Teknoloji ve toplumdaki hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönemde büyüyen Z Kuşağı 1995-2010 yılları arasında doğanlar olarak tanımlanıyor. Diğer kuşaklara benzemeyen özelliklere sahip olan Z Kuşağı, günlük yaşamın pratik bir yönü olan dijital teknolojiye de derinden bağlılar.

Z Kuşağının dijital teknolojiyle olan bağlantısının diğer kuşaklara göre daha yüksek olması dijital platformlara daha rahat aşina olmalarını sağlasa da pazarlamacılar bu nesille en iyi etkileşimi nasıl kuracaklarını hala merak ediyor. 

YPulse’nin 2022 Davranış Raporu’na göre Z Kuşağı, Medya Tüketimi İzleyicisi’ne göre video akışı abonelikleri için daha az ödeme yapıyor ve ankete katılan Gen Z ve Millennials’ın %60’ı bu hizmetlerde ne izleyecekleri konusunda kararsızlık yaşadıklarını söylüyor. Dijitalde doğan bir nesli neyin harekete geçirdiğine ilişkin kapsamlı araştırmayı gözden geçirdikten sonra rapor, Z kuşağı ile etkileşim kurmak isteyen eğlence markalarının anlaması gereken 4 temel noktaya değiniyor.

1. Z Kuşağı yaratıcı bir nesildir.

Kendilerinden önceki tüm nesillerden daha fazla yaratıcılığa sahiptirler. Bu kuşak kendisini trend belirleyici olarak görüyor ve etraflarındakileri de etkilemek istiyor. 2020 Meta tarafından yapılan bir araştırmada 18-24 yaş arası katılımcıların %68’i yeni bir şey deneyen ilk kişi olmak istediklerini söylüyor. Aynı çalışmada %56’sı, trendlere ve en son ürünlere ayak uydurmak için belirli ürünler özelinde alışveriş yapmaya karar verdiklerini söyledi. 

Yapabilecekleriniz: Z Kuşağını bu role hizmet etmeleri ve topluluklarına ilham vermeleri için güçlendirin, markanızla ilgili en son trendlerden onları haberdar edin. Onlara kendilerini ifade etmeleri için ihtiyaç duydukları alanı verin. Örneğin; yeni bir şov veya film hakkındaki düşüncelerini paylaşmak için Reels ve Hikayeler gibi formatları ve AR filtreleri gibi etkileşimli öğeleri kullanmaya teşvik edin. 

2. Z Kuşağı niş ilgi alanları ve fandomlar etrafındaki topluluklarla özdeşleşir.

Z Kuşağının, kendilerini niş çevrimiçi topluluklarda başkalarıyla bağlantı kurma olasılığı Y Kuşağına göre daha fazladır. Fiziksel olarak bir araya gelen toplulukların aksine, bu topluluklar küresel ve dijitaldir. 

Markaların fandom alanları yaratması; müşterileriyle kalıcı ilişkiler kurması ve sürdürmesi, sezonlar veya oyun sürümleri arasındaki boşluğu doldurması ve bir şovun veya başlığın akılda kalıcı olması için bir fırsattır.

Yapabilecekleriniz: Facebook’ta hayran odaklı gruplar oluşturun. Müşterilerinizi, hayran oldukları topluluklar tarafından önerilen film veya TV serileri, spor, oyunlar ve daha fazlasıyla ilgili ürünlerinize ve deneyimlere yönlendirin.

3. Markalar Z Kuşağının arkadaşlarıdır.

Özellikle dijitalde boş zamanlarını nasıl harcayacaklar ile ilgili seçenekleri arttıkça, Z Kuşağı markalarla arasında kişisel bir bağlantı ve ilişki kurmak istiyor. 2020’de Facebook tarafından yapılan ve GfK’nın yürüttüğü bir çalışmada, ankete katılan 18-24 yaş aralığındaki katılımcıların benzer inançlara, değerlere ve kişiliğe sahip olmaları durumunda, bir markayla kişisel bir bağları varmış gibi hissetme olasılıkları, daha yaşlı katılımcılara göre 1,9 kat daha fazla olduğu sonucuna varıldı.

Esasen Z Kuşağı, markaların sosyal medyada kendileriyle etkileşime girdiklerinde arkadaşça bir yaklaşımda olmalarını bekliyor. Eğlence markaları, Z Kuşağı ile etkileşimlerini kişiselleştirmeyi hedeflediğinde, onlarla uzun süreli bir ilişki için fırsat yaratabilirler. Meta tarafından yapılan iki ankete göre, Z Kuşağının, sosyal medya platformlarını kullanan 25 yaş ve üzeri kullanıcılara göre akışta içerik keşfetme olasılığı 1,3 kat ve 1,1 kat daha fazlaydı. 

Yapabilecekleriniz: Onların istek ve ihtiyaçlarını anlamaya odaklanın ve onlar için neyin önemli olduğunu öğrenin. Z Kuşağının markalar, müzik akışı hizmetleri, video akışı hizmetleri ve sosyal medya platformları tarafından ilgi alanlarına dayalı önerilerle beslenmedikleri bir anları yok. Dolayısıyla kişiselleştirilmiş reklamlardan yararlanmak ve Z kuşağı müşterilerinin eğlence ve içerik tercihlerini test etmek ve öğrenmek için doğru sinyalleri toplamak, bu seçenekler denizinde öne çıkmak için oldukça önemli. 

4. Sosyal adalet, kimliklerinin temel bir parçasıdır.

2021 Meta verilerine göre, 18-24 yaşındaki kullanıcıların Facebook ve Instagram’da 25 yaş üstü kullanıcılara kıyasla #womensrights, #speakout ve #mentalhealthmatters gibi hashtag’leri kullanma olasılıkları daha yüksek olduğu görüldü. Z Kuşağı markaları da kendi seslerini duyurmaktan sorumlu tutuyor ve bu devam ettikçe de sosyal adalete olan eğilimin büyümesi ve marka ilişkilerini de etkilemesi bekleniyor. 

Yapabilecekleriniz: Z Kuşağını “her zaman etkin olacakları” bir sosyal adalet stratejisi belirleyin.  

Dijital düşünün, özgün olun.

Bazı eğlence pazarlamacıları Z kuşağı ile etkileşim kurmayı zor bulsa da, bu grubun temel motivasyonları ve ilgi alanlarının çoğu, eğlence markalarının sunabileceği şeylerle uyumludur. 

Dijital dünyada doğan ve dijital topluluklar yaratmaya, gerçekçi olmaya, sesini yükseltmeye odaklanan Z Kuşağı, zamanlarını harcayabilecekleri ve dijital dünyada fark yaratabilecekleri eğlence markaları arıyor.

Eğlence markalarının bu dinamik nesille nasıl etkileşime geçebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için, Meta’da eğlence sektöründen sorumlu Omar Zayat ile gerçekleştirilen, mevcut trendleri ve markaların yaratıcı ilişkiler kurma ve geliştirme yollarını inceleyen podcast’e göz atabilirsiniz.