Çoğunuzun bildiği gibi dün gece gerçekleştirilen 5. Mixx Awards Ödülleri’nden Yandex için hazırlamış olduğumuz “Şiddeti Arama” kampanyası ile  Kar Amacı Gütmeyen / Kamu Hizmetleri kategorisinde Bronz Mixx ödülü ile döndük!

Mixx Awards
Mixx Awards

Peki, Yandex için hazırlamış olduğumuz “Şiddeti Arama” kampanyası nedir?

Yandex için toplumumuzun en önemli sorunlarından biri olan kadınlara yönelik gösterilen şiddet konusunda “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında farkındalık yaratacak bir kampanya hazırlamak istedik.

Kadına yönelik şiddetin istatistiklerinin altını çizecek ve insanları da bilinçlendirecek bir kampanya tasarlamak asıl hedefimizdi. Son yıllarda %1400 artan kadına yönelik şiddetin bu denli artması, kadına yönelik evrensel eşitlik haklarının yok sayıldığını göstermekteydi.

Biz de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadın haklarını savunmak ve bugüne dikkat çekmek amacıyla #ŞiddetiArama hashtagini sahiplenerek, kadına yönelik şiddeti çağrıştırabilecek “boşanma, şiddet, silah, kavga, dayak, vb.” 200’den fazla kelime belirledik ve 25 Kasım günü Yandex’te bu kelimeleri arayan kişilerin karşılarına aradıkları kelimelerle bağlantılı görüntülenen banner’a tıklayarak hazırlanan mikro siteye yönlendirilmelerini sağladık. Örneğin Boşanma kelimesini arayan kullanıcılar sağ bölümdeki banner’da “Bir yılda kadınların %15’i boşanmak istedikleri için öldürülüyor.” mesajını içeren banner’ı gördü.

sisisi

silah
Sonuç: Sıfır medya bütçesi ile çok önemli bir konuda farkındalık yaratmış olduk!

Sadece 1 gün yayında kalan kampanyamız üzerinden:

• Twitter üzerinden retweet’lerle birlikte ortalama 4.800.307 kişiye ulaştık.
• #ŞiddetiArama hashtag’i ile ilgili 435 tweet atıldı.
• Bu farkındalık kampanyası, Ekşi sözlük, İnci sözlük gibi platformlarda da yer aldı.
• Twitter’da #ŞiddetiArama etiketiyle paylaşılan tweet’ler sadece Yandex’in kampanyasını değil, genel anlamda bu sorunu kapsayıcı tweet’lerdi. Bu da kampanyanın yayılması için olumlu bir nokta oldu.
• İlgili haberler SosyalmedyaCo, Campaigntr, Digitalage, Vivahiba, Computerworld, Moddreport, Technopro360, Bilgicagi gibi haber/ reklam portallarında yayınlandı.

Roy+Teddy olarak bu önemli projede emeği geçenlere ve bu projenin hayata geçmesini mümkün kılan markamız Yandex Türkiye’ye fazlasıyla teşekkür ederiz.