2018’de yapılan bir araştırmaya göre şu ana kadar Facebook üzerinden 38 milyondan fazla etkinlik oluşturulmuş. 490 milyondan fazla kullanıcı ise her ay Facebook etkinliklerini kullanıyormuş.

Bu veriler ve kendi iç görülerimizden yola çıkarak, etkinlikleri takip etme konusunu gençler arasında Facebook’a girme motivasyonunu sağlayan sayılı sebeplerden belki de en önemlisi olarak konumlarsak sanırım fazla abartmış olmayız. Hatta bu satırları okuyanlar arasında bile “Etkinlik takibi dışında Facebook’u hiç açmıyorum.” diyenler kesinlikle çıkacaktır.

Hal böyle olunca, popülaritesini korumak için sürekli güncel kalması gerektiğini bilen Instagram da Facebook verilerinden yararlanmayı ihmal etmemiş görünüyor.

Facebook, Instagram ve SnapChat gibi uygulamaları test etmesiyle bilinen Hong Kong’lu geliştirici Jane Manchun Wong’un bu hafta yaptığı bir paylaşımla birlikte Instagram hikayelerine eklenecek olan bu yeni özelliği hep birlikte ilk kez görmüş olduk.

Bu özelliğin yayına alınması ile “Davet” çıkartmasını kullanarak yaklaşan bir etkinliğinize dair başlık, tarih ve konum gibi ayrıntıları Instagram hikayelerinizde paylaşabileceksiniz. Ayrıca takipçileriniz, etkinliğinize katılıp katılmayacaklarını çıkartma yoluyla da belirtebilecekler.


Şu anda Instagram’da bir etkinliği tanıtıyorsanız ya izleyiciyi “yukarı kaydırmaya” teşvik eden bir bağlantı eklemeniz gerekir ya da bağlantıyı bio’nuza eklemeniz gerekir. Ancak bu yöntemler, her zaman profilinizin tıklanma oranını artırmıyor.


Web sitelerinde gördüğümüz harekete geçirme düğmelerine daha çok benzeyen bu yeni çıkartma; etkinlik kayıt işlemini basitleştirebilir, kayıt ölçümlerini artırabilir.


Markalar için önemli bir yarar sağlayacak olan bu özellik ile daha fazla kişiye profilinizi takip etmesi için bir neden verebilirsiniz. Ya da daha özel bir hayran kitlenizle yakın arkadaş listesi oluşturup daha özel etkinlikler düzenleyebilirsiniz.

IMPACT’in talep yaratma sorumlusu Kristen Harold,


“Instagram Hikayelerine davet çıkartması eklenmesi küçük bir şey gibi görünse de, etkinlik pazarlamacıları için gerçekten büyük bir avantaj. Şu anda markanızın Instagram Hikayesinde bir etkinliği tanıtabilir misiniz? Evet. Ancak Instagram’ın bu çıkartma ile sunduğu şey, bir kullanıcının mevcut Instagram davranışına daha sorunsuz bir şekilde uyan bir olayı tanıtmanın bir yoludur. Buna ek olarak, bir marka, takipçilerine özel veya erken davetler sunarak profilini takip etmek için daha çekici olabilir. ”

Sadece etkinlik olmamakla birlikte ürün tanıtımlarınızı, canlı soru – cevaplarınızı ve ücretsiz web seminerlerinizi tanıtmak için de bu özelliği kullanabilirsiniz.


Henüz test aşamasında olan ve herhangi bir resmi açıklaması olmayan özelliğin birkaç ay içinde kullanılmaya başlanması bekleniyor.