DALL-E ve ChatGPT gibi yapay zeka oluşturma araçları harika sonuçlar üretip yepyeni iş fırsatları oluştururken, bu tür süreçlerin yasallığı ve insan yaratıcıların çalışmalarını dijital yeniden kullanım için nasıl sağlandığı hakkında birçok sorunun gündeme gelmesine neden oldu.

Örneğin, çeşitli sanatçılar, DALL-E’nin ücret talep ettikleri çalışmaları, hiçbir yasal haklarına sahip olmadıkları yeni görseller için kaynak materyal olarak kullanmasına öfkeli. Kendi eserlerinin kaynak olarak kullanıldığı dijital çalışmalarda şu anda hak sahibi değiller – ki bu, bir sanatçı kolektifinin düzeltmeye çalıştığı bir durum.

The Verge’e göre:

“Üç sanatçı, AI sanat jeneratörleri Stable Diffusion ve Midjourney’in yaratıcıları Stability AI ve Midjourney ile yakın zamanda kendi AI sanat jeneratörü DreamUp’ı yaratan sanatçı portföy platformu DeviantArt’a dava açtı. Sanatçılar, bu kuruluşların yapay zeka araçlarını ‘orijinal sanatçıların rızası olmadan’ internetten sıyrılan beş milyar görüntü üzerinde eğiterek ‘milyonlarca sanatçının’ haklarını ihlal ettiğini iddia ediyor.”

Dava, birkaç yapay zeka görüntü oluşturucunun orijinal sanatı etkili bir şekilde çaldığını iddia ediyor ve bu da kullanıcılarının belirli istemler ve kılavuzlar kullanarak benzer görünümlü işler yaratmasını sağlıyor. Ve bu istemler tamamen aleni olabilir – örneğin, DreamStudio’nun daha iyi yapay zeka istemleri yazmaya yönelik kılavuzunda şöyle açıklıyor:

“Tarzınızı daha belirgin hale getirmek veya görüntüyü daha tutarlı hale getirmek için isteminizde sanatçıların adlarını kullanabilirsiniz. Örneğin, çok soyut bir görüntü istiyorsanız, “Pablo Picasso tarzında” veya sadece “Picasso” ekleyebilirsiniz.

Yani bazı durumlarda sadece tesadüf değil, bu araçlar araçları bu şekilde yönlendirerek kullanıcıları sanatçıların stillerini kopyalamaya teşvik ediyor.

Bu, çalışan sanatçılar söz konusu olduğunda önemli bir endişe kaynağı haline geliyor ve bu açılan yeni davada yasal işlemler yoluyla ortaya çıkması muhtemel birkaç kilit noktadan biri.

AI jeneratörleri ile ilgili ilk dava değil ve kesinlikle son olmayacak. Diğer bir grup ise Microsoft, GitHub ve OpenAI’ye dava açmak web’den alınan örneklere dayalı olarak kod üreten ‘CoPilot’ adlı bir AI programlama aracı üzerinden çalışırken, çeşitli fotoğrafçılar da bu AI modellerinin ‘eğitiminde’ kullanılan görüntüleri üzerindeki yasal haklarını araştırıyorlar.

Bu tür araçlarla ilgili gelecekteki davalarla ilgili endişe, neden Getty Images, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerini web sitesinde satışa sunmayı reddederken, Google, bu aşamada neden kendi AI oluşturma araçlarını halka sunmadığını özetleyen yeni bir blog yazısı yayınladı.

Google’a göre:

“Bizim için riskleri azaltırken insanlara ve topluma geniş ölçüde erişilebilir faydalar sunmayı ve sunmayı içeren yapay zekayı doğru hale getirmenin, bizi ve araştırmacılar, geliştiriciler, kullanıcılar (bireyler, işletmeler ve diğer kişiler) dahil olmak üzere diğerlerini içeren ortak bir çaba olması gerektiğine inanıyoruz. kuruluşlar), hükümetler, düzenleyiciler ve vatandaşlar. Yapay zekanın insanlar ve toplum için potansiyelini ortaya çıkarması gerekiyorsa toplu olarak halkın güvenini kazanmamız çok önemlidir. Bir şirket olarak, yapay zekayı doğru yapmak için başkalarıyla birlikte çalışma fırsatını benimsiyoruz.”

Google ayrıca, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin Arama yönergelerini ihlal ettiğini ve tespit edilmesi halinde dizine eklenmeyeceğini de not etmiştir.

Dolayısıyla, bu araçların yükselişini raydan çıkarabilecek bir dizi risk ve yasal zorluk var. Ancak tamamen ortadan kalkmaları pek olası değil ve Microsoft, DALL-E ve ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI’de de kontrol hissesi almak istediğinden, bu araçların kısıtlanmak yerine daha yaygın hale gelmesi mümkün görünüyor.

Temelde, en olası sonuç, bu yapay zeka şirketlerinin belirli kullanım kısıtlamaları üzerinde anlaşmaya varması (yani, sanatçıların, insanların istemlerinde bu adı kullanmasını engellemek için adlarını kaydedebilecekleri) veya bir ödeme şekli ayarlaması gerektiği olacaktır. kaynak sağlayıcıları. Ancak yapay zeka üretim araçları, çeşitli uygulamalarda kalmaya devam edecek ve yüksek oranda erişilebilir olmaya devam edecek.

Ancak riskler de var ve özellikle de çeşitli içerik oluşturma biçimlerinde zamandan ve paradan tasarruf etmek için bu araçlara yönelen daha fazla insan varken, kullanımınızda bu risklerin farkında olmaya değer.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, yapay zeka oluşturma araçları, tamamen insan yaratımının veya sürecinin yerini alan uygulamalar olarak değil, tamamlayıcı unsurlar olarak kullanılmalıdır. Bu bağlamda son derece yardımcı olabilirler – ancak bunlara çok fazla eğilmenin, sonraki yasal adımlara bağlı olarak şimdi ve gelecekte olumsuz etkileri olabileceğini unutmayın.