Dijital iletişim alanında hareketli geçen bir yılı daha geride bıraktık. Bu esnada Sosyal Medya Analytics Platformu BoomSocial’da markaların 2022 dönemindeki sosyal medya performans istatistiklerinin yer aldığı BoomSocial Social Media Trends & Insights 2023 araştırmasını yayınladı.

BoomSocial, platformunda yer alan sektörlerden 17’si için kapsamlı bir analiz gerçekleştirdi. Analizde, bu 17 ana sektörde yer alan toplam 19 binden fazla marka hesabının bir yıllık sosyal medya performans verileri derinlemesine mercek altına alındı.

Türkiye’deki markaların sosyal medya istatistiklerini kapsayan bu araştırmada; Facebook, Twitter ve Instagram mecraları için büyüme, sayfa aktifliği, etkileşimler, popüler ileti türleri, öne çıkan paylaşım saatleri gibi pek çok detaya yer veriliyor. Biz de araştırmanın öne çıkan verilerini yakından inceledik.

Video içerikler daha fazla etkileşim alıyor

Sosyal medyada üretilen içerik sayısı arttıkça kullanıcıların ilgisini çekebilmek de daha önemli bir hale geldi. Video içerikler, markaların tüketicilerine mesajlarını iletmek için en etkili yollardan biri. Yıl boyunca yayınlanan fotoğraf ve video içerikler kıyaslandığında videolar fotoğraflara göre yüzde 49 daha fazla etkileşim elde etti. İki içerik türü arasındaki fark özellikle Twitter ve Instagram mecralarında dikkat çekiyor.

En popüler etkileşim türü: Beğeni

Zahmetsiz ve hızlı etkileşim türü “Beğeni”, sosyal medya kullanıcılarının favorisi. Marka hesaplarından yapılan paylaşımlarla da kullanıcıların en çok “Beğeni” yoluyla etkileşime geçtiği görülüyor. Nitekim, yorum yapmaya kıyasla aylık 8,6 kat; paylaşıma kıyasla ise aylık 139 kat daha fazla beğeni yapıldı. Post başına beğeni 170 olarak karşımıza çıkarken sayfa başı aylık beğeninin ise 3,6 bin olduğunu görüyoruz.

Etkileşimin en yüksek olduğu mecra: Instagram

Instagram mecrasının popülerliği BoomSocial 2023 Insight raporunda da göze çarpıyor. Yıl boyunca marka hesaplarından paylaşılan iletilerin elde ettiği etkileşime bakılınca, Instagram mecrasının diğer mecralara oranla aylık ortalama 3,7 kat daha fazla etkileşim getirdiği görülüyor.

Hangi saatlerde paylaşımlar daha çok etkileşim getiriyor?

Sosyal medya hesaplarından yapılacak paylaşımlar söz konusu olduğunda zamanlamayı doğru ayarlayabilmek de oldukça önemli. Yıl boyunca paylaşılan iletiler arasında en yüksek etkileşime sahip iletilerin paylaşım saatleri Facebook’ta ve Instagram’da 11.00, Twitter’da ise 14.00 olarak kayıtlara geçti.

Sektörel istatistikler: Dijital TV ve Eğlence

Dijital TV ve Eğlence sektöründe yer alan markaların sosyal medya performans istatistiklerinde sayfa başı performans ortalamalarına bakıldığında aylık ortalama büyüme 4.319, aylık ortalama etkileşim 119 bin ve aylık ortalama etkileşim oranı yüzde 0,23 olarak gerçekleşti.

Sektörde hafta sonu paylaşılan iletiler hafta içi paylaşılan içeriklere göre yüzde 29,6 daha fazla etkileşim elde ederken en çok etkileşim getiren iletilerin paylaşım saatleri 17.00 oldu.

Sektördeki markaların Facebook, Twitter ve Instagram mecralarındaki aylık ortalama etkileşim verilerini kıyasladığımızda, aylık sayfa başı ortalama 1 milyonun üzerinde etkileşim elde ederek birinci sırada yer alan marka açık ara farkla Netflix olurken 2022’de Türkiye’de de yayın hayatına başlayan Disney+ ortalama 200 bin etkileşimle ikinci sırada yer aldı.

BoomSocial Social Media Trends & Insights 2023 araştırmasının tamamını incelemek için tıklayın.