E-posta ve ChatBot’lar bugünlerde pazarlamanın önemli araçlarından ve müşteriyle olan iletişimimiz de onlara ihtiyacımız var. Çoklu pazarlama karması içinde hangi iletişim aracını daha fazla kullanmalıyız ya da hangi kullanım bizler için daha faydalı olabilir? Bu yazımızda müşteri ilişkisi yönetiminde ihtiyacımız olanları ve mail üzerinden bunun gerçekleştirilme yöntemlerine göz atacağız.

Müşteriler Arasında Vazgeçilmez İletişim: Mailing
Pew Research’e göre yetişkinlerin % 92’si iletişim için e-posta kullanıyor ve % 61’i bunu günlük olarak gerçekleştiriyor. Aslında, dünya genelinde toplam e-posta hesabı sayısının 2017 yılı sonunda 4,3 milyarı aşması bekleniyor. Bu sayı, hedef kitlenizin altında bir sayıyı temsil ediyor diyebiliriz. E-posta abonelerinin % 57’si pazarlama e-postalarına göz attığında 10-60 dakika harcarken, hafta boyunca B2B ve B2C’deki işletmelerin %82’sinin bu pazarlama kanalından faydalandığı kesin.
Bunun yanında günlük olarak e-postanıza düşen mail sayısının fazlalığını hayal edin. Sunmak zorunda olduğunuz bilgi ve paylaşımın yanı sıra, açılma oranı en çok % 25, ​​tıklama oranlarının ise % 9-10’un üzerine çıkamayan işletmeleri bu konuda başarısız sayabiliriz. Aklımıza bu noktada tek bir soru geliyor. O zaman mailing işletmeler için işlevsiz bir iletişim aracı mıdır? Yatırım getirisi ve müşteri kazanımı söz konusu olduğunda hala en etkili kanallardan biri Mailing’tir. E-posta pazarlama kampanyalarına sahip işletmeler, harcanan her bir ABD Doları için 40 kat daha fazla müşteri ve 38 ABD Doları yatırım getirisi elde ederler.
E-postalar uzun zaman önce karmaşık bir kanal haline geldiler çünkü işletmeler için daha gösterişli mecralar türemeye başladı. Sosyal medyaya ciddi uğraş veren markalar, hangisine öncülük etmeleri gerektiği konusunda ikileme düştüler.
Şimdi tüm bunların yanı sıra yeni bir iletişim aracı tartışmaya açıldı. ChatBotlar ve kullanım alanları hala pek çok marka için netlik kazanamadı.
Mesajlaşma Neden Yeni Pazarlama Kanalı Haline Geldi
Business Insider, mesajlaşma uygulamalarının sosyal medya ağlarından çok daha geniş olduğunu açıkladı. Bu durumda günümüzde internet kullanıcılarının, konuşmalarını kişiselleştirmeye ve daha özel alanlarda bir iletişim gerçekleştirmeye eğilimli olduklarını söyleyebiliriz.
Mesajlaşma Uygulamaları Sosyal Ağları Aştı
Örneğin, Facebook Messenger’ı ele alalım. Mesajlaşma uygulamasının yaklaşık 70 milyon günlük kullanıcısı ve aylık 1.3 milyar kullanıcısı var. Şu an için Messenger kullanıcıları, daha çok arkadaşlarıyla ve yakın çevresiyle iletişim halinde gibi duruyor olabilir ama çoğu kullanıcı Messenger’ı markalara ulaşmak için kullanıyor.

Facebook Messenger Pazarlamada Gerçekten Etkili Mi?
Bu fırsatı gören Facebook bile reklam kampanyaları için Messenger hedefi başlattı. Artık markalar hedef kitlesiyle Messenger üstünden sohbete başladıktan sonra, kullanıcıları siteye yönlendirici kampanyaları teşvik eden çalışmalar gerçekleştiriyorlar.
Bir şirketin Facebook sayfasına girdikten hemen sonra bu mesajlardan birkaçını sağ alt köşede görmüşsünüzdür. Ancak, markanın size mesajla birlikte gönderdiği bağlantıyı kaç kez tıkladınız? Hem B2B hem de B2C işletmeler için sürekli olarak Facebook Messenger reklamları hakkında duyduğumuz birkaç şey var.
‘’Sizce de Facebook Messenger kampanyaları için fiyat çok abartılı değil mi?’’ ya da ‘’ Basit bir web site tıklama kampanyası gerçekleştirsem Messenger tıklamalarından çok daha ucuza gelmez mi?’’.
Elbette, Messenger pazarlama kampanyasını maksimum sonuçlar için nasıl optimize edeceğimize dair yüzlerce ipucu ve püf noktası var. Bunları nasıl kullanacağımız ise tamamen kendi yaratıcı eğilimimizle ilişkili.

ChatBotlar Geleceğin Pazarlaması Mı?
Chatbot’larınız kesinlikle reklamlarla karşılaştırıldığında tüketicilerle doğrudan bir bağ kurmanın en etkili yoludur. Ancak müşteri ilgisine odaklanmanız ve botunuza biraz daha kişilik katmanız gerekiyor. Sıradan bir ChatBot, sizleri müşteri ilişkilerinizde yetersiz bırakabilir. Sonuçta, müşterileriniz tarafından spam bildirimi almak için orada değilsiniz; sadece doğru satın alma kararlarını vermelerine yardımcı olmak için oradasınız!
Chatbot’lar sanırım yeni gözdelerimiz ve bu iş için onlara ihtiyacımız var. Zamanı geldiğinde nişan alın, kişiselleştirilmiş öneriler ile liderlik edin ve sosyal medya takipçilerini dönüşümlere yönlendirin veya yalnızca özel bir indirime teşvik edin. Son olarak, Chatbot mesajınızın teslim edilip okunmasını sağlayın.
Şimdi, müşteri katılımı açısından Facebook Messenger Botları hakkında ne düşünüyorsunuz?