Eskilerden kurtulmanın, yenileri daha da hayata dahil etmenin zamanı geldi hatta geçiyor bile. Eski derken neyden mi bahsediyoruz?  Tabii ki e-mail marketingten, çünkü modası 2010 yılında kaldı. Peki yeni derken? Sosyal medya, sosyal kanıt ve sosyal marketing.

email marketing ile ilgili görsel sonucu

Sosyal medya platformlarının giderek yaygınlaşması ve popülerliği birçok anlamda bize rehberlik edecek durumda. Zira Facebook aylık 1,94 milyar aktif kullanıcıya sahip ve sosyal reklam kullanımı giderek artıyor. Aynı zamanda da bu reklam kullanımından elde ettiği gelir 2017’nin ilk çeyreğinde, 7,857 milyar dolar’lık bir noktaya ulaşmış durumda.
Peki tüm bunlarla anlatmak istediğimiz şey nedir? Şu sloganla açıklayalım;  ”Hoşçakal e-mail, merhaba sosyal olan her şey! ”
Fakat gerçek tam da bu şekilde değil. Yani E-mail marketing’in aslında pek de geçmişte kalmadı. Gerçek şu ki e-mail marketing bugün hala diğer tüm pazarlama taktiklerinin çevresinde dolaşmaya devam ediyor ve ABD pazarlama yöneticilerinin yaptığı bir ankete göre diğer dijital kanalların toplamı kadar çok gelir sağlıyor. En yeni araştırma, dünya genelinde kabaca 3.7 milyar e-posta kullanıcısı olduğunu söylüyor. Her gün 269 milyar e-posta gönderiyoruz ve bu rakamın 2021 yılına kadar 320 milyarın biraz altında kalması bekleniyor.
Kısacası aslında e-posta eskimiş olmaktan çok uzak çünkü aslında oldukça kapsamlı ve hala büyümeye devam ediyor. Gelin istatistiklere birlikte bakalım;

  • Dünya çapındaki e-posta kullanıcılarının, 2021 yılına kadar 4,1 milyar doları bulması bekleniyor. Yıllık % 3’lük bir büyüme oranı var.
  • E-posta pazarlama, 2015 yılında harcanan her 1 dolar için 38 dolarlık bir yatırım getirisi sağladı ve bu rakam 2016’daki her 1 dolar için 44 dolar seviyesine çıktı.
  • Perakende profesyonelleri üzerine yapılan bir ankette % 80’lik bir topluluk, e-posta pazarlamasını hem saklama hem de kazanç anlamında en iyi kanal olarak listeliyor.
email-marketing-emarketer-study
  • E-posta, müşteri kazanımı için Facebook ve Twitter kombinasyonlarından 40 kat daha etkili.
  • Pazarlamacılar, e-postayla sosyal medyaya oranla %174 daha fazla geri dönüş elde ettiklerini belirtiyor.
  • E-posta’nın elde ettiği tıklama oranı % 3.57’lik bir paya sahip. Bu oran Facebook’a göre  %0.07, Twitter’a göre ise %0.03  daha fazla.
  • Çevrimiçi tüketicilerin % 86’sı promosyon e-postaları almaktan memnuniyet duyuyor.
consumers-prefer-promotional-emails

Kısacası tüm bu zaman içerisinde E-posta pazarlama stratejilerinde neredeyse, orada durmaya devam ediyor. Evet hala devam ediyor çünkü  kolay, hızlı ve etkileyici ve daha nice niteliği bulunduruyor. İşte tüm bu sebeplerden ötürü kesinlikle pazarlama planınızın bir parçası olmalı.
Sosyal Kanıtın Gücü
Yazının en başından beri genel olarak e-mail marketing ile ilgili detaylara yer veriyor olsak da asıl amacımız bu kısımda etkili e-mail stratejileri vermek değil. Bunun yerine sadece bir taktiği inceleyeceğiz. E-posta pazarlamanızda kullanmanız gereken ve sıklıkla göz ardı edilen bir strateji; ”Sosyal kanıt” yani sadece sosyal medyadan çok daha fazlası.
Sosyal kanıt Nedir?
Çeşitli mecralarda aldığı değerlendirmelere, yorumlara ve puanlara dayanarak bir restoran seçtiğiniz oldu mu? Ya da takipçilerinin sayısı, niteliği gibi sebeplerle çevrimiçi bir işletmeye abone olmaya karar verdiniz mi? İşte bu tam olarak sosyal kanıtın aksiyona geçmiş hali.
Basitçe ifade etmek gerekirse, insanlar reklamlara veya tanıtımlara değil, doğrudan insanlara ve tecrübelere güvenirler. Kısacası bir şeyi kendimiz deneyimlemeden önce çevremizdeki insanların bundan hoşlandığını, sevdiğini ve onayladığını görmek ve güvence altında olmak istiyoruz.

social-proof-5-people

Topluluğun ne yapacağı ya da hali hazırda ne yaptığıyla ilgilendiğimiz ve o gruba ait olmak istediğimiz için, yukarıda bahsettiğimiz dinamikler bizim için önem taşıyor, insan doğası da bu şekilde işliyor.
Email + Sosyal Kanıt = Sosyal E-posta
E-postalarınıza bir miktar sosyal kanıt eklemek oldukça kolay bir yöntemdir ve bunu yapmanın birçok yolu vardır. Doğru olanı bulmak ise, kitleniz üzerinde araştırma yapmak ve bunu test etmenin kombinasyonundan oluşan bir bütündür diyebiliriz. Derecelendirmeler, incelemeler, medya logoları, referanslar, onay kutuları, güven rozetleri, paylaşımlar, sosyal sayımlar, vaka analizi, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik ve daha fazlası.
Başlamak için, istediğiniz parametre üzerinden bir strateji oluşturun ve keyifle olacakları izlemeye başlayın;
1- Sayıları Gösterin:
Sayılar herkesi etkiler, bu oldukça basit bir kural. 207.000 aboneniz varsa, bunu söyleyin. Sayfanızı ilk kez ziyaret eden kullanıcıların % 87’si tekrar geliyorsa bu durumu ön plana çıkarın. Kullanıcılar servisinizi kullanarak haftada ortalama 73 TL tasarruf sağlıyorsa, çekinmeden bunu vurgulayın. 22.000 müşteriniz varsa, başlık veya konu satırına ekleyin. Hayata dokunan rakamları kullandıkça insanların pozitif dönüşler yaptığını göreceksiniz.
2- Konuyu Kanıtlarla Güçlendirin:
İncelemeler, derecelendirmeler ve referanslar sosyal kanıtı kullanmanın en basit ve en etkili yoludur. Tüm bunları e-postanızın altına ekleyin. Mümkün olduğunca gerçek insanların gerçek fotoğraflarını kullanın. Olumlu inceleme sitelerine bağlantı verin.
3- Halo Etkisi
Çalıştığınız veya kullandığınız tanınmış markaların adlarını ve logolarını, sizin veya markanızın özelliklerini taşıyan medya organlarını veya kazandığınız ödülleri ekleyerek, halo etkisinin gücünü kullanabilirsiniz.
4- Örnek Vaka İncelemeleri
Daha fazla dönüş ve daha uzun vadeli sadakat için, kullanıcılarınızla örnek bir vaka çalışması eklemeyi isteyebilirsiniz. Vaka incelemeleri aslında en etkili sosyal kanıtlardır. Bu incelemeler gerçek insanlar ya da işletmelerin, gerçek dünyada ürününüzü nasıl kullandıklarını tam olarak gösterir.
Sonuç olarak buna benzer daha bir çok tavsiye bulmak ya da kendi stratejiniz doğrultusunda kendinize uygun yöntemler üretmek mümkün. Aynı zamanda bunu oldukça kolay şekillerde yapmak için online birçok uygulama da mevcut. Siz de hem markanızı hem hedef kitlenizi doğru analiz ederek, doğru stratejiler üretebilir, e-mail marketing’i kendiniz ve markanız için büyük bir avantaja çevirebilirsiniz.