Bu hafta sizlere son günlerde Instagram ve Facebook’un yönünü değiştirebilecek fırından sıcak sıcak, taptaze çıkan özelliklerinden bahsedeceğiz.
Facebook’tan Kullanıcılarına Bir Yenilik Daha: Mentorluk

Facebook her geçen gün daha fazla ihtiyaç ve daha fazla çözüm için kendini sürekli yeniliyor. Bunu yaparken kullanıcılarının temel problemleri ve bu problemlere nasıl daha iyi çözümler getirilebileceği üstünde çalışıyor. Bu kez de kullanıcılarına sosyal çevrelerini kendileri adına nasıl daha faydalı hale getirebileceği konusunda bir destek özelliği geliştirdi. Bunu yaparken sahip olduğumuz çevremizin bizleri ne konuda geliştirebileceği de temel çıkış noktası olmuş diyebiliriz. Kısaca bahsetmek gerekirse, Facebook “Mentorluk ve Destek” özelliği kullanıcılarının hedeflerine ulaşmalarına olanak sağlıyor ve bunu merkeze alarak yeni özelliğini şekillendiriyor.

Mentorluk, insanlara hedeflerine ulaşmalarında büyük fayda sağlıyor. Facebook bu kişilerin hedeflerine daha hızlı ulaşmalarını sağlamak için ihtiyaçları olan ilişkileri kurmalarında onlara yardımcı olmak için yola koyuldu diyebiliriz. Bu özelliğiyle LinkedIn kullanımındaki amaçla bir noktada benzer olduklarını söyleyebiliriz. Fakat Facebook mentorluk anlayışını iş yaşamından daha fazlasına taşıyor.
Facebook, geçen hafta kullanıcılarına, ihtiyaç duydukları konularda destek almalarını sağlayacak “Mentorluk ve Destek” adında yeni bir özellik lanse etti. Aslında buradaki en temel amaçlar, benzer deneyimler yaşamış veya benzer amaçları olan, ancak birbirlerini tanımayan insanları bir araya getirmek. Facebook, bu anlamda mentorluk almak ve vermek isteyenleri bir araya getiren birçok kar amacı gütmeyen kuruluşlarla iş birliği yapıyor. Ama bundan sonra, kuruluşlar bu yeni özellik sayesinde yardım alan kişilerin gelişimlerini Facebook üzerinden adım adım takip edip, gözlemleyebilecek.

Şu anda iki organizasyon ile birlikte pilot bir çalışmaya başlanıyor. Bunlardan biri eğitim konusunda destek veren iMentor. Diğeri ise, kriz yönetimi konusunda destek veren Uluslararası Kurtarma Komitesi. iMentor, üniversiteye hazırlanan lise öğrencileri ile mentorluk yapmak isteyen üniversite öğrencilerini bir araya getiriyor. Oakland Uluslararası Kurtarma Komitesi ise, iş kazaları, sığınmacılara destek gibi konularda destek veren yeni bir mentor programı başlattı.
Ve artık, Facebook’un yeni sunduğu bu özellik ile, bu tür organizasyonlara online ortamda kendi sayfalarını kurabilecek ve daha rahat iletişim kurabilecekleri alan sağlıyor. Bu özelliğin en büyük artısı, organizasyon dahilinde katılımcıların iletişimi ve bilgi aktarımını daha hızlı yapabilmesi. Örneğin, iMentor, üniversite öğrencilerine ilk yıllarında neler yapmaları konusunda mentorluk verilen 24 haftalık bir program sunuyor. Bu özellik sayesinde kişilerin program dahilindeki aldıkları yardımın ölçümlenmesi daha kolay oluyor.
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Çarşamba günü New York’taki Facebook’un ikinci kez düzenlediği Social Good Forum’da bu yeni ürünü duyurdu.
“Bu yıl aldığım en büyük derslerden biri, kurduğumuz ilişkilerin, aldığımız tavsiyelerin hayatımızı tahmin ettiğimizden daha fazla etkilediği oldu.” dedi. ”Eğer kurduğumuz ilişkiler bakış açımızı daha yukarı taşırsa, bu size daha iyi bir insan haline getiriyor.”
Zuckerberg, ayrıca Amerika’da 3 ve 3’ten az yakın arkadaşı olan bireylerin, daha fazla destek ve yardıma ihtiyaç duyduğunu gösteren bir istatistikten bahsetti.
“Bu, bana oturup takımıma şu soruyu sormama sebep oldu.” diye devam ediyor konuşmasına Zuckerberg. “İnsanlara tanıdıkları kişilerle iletişim kurmalarını sağlamanın dışında, insanlara tanımaları gereken kişilerle iletişim kurmaları için ne yapabiliriz?”
“Mentorluk ve Destek” aracının nihai hedefinin, herkesin isterlerse gönüllü olarak akıl hocalığı yapmasını veya bir kişiden yardım talep etmesini kolaylaştırmak, diye de ekliyor.
Facebook’daki Social Good departmanı yöneticisi Naomi Gleit, bu özelliğin hemen hemen her sorunda veya sektörde kullanılabilecek ve insanlara faydalı olabilecek bir alan yarattığını belirtiyor.  Gleit, “İlk olarak eğitim ve kriz yönetimi konuları ile çalışmaya başladık ama ileride  isteğimiz bağımlılık, işsizlik sorunu gibi pek çok alana yayılmak.”
Facebook bu yeni özelliği ile insanlara daha fazla ortak alan ve paydaşlık fırsatı yaratmış oluyor. İnsanların birbirleri ile paylaşabilecekleri ve bunu en yüksek karda hayatlarına işleyebilecekleri yeni fırsatlar bu özellik ile sağlandı diyebiliriz. Sosyal çevrenin aslında günümüzde dijital bir sosyal çevre evrimine bakılacak olursa, daha fazla ortaklık ve daha fazla paydaşlık bizler için önemli bir yenilik olabilir. İş hayatından, günlük aktivitelerimize kadar, hobilerimizden, duygusal tepkilerimize kadar bizlere ortak olabilecek bir çevre yaratmak, çoğu zaman buna ihtiyaç duyan bizler için iyi bir fırsat olabilir.
Instagram Stories’de GIF araması gibi pek çok özelliği test ediyor.

Instagram son günlerde “yakın arkadaşlar”, GIF arama, spesifik hashtag takibi gibi pek çok yeni özellik üzerine çalışıyor. Bu özellikleri farkedip ilk bahseden ise The Next Web teknoloji sitesi.
Bu yeni özellikler içerisinde “yakın arkadaşlar” özelliği en dikkat çekici olanı. Bu özellik ile kullanıcılar, yakın arkadaş olarak tanımlanan sınırlı kişiler ile konuşma yapabiliyor ve sadece bu grupla resim paylaşabiliyor. Bu özelliği bir anlamda “favoriler” özelliğinin daha geniş kapsamlı olanı diye de tanımlayabiliriz.
Ek olarak, bir diğer dikkat çekici ve heyecan uyandırıcı özellik ise “Regram”. Bu özellik sayesinde kullanıcı bir başka kullanıcının paylaştığı içeriği kendi sayfasında paylaşabiliyor. The Next Web’e göre bu özellik Repost özelliğinin bir kopyası olduğu yönünde. Ama şu anda bu özelliğin dışarıdan test edilmesi mümkün olmadığı için burada bu yorumlar şimdilik sadece editörlerin düşüncelerinden ibaret.

Bu özellikler şimdilik test aşamasında ve bilindiği gibi Facebook gibi Instagram da bir çok özelliği test ediyor. Ama tabi bu tüm bu özellikleri lanse edeceği anlamına gelmiyor.
Ama bu çalışmalardan Instagram’ın hangi alanlarda gelişmesi gerektiği konusunda ipuçları barındırıyor diyebiliriz.