Koronavirüs’ün yeni bir dünya ve yeni bir normal yaratacağını artık hepimiz biliyoruz. Bazı sektör öncüleri bu zamanda reklam çalışmaları yapmamayı tercih ederken bazıları da bu dönemde tüketicilerle anlamlı bir bağ kurabilmenin ve bunu sürdürebilmenin mümkün olduğunu söylüyor ve bu krizde onların yanında olduğunu göstermenin yollarını arıyor.  Çoğu dünya devi ise kendilerinden beklendiği gibi elini taşın altına koyuyor ve hem sağlık çalışanları hem tüm insanlık adına güzel şeyler yapıyor.

Coca-Cola

Dünya Sağlık Örgütü Covid-19’un bir pandemi olduğunu açıkladığında bir dünya devi herkesi şaşırtan bir karar aldı. Sürecin ekonomik belirsizliği sebebiyle Coca-Cola reklam yatırımlarını durdurduğunu açıkladı. Premier Leauge, Euro 2020, Olimpiyat Oyunları gibi büyük etkinliklerin de sponsoru olan markanın bu kararı oldukça tartışma yarattı. Şirket süreci takip edip ajansları ve iş partnerlerini düzenli olarak güncelleyeceğini belirtti. Marka ayrıca sosyal medya hesaplarını (Twitter, Facebook ve Instagram) American Red Cross gibi organizasyonlara devretti. Açıklama olarak da bu kanalların büyük kitleleri var ve Coca Cola olarak bu platformların erişimini insanlara yardım eden kuruluşlar için kullanabileceğini belirtti.

Nike

Dünyaca ünlü spor makası Nike kampanyalarıyla her zaman çok konuşulur. Spora teşvik eden bu kampanyalarda hep çık ve daha iyisini yap mesajı verilir. Ancak bu defa evde kalmayı öneriyor.  Mesaj “İçeride Oyna” ve ekliyor: “Daha önce dünyadaki milyonlar için oynamayı hayal ettiysen, şimdi senin şansın”. Bu basit ama etkili mesajı Cristiano Ronaldo, Micheal Jordan, LeBron James gibi ünlüler de paylaştı. Marka ayrıca Covid-19’la savaşanlar için 15 Milyon dolarlık bir bağış yaptı.

IKEA

Sosyal mesafe artık dilimize ve zihnimize işledi. Bu yüzden de evde bu kadar vakit harcarken Ikea evimizle bağımızı güçlendirecek bir mesajla karşımızla çıktı: “Her şeyi değiştirebiliriz”. Evde amuda kalkmış bir çocuk görseliyle verilen bu mesaj yine basit ama etkili.

Airbnb ve TripAdvisor

Ev kiralama platformu Airbnb 100.000 sağlık ve ilk yardım çalışanına bedava kalma fırsatı sundu. Ayrıca Airbnb ve Tripadvisor endüstrinin tamamen kapandığı bu süreçte iletişime devam ederek sanal deneyimler yaşatıyor.  TripAdvisor’un tur şirketi Viator #RoamFromHome hashtagiyle 100’ü aşkın deneyim yaşatıyor. Bunların arasında sanal aşçılık derslerinden Berlin sokaklarını gezebileceğiniz bir sight-seeing turuna pek çok şey yer alıyor. Bunları satın alanların %80’inin ise küçük işletme sahipleri olduğu söyleniyor. Ardından Airbnb de online deneyim satışına başladı. Bu sayede bir illüzyonist izleyebiliyor, yeteneğiyle ünlü bir köpekle tanışabiliyor ya da ailecek bir yemek atölyesine katılabiliyorsunuz.

Yıllardır alışılagelen dünya problemlerinde, örneğin çevre konusu gibi, markaların sürdürülebilirlik için yaptıklarını zaten görmüştük ve hatta ilgimizi kaybetmiş bile sayılabiliriz. Ancak dünyanın aniden karşısına çıkan ve anında etkisini gösteren bu büyük krizde büyük markalar dünya için gerçekten ne yapıyor? Hadi gelin bakalım…

Amazon

Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon bu dönemde 100.000 kişiyi işe alacağını ve her alışverişte “fullfillment center”lara bağış yapılabilen bir bağış sistemi kurduğunu açıkladı. Avrupa ve Amerika gibi alım gücü ve satış potansiyeli yüksek pazarlara ürün satışı yapmak ve bu satışlar için, satış öncesi ve sonrası aksiyonları planlayıp hayata geçirmek birçok girişimcinin kullandığı “fullfilment sistemi”ne her alışverişte 2 dolar bağış yapılabiliyor. Böylece salgın döneminde zor zamanlar geçiren girişimcilere çok önemli bir destek sağlamış oldu.

Google

Google bir eğitim sitesi oluşturarak kullanıcıların koronavirüs hakkında kolayca bilgi sahibi olmasını sağladı. Sitenin çok basit olması ve sadece Amerika için yaratılmış olması tartışma yaratırken şirketin Dünya Sağlık Örgütü’ne 25 milyon dolar bağışladığını da ekleyelim.

Apple

Apple aslında çok farklı bir yaklaşım izlemedi diyebiliriz. Salgın başladığında geçici olarak perakende mağazalarını kapattı. Bunun yanında tüm çalışanlarına koronavirüs belirtisi gösteren çalışanlarınaysa süresiz hastalık izni verdi. Apple ayrıca Avrupa ve Amerika’daki sağlık çalışanlarına 10 milyon maske bağışladı.

WhatsApp

Peki bu dönemde doğrulanmamış haberlerin en hızlı yayıldığı WhatsApp ne yaptı? Şirket insanları söylentileri yaymaktan vazgeçirmeye çalışıyor.  Bunun için chat platformu Dünya Sağlık Örgütü, Unicef ve Birleşmiş Milletler Gelişim Programı gibi organizasyonlarla iş birliği yaparak bir Coronavirus Hub geliştirmeye çalışıyor. Buradan bir “fast-checker” yani hızlı doğrulama sistemiyle söylentiler doğrulanabilecek.

Facebook

Facebook da yine Messenger üzerinden aynı şekilde yeni bir program kurarak Birleşmiş Milletlerle iş birliğiyle doğru bilgi paylaşımını destekliyor. Böylece Messenger üzerinden insanların soruları cevaplanıyor.

Uber/Uber Eats

Uber’in yemek servisi hizmeti veren ayağı Uber Eats sağlık ve acil yardım çalışanlarına bedava yemek hizmeti sağlıyor. Ayrıca bazı kentlerde servis ücretini de küçük işletmeleri desteklemek amacıyla bağışlıyor. Öte yandan ana şirket Uber de sağlık çalışanlarıyla ortak bir çalışma yaparak koronavirüs testlerinin ulaştırılması için yollar aradığını açıkladı.

Adobe

Bilgisayar software şirketi Adobe, Creative Cloud’a ücretsiz giriş hakkı vererek pandemi nedeniyle evde olan öğrenci ve öğretmenlere uzaktan eğitim desteği veriyor. Bu uygulama 31 Mayıs’a kadar devam ediyor olacak.

Starbucks

Starbucks Fonu da yine sağlık çalışanlarına $500,000 ve bedava kahve vereceğini açıkladı. Marka ayrıca Starbucks çalışanları ve ailelerine krizin izlerini silebilmek adına, yıllık 20 seansa kadar terapi seansı hediye edecek.

Ve daha niceleri…Salgının büyük ya da küçük tüm markaları ekonomik olarak etkileyeceği kesin. Ancak bu dönem dünya için ne yaptıklarıyla hatırlanacakları da şüphesiz.