2022, kısa süreli ve dikey formatta videoların etkisinin arttığı yeni bir sosyal medya çağının başlangıcıydı.

Geçtiğimiz yıl boyunca, pazarlamacılar kendilerini bu evrimden ve sosyal medyada harcanan sürelerin artışından (ayda ortalama 73 saat ve bu saatlerin %85’i sosyal eğlenceye harcanıyor) yararlanmak için yeniden stratejilerini geliştirirken buldular.

Markalar temellerini sosyal eğlencede bulmaya devam ettikçe, çoğu artık daha küçük ekiplerin ek karmaşıklığı, daralan bütçeler ve giderek zorlaşan bir ekonomik ortamda hızlandırılmış performans için artan taleple karşı karşıya.

Dash Hudson’ın 2022 TikTok Benchmarks Raporu, sürekli gelişen ve önemi giderek artan sosyal alanda nihai başarı hedefleyen markalara stratejilerini iyileştirmeleri için gereken verileri içeriyor. Şimdi bu verilere biraz daha yakından bakalım…

Eğlence viralliği gölgede bırakıyor

2021’de dünyanın en çok indirilen uygulaması haline geldikten ve 2022’de 100 milyon kullanıcı daha ekledikten sonra TikTok, bu mecrayı erken benimseyen markaların liderlik etme fırsatlarıyla olgunlaşıyor. TikTok artan popülaritesine rağmen, diğer sosyal kanallara kıyasla markalardan daha az gönderi almaya devam ediyor. Bu, TikTok’ta içerik kalitesinin, içerik miktarından çok daha önemli olduğunu ve markaların gönderi hacminden çok eğlence değerini artırmaya odaklandığını gösteriyor.

Dash Hudson tarafından 2022’de yapılan bir araştırmada, en başarılı markalar tarafından paylaşılan on binlerce TikTok içeriği gerçek etkileşime odaklanılarak analiz edildi. Dash Hudson’ın tescilli Eğlence Puanıyla ölçülen gerçek etkileşimin, bir TikTok’un ilk 250.000 görüntülenmesinde en güçlü olduğu bulundu. Bu ölçüm kritik çünkü viral videoların daha geniş bir kitleye ulaştıkça ve bir videoyu gerçekten tamamlayan, döngüye sokan ve paylaşanların ötesine geçtikçe hızla azalan getirilere sahip olduğunu gösteriyor.

Araştırma, markaların eğlenceyi artırma stratejilerini yeniden gözden geçirmesine ve böylece en uygun kitleyi çekerek anlamlı sonuçlar elde etme konusunda en büyük fırsata sahip olabileceklerini gösteriyor.

Bilinmesi gereken etkileşim trendleri

2022’de TikTok, etkileşimde lider olarak Instagram’ı 10 kat geride bıraktı. 2021’de güzellik markaları etkileşimde TikTok’u yönetirken, 2022’de medya ve yayıncılık sektörü zirveyi aldı. Açıkça görülüyor ki, yayıncılar kullanıcıların dikkatini çekmek ve dönüştürmek için akılda kalıcı manşetlere, eğlence temalı haberlere ve popüler kültür içeriğine yöneldikçe TikTok’ta eğlence içeriği değer kazanıyor.

Geçtiğimiz yıl TikTok, daha az sayıda takipçinin daha yüksek katılım sağlaması arasındaki uzun süredir devam eden korelasyonu da çürüttü. Instagram’da büyüyen markalar (10.000-100.000 takipçi) daha büyük markalardan (500K+) yaklaşık %50 daha yüksek etkileşim oranına sahipken, TikTok’ta ise bu büyük markaların %20 daha yüksek etkileşim oranı oluşturduğunu görülüyor. Bu eğilim, daha büyük markalar tarafından üretilen içeriğin kalitesine ve TikTok’un algoritmasının karmaşıklığına bağlanabilir.

Bu eşsiz ortamda en iyi içerik, etkileşim kurma olasılığı daha yüksek olan, hedef kitlesi yüksek bir kitleye sunuluyor ve böylece daha fazla insanın markayı takip etmesi sağlanıyor. Bu, takipçilerin katılım sağladığı diğer kanallara göre büyük bir tezat oluşturuyor.

Performansınızı hızlandırın

Sürekli rekabetin yaşandığı sosyal ortamda eğlence, yalnızca izleyicilerin dikkatini çekmek için değil, aynı zamanda satışları artırmak için de gereklidir. Dash Hudson ve NielsenIQ tarafından 2022’de yürütülen bir araştırma, TikTok’ta eğlenceyi bir içerik stratejisi olarak kullanan markaların, platforma geleneksel pazarlama zihniyetiyle yaklaşan markalardan %34 daha hızlı büyüdüğünü ortaya çıkardı.

Dash Hudson’ın yeni kullanıma sunulan araçları, markaların deney yapmaya daha az, sonuç elde etmeye daha fazla zaman ayırmasını sağlıyor. 

Örneğin, The Competitors tool’u markalar için, rakiplerinin sosyal medyada hangi içerik stratejilerinin performans gösterdiğini ortaya çıkarmasına ve böylece kendileri için neyin etkili olabileceğine dair içgörüler sağlamasına olanak tanımak için yapay zeka ve makine öğrenimini kullanıyor. Trending Video Notifications, markaların hangi içeriklerinin ivme kazandığını hızlı bir görmelerini ve böylece yüksek performanslı içerik üzerinde anında harekete geçmelerini sağlıyor. Trendin Sounds ise pazarlamacıların markaları için en uygun fırsatları bulabilmeleri için gelecek vadeden ses trendlerini derliyor.

En önemlisi, Dash Hudson’ın patentli Eğlence Puanı, markaların TikTok videolarının izleyicilerini ne kadar eğlendirdiğini ölçmelerine ve nihayetinde işlerine daha fazla değer katmak için neyin işe yaradığını ikiye katlamasına olanak tanıyan sosyal medya pazarlama ortamında türünün ilk örneği.

Markanızı özgünlükle donatın

Eğlenceye güçlü bir şekilde vurgu yapılmasına ek olarak, markalar başarıyı özgünlük yoluyla da bulabilirler. TikTok’ta özgünlüğü sergilemek söz konusu olduğunda, TikTok’taki kullanıcıların müşteri gibi görülmek yerine arkadaşça bir yaklaşımla konuşulmayı tercih ettiğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle içeriğin üretim değeri; zamanında, eğlenceli ve ilişkilendirilebilir olma ihtiyacından daha az önemlidir.

Özgünlüğü en üst düzeye çıkarmak için markalar, TikTok’un tek boyutlu bir deneyim olmadığını ve sadece eğlenceli bir içerik oluşturmakla bitmediğini bilmeleri gerekiyor. Markalar, ister kendi içeriklerinde ister bir rakibin yorum bölümlerinde gerçekleşen sohbetlere katılarak ilgilerini ve yaratıcılıklarını da geliştirebilirler.

2023 yılının yeni sosyal eğlence çağında; katılıma açık, ilgi çeken ve çeşitliliğin doğasını özümsemeye ve benimsemeye hazır olan markaların en güçlü sonuçları elde edeceğini söyleyebiliriz. Sosyal ortam şüphesiz 2023 ve sonrasında değişmeye devam ederken, çevik ve sosyal hızda hareket etmeye hazır olan markalar sektörlerine liderlik edecek ve benzer şekilde tüketicilerin kalplerini ve cüzdanlarını kazanmaya devam edecek.