Instagram, kullanım analizleri, anket verileri ve daha fazlasını temel alarak Z Kuşağı kullanıcıları arasında gelecek yıl için en önemli ve artan değişimleri vurgulamayı amaçlayan 2023 Trendler Raporunu yayınladı.
Instagram’a göre:

“Bu raporda yer alan bulgularımız, 2023’ü tek kelimeyle özetlemekle ilgili basit bir soruyla başladı. En önemli tepkilerimiz: İyileştirme, Enerji Verme ve Ana Karakter Enerjisi.’’
Buradan indirebileceğiniz 22 sayfalık rapor, ana bölümde beş temel trend alanını vurgulamakta:

  • Geri Dönüştür, Yeniden Kullan, Yeniden İnşa Et
  • Harekete geçmek
  • İklim ve Etkileyici Güzellik
  • Alt, Metaverse’i Ele Geçiriyor
  • Finansal Rönesans

Pazarlama açısından paylaşılan önemli veri noktalarından bazıları şunları içeriyor:

  • 2023’te Z kuşağının daha fazla üyesi, güçlerini, amaçları ve toplulukları desteklemek için kullanacak.
  • Z Kuşağı sosyal medya kullanıcılarının yarısından fazlası, 2023’te dijital avatarlardan veya influencerlardan moda veya güzellik ilhamı almayı planlıyor.
  • Her 3 Z kuşağından 2’si aşırı hava ve güneşe karşı koruma sağlayan cilt bakımı veya güzellik ürünleri almayı planlıyor.
  • Ankete katılan Z kuşağının yarısından fazlası, 2023’te kıyafetlerini kendileri yani ‘Do It Yourself’ (DIY) yapmayı planladıklarını söyledi.

2023 yılında Z kuşağının yaklaşık üçte ikisi tam zamanlı içerik üreticisi ve proje bazlı olarak para kazanmak için sosyal medyayı kullanmayı planlıyor. İlgi alanlarını gelir kaynaklarına dönüştürmeyi hedefliyorlar. Bu çerçevede her dört gençten biri finans becerilerini artırmak istediğini belirtiyor.

Küresel çapta artan yaşam maliyetleri de, bu kararda etkili olarak Z kuşağının tasarruf ederek tutumlu olma alışkanlığı geliştirmesine neden oluyor. Araştırmaya katılanların dörtte birinden fazlası satın almak istedikleri ürün bütçelerini aştığında tutumlu davranmayı seçeceklerini belirtiyor.

Bunun yanı sıra Z kuşağı tüketiciler, 2023 yılında alışveriş yaparken önemsedikleri amaçları destekleyen markaları tercih edeceklerini belirtiyorlar. Güçlü siyasi görüşleri olan aktivist bir nesil olarak tanımlanan Z kuşağının, 2023 yılında politik konularda gerek ülke siyasetinde gerek içerik platformlarında daha fazla görünür hale geleceği düşünülüyor.

Instagram bu cephede daha fazla seçenek sunmak için çalışıyor. Ankette sosyal medya gönderilerinden para kazanmak isteyen katılımcıların bu kadar yüksek bir oranını görmek ilginç. Anket için kullanılan belirli kitleyi merak etmemize neden oluyor – ancak buna dayanarak, 2023’te çok daha fazla insan sosyal uygulamalarda gelir fırsatları arayacak.
Z Kuşağı sosyal medya kullanıcılarının yarısından fazlası, 2023’te dijital avatarlardan veya influencer’lardan moda veya güzellik konusunda ilham alabileceğini düşünüyor. Özellikle yapay zekâ tarafından üretilen güzellik ve moda işleri onlarda büyük merak uyandırıyor. Öte yandan kullanıcılarının yüzde 67’si, avatarların önümüzdeki yıl çeşitli vücut tiplerini, kıyafetleri ve cilt tonlarını daha iyi yansıtması gerektiğini düşünüyor.

Makyaj ve güzellik ürünlerini kişiliklerini ifade etmek için kullanan Z kuşağının 2023 yılında daha deneysel ve etkileyici görünümlerle ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. İklim değişikliğinin etkileri nedeniyle koruyucu cilt bakımı ve makyaj ürünlerine olan talebin artması bekleniyor. Her 3 Z Kuşağı müşteriden 2’si, aşırı hava ve güneşe karşı koruma sağlayan cilt bakımı veya güzellik ürünleri satın almayı planlıyor. Ayrıca artan hava kirliliği ve yoğun UV ışınları gibi sorunlar, iklime dayanıklı ürünler için yapılan aramaları artırıyor.
Z kuşağının iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularındaki endişeleri, DIY (Do It Yourself) modasının hızlı modaya alternatif olarak yaygınlaşmasına neden oluyor. Instagram’ın araştırmasına göre Z Kuşağı katılımcıların yarısından fazlası 2023 yılında kendi kıyafetlerini kendileri yapmayı planlıyor.


Raporda bir de ‘dating’ ilgili bir sayfa yer alıyor…

Flört uygulamalarında kaydırma günlerinin geride kaldığını söyleyen Instagram, 2023 yılında flört etmek için Instagram gibi platformların kullanılacağını belirtiyor. Instagram, IG’yi yeni flört uygulaması olarak lanse eden rapora göre DM’ler ve mesajlar daha şeffaf, dürüst ve doğrudan iletişim sunuyor.
Bunun yanı sıra 2023 yılında ilişkilere ve flört uygulamalarına yıldızlar yön verecek gibi görünüyor. Astroloji ve burçların Z kuşağının aşk hayatında önemli bir yeri olduğunu belirten rapora göre Z Kuşağı sosyal medya kullanıcılarının neredeyse yarısı, uyumsuz bir astroloji haritasına sahip biriyle çıkıp çıkmayacakları sorulduğunda “Hayır” yanıtını verdi.

Belki bir şeyi kaçırdım – dilerseniz raporu kendiniz indirebilir ve kontrol edebilirsiniz.
Bu raporun beraberinde, popüler kültür muhabiri Darian Symoné Harvin de Z Kuşağı trend belirleyicileriyle yeni yıl tahminleri hakkında sohbet edecek. Bu röportaj kliplerini de burada bulabilirsiniz.