Bu yeni güncelleme ile Facebook, insanların arkadaşlarıyla paylaşmak isteyeceği gönderileri tahmin edip akışın daha üst sıralarında konumlandıracak ve Haber Kaynağı değerleri ile uyumlu olarak insanların Facebook üzerinde geçirdikleri zamanı anlamlı kılmak adına aile ve arkadaşların gönderileri, genel içeriklere göre öncelik kazanacaktı.

Haber Kaynağı ile ilgili Bilgilendirme

Kısacası yeni güncelleme yayın akışının daha kişisel kılınmasını ve kişiye özel şekillerde oluşmasını sağlayacaktı. Fakat bu pek çok marka için kafa karışıklığına sebep oldu. İnsanların markaların paylaşımlarına verdikleri tepkiler ve yayın akışında paylaşım, yorum yaptıkları içeriklerin birebir eşleşmediği gözlendi.
Facebook yayın akışında mücadele etme konusunda neler yapabilecekleri ve nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda soru işaretleri belirdi.
Yeni bir soru olarak organik erişim düzeyini korumak adına nasıl bir yol izlenmeli ve bu konuda nasıl bir yol haritası çizmeliyiz?

Newswhip rakamlarına göre Facebook sayfalarında yayınlanan içerik oranları

Natıve Videolar

Çok yeni olan bu değişimle nelerin bizlere faydalı olacağını kestirmek çok da imkanlı değil. İlk olarak, şu anda Facebook’ta en fazla etkileşim alan ve etkileşimi sağlayan ana etken nedir? Newswhip tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre:
“Markalara ait sosyal medya hesaplarını incelediğimizde en iyi 100 yayından toplamda elde edilen beğeniler, paylaşımlar, yorumlar ve etkileşimler arasında Ocak 2018’de en çok etkileşim kazanan içerikler doğal videolar olmuştur.’’ Açıklaması gelmişti.
Bundan önce video içeriklerine ağırlık vermeyen markalar için belki de bunu düşünmenin tam sırasıdır. Elbette videoların üretim ve kreatif tarafta harcanan zaman süreleri çok daha fazla olmakla birlikte, kullanıcıların video özelinde daha çok etkileşimde bulundukları gözlemlenmiştir. Fakat iyi bir video ve sıradan bir video arasındaki büyük farkı ayırt ediyor olmanız gerekir. Gerçekten başarılı bir iş için doğal ve akıcı videolar hazırlayabilirsiniz. Burada söz ettiğimiz video tipinin bir ekip ve çekim ile hazırlanmış videolar olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda gerçekten başarılı markalar olduğunu görmek ise heyecan verici.
Doğal videolar nasıl hazırlanabilir ve kullanıcıların ilgisi bu noktada nasıl çekilir, belki de şu an gündemimizdeki en önemli soru bu.
Sadece görsel içerikli paylaşımların artık çok fazla olduğunu biliyoruz ve kullanıcılar tarafından ilgi görmedikleri ise ortada. Çünkü çok fazla sayıda ve neredeyse birbirlerine çok benzer şekillerde oluşturulmaktalar.
Facebook’un tavsiyesi şu yöndeydi; “İçeriklerinizi sıklıkla yayınlayın . Fazla gönderilerden korkmayın çünkü haber kaynağında var olmanızı sağlayacak şeylerden biri de bu. Haber Kaynağı’nın amacı, her bir kullanıcıya en alakalı hikayeyi göstermektir. Bu nedenle, yayınlarınızın feedlerinin tümünde gösterilmeleri garanti edilemez. ”

”See Fırst” Ne İşe Yarar

Yeni yayın akış algoritmasının kullanılmasından önce, çok gönderi yapmak kötü bir şeydi fakat şu anki durumda sıklıkla gönderi yapmak Facebook’un tavsiyesine göre de daha akılcı geliyor.
Facebook bazı sayfaların günde ortalama 80 gönderi yayınladığını not etmiştir ve bu seviyede yayın muhtemelen biraz fazla ve belki de çoğu marka için mümkün değil ancak yayın sıklığı şu anki algoritmada Facebook için mantıklı geliyor.
Facebook’un iyileştirme çalışmaları hala devam ediyor ve bu noktada sosyal medya trafiğini daha verimli hale getirebilmek için dikkat çekici haber başlıklarınızı arttırmanızın vakti geldi. İlgi çekici ve farklı olmayı başarabilecek içerikler oluşturmalısınız çünkü Facebook haber kaynağı kullanıcıların dikkati çekmeyen içerikleri çok hızlı şekillerde sayfadan alıyor.

Facebook’un See First özelliğinden kaç markanın faydalanabileceğini ölçmenin bir yolu yok ve listeye bir marka olarak alınabilmek oldukça zor. Markaların sosyal medya hesaplarının özellikle Facebook hesaplarının daha ilgili ve kullanıcılar tarafından değerli olarak görülmeleri gerekmekte. Sponsorlu içeriklerinizden ziyade organik erişim için doğal videolar üretmeyi ve paylaşımlarınızda daha çağrı içerikli başlıklar kullanmayı atlamamalısınız. İnsanları etkileşime çağıran ve insanları şaşırtan içeriklere yer vermenizin belki de tam zamanı.
Facebook yeni algoritmasıyla her birimizi şaşırtmış ve yeni yöntemler kullanmaya itmişti. Bu noktada belki de en iyi çözüm daha doğal içerikler üretmek olacaktır. Markanızın ya da hizmet ettiğiniz sosyal medya hesabının tam olarak ne olduğu ve ne şekilde bir strateji geliştirdiğine bağlı olarak, daha kullanıcı yanlı ve içerik olarak yayın akışında takip ettikleri isimlere çok benzer şekilde yapılan içerikler faydalı olacaktır.
Önceki blog yazımız “SOSYAL MEDYA REKLAMLARINIZ İÇİN KURTARICI İPUÇLARI -3-” ile ilgili detaylar:

KAYNAK:
https://www.socialmediatoday.com/news/what-can-you-do-to-best-manage-the-coming-declines-in-facebook-referral-tra/517217/