Sosyal medya moderasyon ve takibini büyük bir çoğunluk gibi siz de pazarlamanın çılgın fantezilerinden biri olarak düşünebilirsiniz. Çünkü sosyal medya kendi içinde farklı ve karmaşık bir dünya ve buradan alınan fikirlerin çok akılcı olmadığına inanabilirsiniz. Öncelikli olarak bu düşünceden kısa bir süre uzaklaşın. Sosyal medya sandığınız gibi farklı bir kimlikle dijital dünyada yer aldığımız ve bu yüzden gerçek dışı yorumlar yaptığımız, fikirler paylaştığımız bir yer değil. Bugün aktif Facebook kullanıcı sayısı 2 Milyardan fazla ki bu da demek oluyor ki hepimiz sosyal medyanın doğasına çok hızlı adapte olmuşuz. Facebook’tan sonra dahil olduğumuz uygulamalar bugün neredeyse sayısızca ve her birimizin bu uygulamalar arasında bir favorisi mevcut.
Markalar için sosyal medya moderasyonu neden önemli sorusuna ise farklı pek çok anlamlı cevap sığdırabiliriz. Öncelikle çoğu zaman erişemediğimiz ve oldukça zor olan doğru iç görüye özenle hazırlanmış analizlerle ulaşabiliriz. Kullanıcıların aslında kullandığı anahtar kelimelerden, kurduğu etkileşimlerden  kullanışlı ve nokta atışı tespitler çıkaracak iç görüler elde edilebilir.

Hootsuite Örnek Sosyal Medya Analizi
Hootsuite Örnek Sosyal Medya Analizi

Anlık Aksiyon

Markanız için sosyal medya moderasyonu, hak ettiği anlamı kazandıktan sonra daha zor olan ikinci basamağa ulaşmış oluyoruz. Anlık aksiyon almanız gereken gerçek zamanlı etkileşimlerde o anı kaçırmamanız ve bu akışa dahil olmanız gerekir. Sosyal medyada gün içinde sayısızca trend olan haber mevcut ve  bunlar arasında kaybolmak gibi bir seçenek doğru etkileşimi yakalamak istiyorsak ne yazık ki olamaz.
InData Labs’ın en son raporuna göre ;”Sosyal medya moderasyonu bir şirkete veya ürünlerine, tanıtımlarına, müşterilerine ve bundan etkilenecek kişilere çok boyutlu bakış açısı sağlıyor”. “Bu yaklaşımın ardından daha anlamlı bir trend analizi, daha iyi davranış takibi ve daha güçlü bir genel görüş ve anlayış geliştirmeye başlıyorsunuz. ” diye belirtiyor.

Sosyal medya moderasyonu için BuzzSumo; bir içerik araştırma platformu olarak ikili görev ve post erişimi, performans analiz etmek için çeşitli faydalar sunan bir araçtır.
Sosyal medya moderasyonu için BuzzSumo; bir içerik araştırma platformu olarak ikili görev ve post erişimi, performans analiz etmek için çeşitli faydalar sunan bir araçtır.

Burada yapılması gerekenler anlık takip için doğru toolları kullanmak ve doğru bir planda ilerleyebilmek.

Ücretsiz Araçlardan Faydalanın

BuzzSumo; bir içerik araştırma platformu olarak ikili görev ve post erişimi, performans analiz etmek için çeşitli faydalar sunan bir araçtır. İçeriğinizle en fazla etkileşimde bulunanlara ve bunlarla nasıl etkileşime girdiğine daha yakından bakın. Yeniden paylaşıyorlar, yorum gönderiyorlar veya soru soruyorlar mı?
Ardından, bu içerik konularını sosyal medyada takip edin. Başka kim onlardan bahsediyor ve bu konu hakkında ne diyorlar? Sohbete nasıl değer katarsınız?
Daha sonra, katılım stratejinizi yönlendirmek için bu bilgileri kullanabilirsiniz.

anında dönüş Sağlayın

Küçük işletmelerden büyük markalara kadar tüm şirketler stratejik hatalar yapabilirler .Harika bir pazarlama hareketi olarak gördüğünüz şey bir anda büyük bir hataya dönüşebilir.
Bu gibi durumlarda anahtar stratejiniz yanlış olan stratejinizi tanımlamak ve mümkün olan en kısa zamanda harekete geçerek bu hatayı telafi etmek olacaktır ki sosyal medya moderasyonu bu konuda size yardımcı olur. Ya da sosyal medyanız için anlık bir durgunluktan harekete geçmeniz gereken zamanı hedef alır ve başarılı olursunuz.

Rakiplerinizi Takip Edin

Sosyal medya sadece kendi sayfanız için olup bitenleri takip etmek değil aynı zamanda rakip markalar hakkında kullanıcıların ne düşündüklerini bilmenin en iyi yoludur.
Rakip markalar kullanıcıların fikirleriyle ne kadar alakadar ya da rakip sayfada konuşulanlar neler? Sayfa için en iyi iyileştirmeyi elde edebilme aşamasında neleri öğrenmeleri ve uygulamaya dökmeliyiz.
Farklı kitlelere ve segmentlere mesajlarımızı yönlendirmek için ve bu mesajlardaki alaka düzeyini arttırmak için neler yapmamız gerektiğini sosyal medya anlık moderasyonu ile tespit edebiliriz.

Büyük Hayranlarınızı Kaçırmayın

Markanızı sizin yerinize koruyan, vermek istediğiniz mesajı sizler yerine yayan kişiler kimler? Bu kişileri belirlemelisiniz çünkü emin olun o kişiler sosyal medyanızın temel taşı olacaklar.
Bu kişiler sizler yerine ürününüzü ve markanızı diğer kullanıcılara tanıtacak isimler ve bu noktada oldukça değerliler.
Şirketiniz adına çoğu zaman tanınmış isimlerden yardım almaya çalışıyorsunuz fakat şunu unutmamalısınız ki bu kullanıcılar sizin yerinize daha orijinal şekiller de zaten bu işlevi yapıyorlar.
Markanızın değerini taşıyacak bu isimler için alarmda olmalı ve sosyal medyada bu isimler için sıkı takipte olmalısınız.
Siz de onların sevdikleri markalar olarak kullanıcılarınıza samimi dönüşler yapın ve kendilerini takdir ettiğinizi gösterin.

SOsyal Medya Verileri

Başarılı bir şekilde müşterilerinizle ilgilenmek için, işletmenizin geçmiş sosyal medya verilerinden daha fazlasına ihtiyacınız var. Elbette, hangi Facebook gönderisinin geçen ay en iyi performansı gösterdiğini bilmek harika, ancak bu bilgiler şu anda neler olup bittiğine dair tam bir resim vermeyecek.
En uygun ve ilgi çekici içerikleri doğru bir şekilde hedefleyebilmeniz ve sunabilmeniz için “şu anki” müşteri analizlerine ihtiyacınız var.
Sosyal medyadaki varlığınızı ve oradan beslendiğiniz verileri hafife almamalı ve çoğu noktada bunu odak noktanız yapmalısınız. Sosyal medya gelişigüzel yorumların ve paylaşımların yapıldığı bir platform olmaktan çok aslında içinde sürekli var olup değerini reddettiğimiz bir platform çünkü tam anlamıyla pazarlama karmamıza nasıl bir destek verdiğini ölçümleyemiyoruz.
Tam bir değerlendirme alamasak da buradan yakaladığımız iç görüler oldukça önemli ve markanın geleceği için kıymetlidirler.

Önceki blog yazımız “Facebook’ta Düşüşte Olan Trafik Nasıl Yönetilir?” ile ilgili detaylar:

KAYNAK:
HTTPS://WWW.SOCİALMEDİATODAY.COM/NEWS/WHAT-CAN-YOU-DO-TO-BEST-MANAGE-THE-COMİNG-DECLİNES-İN-FACEBOOK-REFERRAL-TRA/517217/