Son yıllarda dijital platformlar ve sosyal medyada yoğun ilginin video içerik ve paylaşımlarında olduğunu söyleyebiliriz. Giderek dijitale uyum sağlayan sosyal medya araç ve kullanımları yaratıcılığı ve dikkat çeken görselleri bir ihtiyaca dönüştürmüş durumda. Peki hangi platform video paylaşımı için daha uygun bir ortam yaratabilir?
Facebook ve Twitter yaptığı güncellemeler ile kendi sunumlarını daha iyi hale getirdi fakat video konusundaki öncü hala Youtube olarak görülmekte. 1,5 milyardan fazla aylık aktif kullanıcısıyla YouTube, video için kilit bir platform değeri taşıyor ve birçok kullanıcı için arama ve keşif işlemlerinde önemli bir mecra olarak görülüyor. Bu günlerde kullanıcılar, Google’da olduğu gibi YouTube’da da bir ürün araştırmak için ürün videolarını izleme gereksinimi duyuyor ve bu konuda izledikleri video ve fenomen eleştirilerini büyük bir dikkatle dinliyorlar. Bir yandan YouTube şu anda webin ikinci büyük arama motoru olarak düşünülüyor.
Bu açıdan bakıldığında, YouTube pazarlamacılar için önemli bir mecra çünkü içeriğinizin görünür ve arama sonuçlarında sıklıkla yer ediyor olması pazarlama karması içinde daha fazla sonuç almanızı sağlar. Ancak normal SEO’da olduğu gibi, YouTube’daki görünürlük, videolarınızın algoritmasını optimize etme şeklinize, yüksek sıralamayla veya daha iyi kullanıcı deneyimi ile ilişkilendirilmesine bağlıdır.
YouTube, Google’ın bir parçası olduğu için videolarınızı optimize etmek, organik Google arama sonuçları arasında görünme ve genel görünürlüğünüzü artırma konusunda sizlere daha iyi bir şans verebilir.
Bu yazıda, YouTube’un arama sonuçlarını nasıl sıraladığını ve marka içeriğinizi artırmak için bunu nasıl kullanabileceğinizi inceleyeceğiz.
Doğru Hedefleme
Eğilimler ve İlişkili Anahtar Kelimeler
Öncelikle, kullanıcıların aramalarında içeriği ararken kullanmaya meyilli oldukları anahtar kelimeler hakkında kapsamlı bir araştırmaya başlamanız gerekmektedir.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı veya başka anahtar kelime araştırma araçları yardımıyla, daha geniş kilit anahtar kelimelere dayanan, konu ile alakalı anahtar kelimeleri ve cümleleri bulabilir ve bunların her birinin rekabet edilebilirliğini değerlendirmeniz gerekir. Henüz yeni bir kanal için, daha kolay, daha az rekabetçi anahtar kelimelerle veya daha spesifik uzun metrajlarla başlamak makul olur ve bir kez başarılı olursanız bir videoyu daha rekabetçi şartlar için sıralamaya başlarsınız.
YouTube’un otomatik tamamlama önerilerini kullanarak gelecek videolar için yeni fikirler üretmenin yanı sıra göz önünde bulundurmanız gereken bazı iyi cümleleri de elde edebilirsiniz. YouTube Arama Trendleri, en çok aranan anahtar kelimelerin popülerlik dinamiklerini değerlendirmenize yardımcı olabilir.

Varsayılan Video Anahtar Kelimeleri
Bir sonraki adım, varsayılan ‘video anahtar kelimeleri’ aramaktır. Bunlar, her biri Google’da düzenli olarak organik sonuçlara erişen geri dönüşe eğilimli videolardır. Bu gibi anahtar kelimeleri optimize ederseniz, Google SERP’lerdeki günlük arama sonuçları arasında kalabilmek için mücadele etmiş olursunuz.
RankTracker gibi bir araç işi on kat daha kolay hale getiriyor kısaca bir projeye çok sayıda anahtar kelime eklemenizi ve sonra sıralamalarını kontrol etmenizi sağlıyor. Bu, yalnızca belirli bir sitenin bulunduğu konumu vurgular nitelikte değil, aynı zamanda sonuç sayfalarında herhangi bir SERP Özelliği (bu örnekteki videolar) bulunup bulunmadığını analiz etmenizi sağlar.
Bu ayrıntıları elinizde bulundurduğunuzda, anahtar kelimeleri keşfetmeye başlarsınız ve bu da doğru hedeflenmiş bir video geliştirmenizi sağlar.

Konum
Görünüm sayısı tek başına gerçek izleyici sayısını vermeyebilir. Videoların tıklanma sayısını gerçek bir etkileşim üzerinden kesinleştirmek için izleyicilerin sayısından çok niteliklerine odaklanmak gerekir.
Coğrafi olarak alakalı kitleye ulaşmak ve sıralama şansını artırmak için Youtube’un lokasyon seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekir.

Video Açıklamalarını Doğru Yapın
Başlık
Videoda kapsanan konuyu açıkça yansıtan 60 karakterden daha az sayıda akıcı bir başlık yazın. Başlığın videonun amacına göre ifade edilmesi önemli bir noktadır.
Açıklama
Videonuzun ne hakkında olduğunu kısa ve gerçekçi bir şekilde sunun, başlığın açıklamasını alakalı anahtar kelimeler üzerinden kullanın. İlk birkaç satırın noktayı açıkça tanımladığından emin olun ve geri kalan kısmını (diğer bölümde gizlenen açıklama kısmı) daha fazla bilgi için kullanın. Video kredileri, sosyal bağlantılar, ilgili videolar, oynatma listeleri veya diğer yararlı ayrıntılara burada yer verin. Kullanıcıların videonuzu keşfetmelerine yardımcı olmak için, isteğe bağlı olarak, en fazla 10 yerel alakalı hashtag ekleyin ancak onları fazla kullanmayın ve alakasız olanları eklemeyin.
Küçük Resim
Videonuz için, konuyu yansıtan göz alıcı bir küçük resim oluşturun ve kullanıcıların dikkatini çekin. En başarılı videolar, videonun kendisinden ayrı olarak oluşturulmuş özel küçük resimlere sahip olan videolardır. Küçük resmin, başlık ve açıklama ile uyumlu olmasına dikkat edin. Küçük ve büyük boyutlarda iyi göründüğünden emin olun.
Şok edici, şiddetli, uygunsuz ve hatta fazla spoiler veren küçük resimleri önleyin.
Kullanıcı Kalıcılığı ve Etkileşim
Bu yılın başlarında YouTube, izlenme süresinin 1 milyar saatlik bir kritere ulaştığını açıkladı. Tıklanma sayısı ve görünümler manipüle edilebilirken, YouTube’un izleme süresinin ve etkileşim sayısının önemini ilan etmesinden bu yana epey bir zaman geçti. Kullanıcılar arama zamanlarını bir videoyu izlemek için harcıyor ve onların bu şekilde bir etkileşimde kalmaları bu bağlılığın çok doğru bir göstergesi.
İçeriği zenginleştirmek, doğru zamanda doğru izleyici kitlesine ulaşmak verilebilecek en ideal tavsiyeler fakat bunlar dışında kullanıcı deneyiminin artırılması ve etkileşimin geliştirilmesi gerekmektedir.
İzleme Süresi İçin Optimizasyon
Videonun başlangıcını çok uzun tutmayın ve çok geç olmadan esas noktaya gelin. İçeriğinizle alakalı en iyi anahtar kelimeleri içeriğe eklemeyi unutmayın. Trend videoları akışa ekleyin ve video serisinde tek bir videoyu izleyen kişiye önerilmek için daha geniş bir listede, farklı bir konuya değinen, dikkat çeken ve kullanıcının daha uzun süre kanalınızda kalmasını sağlayacak videolar oluşturun.
Etkileşimi Teşvik Edin
YouTube, videolarınıza etkileşim eklemek için çeşitli yollar sunar ve görüntüleyenleri harekete geçmeye teşvik eder. Kartlar ekleyerek bir anket başlatabilir, alakalı bir web sitesinden / videodan bahsedebilir veya diğer yararlı bilgileri ekleyebilirsiniz. Kartlar hakkında harika bir şey, onların göze batmıyor olmasıdır – eğer bir kullanıcı onu tıklamak istemiyorsa, görüntüden kaybolur.
Özel bir son ekran eklemeyi düşünün. Diğer kanalları çapraz tanıtabilir, videolarınızı bir sonraki aşamada izleyebilir, fonlama veya ürün tanıtımı yapmak için kullanabilir veya izleyicileri bu kelimeye abone olmaya ve yaymaya teşvik edebilirsiniz.
Görüntüleyenlerin yorum yapmasını istemek için videonuz boyunca hayal gücünüzü kullanın. Videonun başında konuyla ilgili görüş isteyebilir veya gelecek videolar için bir konu seçmeniz önerilebilir.
Kanalınız için düzenli bir program düşünün. Etkinliğinizin tutarlı olmasını sağlayın ve izleyicilere bir sonraki videoyu ne zaman bekleyeceğinizi bildirin; ancak, bazı güncel haber değeri olan konular ortaya çıkarsa esnek olmanız gerekebilir.
Kanalınızdaki hangi modifikasyonların ve beğenilerin abone sayılacağını görmek için etkileşim raporlarını analiz edin; tersi durumda görüntüleyenlerin beğenilmemesine veya aboneliğini kaldırmasına neden olabilir.
Saklama ve etkileşim, YouTube için en geçerli etkinlik olmaya devam ediyor; bu nedenle, geri bildirim almak ve abone sayısını artırmak kanalınızı yükseltmede önemli bir rol oynamaktadır.
Ekstra İpuçları
Videolarınızı HD olarak yükleyin. YouTube, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için HD videolarını arama sonuçlarında ödüllendirir.
Altyazılar eklemeyi ve pazarın ikincil dile (veya çoklu diline) ek çeviri düşünün.
YouTube videonuzu sitenize yerleştirdiyseniz, rel parametresini sıfıra ayarlayın: bu, ilgili videoların videonuzun sonunda gösterilip gösterilmeyeceğini kontrol eder ve sitenizin oyununun dağılmasını önleyebilir.
Sonuç Olarak
Google arama sonuçları sıralamasında yer almak için YouTube, kullanıcıların izlemek istedikleri içeriğe hizmet etmek için karmaşık algoritmalar kullanır. En alakalı video önerilerini elde etmek için etkileşim düzenlerini ve kullanıcının ilgi alanlarını analiz eder. Bu tür ayrıntılara dikkat ederek, videonuzu düzgün bir şekilde optimize etmeli ve izleyicilerinize mükemmel bir kullanıcı deneyimi sunma fırsatı için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Doğru hedef sizleri doğru kullanıcıya ve yüksek izlenme oranı ise marka olarak sizleri başarıya götürür.