’dan itibaren kullanıcılar, profil fotoğraflarının kimler tarafından indirilebileceğini, paylaşılabileceğini ya da başka birisine gönderebileceğini belirleyebiliyor. Şimdilik Hindistan’da kullanıma açılan bu özellik yakında tüm dünya için aktif hale gelecek.

1_newsroom-hero_eng_2x
  • Doğal Afetleri Gösteren Haritalar

Aktif kullanıcı sayısı sayesinde bilgi paylaşımı konusunda da oldukça geniş bir perspektife sahip olan Facebook, kullanıcılarının günlük yaşamlarında maksimum faydayı sağlaması amacından yola çıkarak eğlencede olduğu kadar hayati konularda da güncellemeler getirmeye devam ediyor. 7 Haziran’da yayına alınan özellik ile Facebook, bir doğal afet haritası özelliğini sundu. Facebook’un bu bağlamda 3 farklı doğal afet haritası olacak:

  1. Konum Yoğunluğu Haritaları: Felaket öncesinde, felaket sırasında ve sonrasında insanların nerede olduğunu gösterecek.
  2. Hareket haritaları: Kriz sırasında mahalle veya şehirler arasındaki hareketliliği, insan yoğunluğunu gösterecek.
  3. Güvenlik Kontrolü Haritaları: Kullanıcıların bir felaket sırasında kendilerini güvenli olarak işaretledikleri yeri gösterecek.

https://www.facebook.com/facebook/videos/10155889045356729/

  • Instagram’ın Reklam Paylaşımları Güncellendi

Tanınmış kişiler ya da bloggerlar tarafından yapılan reklam paylaşımları, Instagram’ın oldukça önemli ve yaygın bir parçası. Bu konudaki ihtiyaçları göz önüne alan Instagram yeni bir güncelleme getirdi. Artık kişisel sayfalarda paylaşılan reklamların üzerinde, reklamverenin kim olduğu gösterilebilecek. Fotoğrafın üzerindeki konum kısmında görünecek olan ibare sayesinde reklamverenlere ulaşmak daha kolay hale gelirken, hem reklamveren hem de reklamı paylaşan kişiler için daha profesyonel bir görünüm elde edilmiş olacak.

instagram-sponsored-posts-1-e1498762540249-618x999
  • Fotoğrafları Arşivleme Özelliği

Önceden paylaşmış olduğunuz fotoğrafları silmek ile silmemek konusunda kararsız kaldıysanız, bu özellik sizin için oldukça kullanışlı olacak. Yeni eklenen arşiv özelliği ile paylaşılan fotoğrafları silmeye gerek kalmadan arşivinize taşıyarak diğer kullanıcılar tarafından görüntülenmesini engelleyebilir, sonra da dilediğiniz zaman görünür hale getirebilirsiniz.

instagram-archive-620x548
  • Canlı Yayında Yanıt Verebilme Özelliği

Artık Instagram’da canlı yayın yaparken, size gönderilen ve ekrandan akıp giden mesajlara yine mesaj yazarak yanıt verebilirsiniz. Ayrıca canlı yayın videolarınızı kaydedip hikayenize aktarabilir, böylece canlı yayın kaydınızın 24 saat daha görünebilmesini sağlayabilirsiniz. Bu özellik en çok, canlı yayınları için önceden duyuru yaparak daha fazla katılım sağlama endişesi yaşayan markaların işine yarayacak gibi görünüyor.

instagram-live-replay-620x549
  • Snap’ten Reklamverenlere Büyük Kolaylık

Reklamlar için gelen yeni güncelleme, Snap üzerindeki tüm reklam süreçlerini oldukça kolay hale getiriyor.

  1. Reklam Yöneticisi: Bu hizmet portalı kampanyalar hakkında müşterilerden gelen geri dönüşleri ve reklam analizlerini satın almak, yönetmek ve optimize etmeyi sağlayacak.
  2. Snap Publisher: Tarayıcı tabanlı bir araç olan Snap Publisher, reklamverenlerin daha iyi bir deneyim sunabilmesine, yatay videoları dikey bir formda çalıştırabilmesine ve daha birçok hedef için reklam şablonlarına erişmesine olanak sağlayacak.
  3. Snapchat Sertifikalı İş Birlikleri: Belirli üst düzey reklam uzmanlarına ekstra eğitim veren ve destekleyen bu yeni program, müşterilere ulaşmak konusunda da kolaylık sağlarken bir ders için 25 kişiye kadar bir ekip oluşturulabilecek.
snapchat-snap-publisher-620x388
  • Snap TV Geliyor

TechCrunch, Snapchat ve Time Warner’ın, Snapchat orijinal şovlarını ve reklamlarını yapacakları bir anlaşma yaptığını duyurdu. Önümüzdeki iki yılı içeren ve 100 milyon dolar değerinde olan anlaşma; yazı şeklindeki dizilerden günlük haberlere ve belgesellere kadar geniş bir yelpazeye sahip. Bu haber üzerine içerdiği özelliklerle neredeyse herkesin bireysel televizyonu haline gelmiş olan Snap, televizyon anlayışımızı daha da özgürleştirecek ve bilinen tüm televizyon alışkanlıklarına yepyeni bir soluk katacak.

snapchat-time-warner-deal-620x349
  • Kendinize Özel Filtreler Oluşturun

Snap kullanıcıları artık filtre konusunda özgür! Haziran’ın son günlerinde eklenen bu yeni özellikle Snap kullanıcıları doğum günü, düğün, mezuniyet, belirli günler ve haftalar gibi özelleştirilmiş temaları kullanabilecek ve bu temalara istedikleri metin, Bitmoji ve çıkartmalar ekleyebilecekler. Geofilter adı verilen bu özellik daha öncede sadece şirketin web sitesinden satın alınabiliyordu.

snapchat-custom-geofilter-in-app-620x349

Neredeyse her güne bir yenilik ve geliştirmenin denk geldiği şu günlerde, önümüzdeki aylar için bizi nelerin beklediğini tahmin etmek oldukça zor ve heyecanlı 🙂 Yeniliklere yer vereceğimiz bir sonraki DijitalOl yazımızda görüşmek üzere!