BeReal, günün belirli bir anında yaptığınız her şeyin bir görüntüsünü yayınlama süreci sonunda kalıcı bir sosyal medya trendi mi olacak yoksa ondan önceki birçok viral değişim gibi ortadan kaybolacak mı?
BeReal, 2022’de hem Apple hem de Google (“Kullanıcıların Seçimi” kategorisi) mağazalarında Yılın Uygulaması ödülünü kazanmasına rağmen, bazı açılardan zaten azalıyormuş gibi geliyor. 

BeReal, sosyal medyanın altında yatan bir trendi gözler önüne serdi: İnsanlar, çevrimiçi olarak her yüklemelerinde ve yorumlarında sundukları gösterişsiz, düzenlenmiş, yontulmuş kişiliklerden bıktı. Her şey biraz sahnelenmiş gibi geliyor ve BeReal bunu yaratıcı bir şekilde ortadan kaldırıyor. Ama bir uygulama olarak BeReal için sırada ne var? Bu kavramla yapılabilecek başka bir şey var mı? Diğer uygulamaların bununla yapabileceği bir şey var mı ve daha fazla araştırmaya değer mi?
Instagram kesinlikle bu olasılığa bir şans veriyor.
Bu yılın başlarında ‘Candid’ adlı oldukça BeReal benzeri bir özelliği denedikten sonra, Instagram şimdi de uygulama içindeki farklı öğelere odaklanan bazı benzer özellikler geliştiriyor. Öncelikle, Instagram, grup sohbeti üyelerinin tüm katılımcılardan 5 dakika içinde sohbete kendi fotoğraflarını veya videolarını eklemelerini istemelerini sağlayacak “Roll Call” adlı bir şey üzerinde çalışıyor.

Uygulama araştırmacısı Alessandro Paluzzi tarafından yayınlanan bu ekran görüntülerinde de görebileceğiniz gibi, Roll Call isteğini tüm kişilerinize göndermek yerine, kapalı bir grup sohbeti içinde etkili bir şekilde BeReal’in küçük ölçekli bir sürümü gibi.

Ayrıca Instagram, herhangi bir zamanda ne yaptığımızı göstermek için ön ve arka kameraları kullanarak tam olarak BeReal gibi çalışan “Glimpse” Hikayeleri üzerinde çalışıyor.

Bu varyasyonların her ikisinde de fark edeceğiniz tıpkı BeReal gibi, yalnızca Roll Call/Glimpse’e kendi katkılarını gönderenlerin görebileceği şekilde yayınlanan resimler veya videolar ile katılım gerektirirler.
Gerçekten de herhangi bir özellik gerçekten yayınlanırsa, bu işe yarayabilir ve IG’de daha önemli bir trend haline gelebilir mi?Yani, belki.

Yine de, BeReal bu yıl indirmelerde büyük bir artış gördü, bu nedenle bu tür işlevlere açıkça ilgi olduğunu gözlemliyoruz. BeReal süreci, kendi başına bir platformdan çok bir özellik, bu nedenle tamamlayıcı bir unsur olarak daha mantıklı olabilir, Instagram veya başka bir uygulama gibi kendi başına ayrı bir uygulama olmaktansa.

Ama aynı zamanda insanların bıkacağı bir heves gibi geliyor – artık ana uygulamalara hakim olan, ancak aslında onları veya daha popüler uygulamaları kullanma şeklimizi değiştirmeyen yapaylığa karşı bir panzehir.

Gerçek meydan okuma hangisidir? Sosyal uygulamalarda daha gerçek, dürüst iletişim için açıkça bir istek olsa da, büyük platformlar zaten günlük sürecimizde o kadar önemli bir rol oynuyor ki, onları gasp etmek zor olacak ve aynı zamanda dikkat dağıtmak ve meşgul olmak için, sosyal bağlantıdan uzaklaşmak için TikTok’un eğlence değerine direnmek de zor. 

Daha çok bir merak, sizi daha bağlı hissettirmek için geçici bir ilgi olduğunda, ancak kendi içinde uzun vadeli bir bağlılık unsuru olmadığında, sıradan olanı nasıl daha ilginç ve daha önemli bir yön haline getirirsiniz?

Tüm sosyal uygulamaların sonunda bize gösterdiği talihsiz gerçek, hepimizin oldukça sıkıcı olduğu gerçeği. Çoğumuz, sürekli belgelemeye layık, şaşırtıcı, göz alıcı hayatlar yaşamıyoruz; bu da, sonunda daha fazla insanın, bu inşa edilmiş dijital etkileşim alanında diğerlerinden daha fazla beğeni ve ilgi toplamak için varoluşlarının gelişmiş versiyonlarını tasvir etmesine yol açıyor.

Bu, sonrasında daha da ileri gidip, görüntü düzenlemeye ve her açıdan gerçekliği bariz bir şekilde çarpıtmaya kadar ulaştı. bu da insanların gördüklerini daha fazla sorgulamasına neden olurken, diğer yandan, siyasi görüşlerini paylaşan arkadaşlar ve aile, bizi onların hiç bilmediğimiz ve çoğu durumda gerçekten öğrenmemize gerek olmayan taraflarını görmeye zorladı.

O zaman, BeReal gibi bir uygulamanın ortaya çıkması için sahneyi hazırlayan o şey, bize, ilişkilendirilebilir, giderek daha fazla yanlış veya çarpıtılmış bu tasvirlerin önerebileceğinden çok daha yakın olduğumuzu göstermesidir.

Bu, sosyal medya etkileşimine yeni bir yaklaşım tarzı – yeni bir değişimin tohumu gibi geliyor, ama şimdiye kadar, elimizden gelen bu. Bir konsept üzerine inşa etmek ve bu trende yaslanmak dışında yapabileceğiniz pek bir şey yok.

Belki bir sonraki endüstri değişimini ateşleyecek ve belki de kodu kıracak ve bu cephede ilerlemenin en iyi yolunu bulacak olan Instagram veya TikTok veya başka bir yerleşik uygulama olacak. (Genel bir uygulama yaklaşımı olarak Snapchat’in arkadaşlar arasındaki bağlantıya odaklanmasının bu değişimle en yakından uyumlu olduğunu iddia ediyorum.)
Ancak şu anda, sınırlı bir unsur gibi geliyor, daha geniş sosyal medya kakofonisi arasında olabileceklerin bir parıltısı.