YouTube, uygulamasında altyazı kullanımını geliştirmek için yeni bir adım atarken, TikTok da tüm kliplerde otomatik altyazıyı kullanıma sunarak erişilebilirlik özelliklerini genişletmek istiyor.

YouTube Ürün Baş Sorumlusu Neal Mohan, içerik oluşturucuların YouTube Studio uygulaması içinde kliplerinde altyazı oluşturma ve düzenleme işlemlerini daha kolay bir şekilde dışarıdan yaptırabileceklerini duyurdu.

Burada görebileceğiniz gibi, artık ‘İzinler’ ögesinde, uygulama içinde bir ‘Altyazı düzenleyici’ rolü eklemek için yeni bir seçenek var, böylece üçüncü bir tarafa kliplerinizdeki altyazıları yönetmesi için erişim verebilirsiniz.

Bu, içeriğinizdeki altyazıların doğruluğunu ve okunabilirliğini artırmaya yardımcı olacaktır. YouTube’un tüm yüklemelerde otomatik altyazılar da sunduğunu belirtmekte fayda var, ancak bunlar otomatik olduklarından her zaman doğru değiller ve bu özellikle belirli diller için geçerli. Bu seçenek bu açıdan ek yönetim kapasitesini kolaylaştıracaktır.

TikTok ayrıca, tüm yüklemeler için varsayılan olarak İngilizce otomatik altyazıları açarak altyazı erişimini yükseltmek ve daha fazla kişi için kullanılabilirliği geliştirmek istiyor.

Sosyal medya uzmanı Matt Navarra tarafından paylaşılan bu uyarıda da görebileceğiniz gibi, TikTok, altyazıları varsayılan olarak açarak kullanılabilirliğini genişletmek istiyor. Kullanıcılar, yükleme akışı içinde otomatik olarak oluşturulan altyazıları kapatabilir veya dil görüntüleme seçeneklerini değiştirebilirken, bu adımı geçersiz kılacak olan kendi altyazılarını yine de ekleyebilirler.

Yine de çoğu durumda, bunları açık bırakabilirsiniz. Otomatik altyazıları oluşturulduktan sonra düzenleyebilirsiniz ve uygulamadaki çoğu kısa klip için, bunların doğru olduğundan emin olmak muhtemelen uzun sürmez. 

Her halükarda, TikTok kendi uygulamasına ve videolara daha fazla metin seçeneği getirecek, bu da yalnızca erişilebilirliği iyileştirmeye yardımcı olabilecek. Aynı zamanda kullanıcıların “ses kapalı” ortamlarda videolarınızın ne hakkında olduğu konusunda daha iyi bağlam elde etmelerine yardımcı olabilecek.

Erişilebilirlik, her platformun daha geniş bir kullanıcı yelpazesinin içeriğine erişmesine yardımcı olmak için daha fazla araç ve seçenek eklemesiyle birlikte, son yıllarda sosyal uygulamalar için temel bir odak noktası haline geldi. Bu olumlu bir adım ve dünya çapında 70 milyondan fazla sağır insan için önemli bir gelişme.

Buna ek olarak, işitme engellilerin %80’den fazlasının gelişmekte olan bölgelerde yaşadığından, yeni pazarlara ulaşan uygulamalar için de bu kritik bir yaklaşım. Hem TikTok hem de YouTube’un dünya çapında uygulamaya başladığı bu uygulama pazarlama faaliyetlerini de üst düzeye çıkarak yeni bir adım olarak görülüyor.