Elbette bütün pazarlamacılar, işlerinin tanınmasına, ürünlerinin ve hizmetlerinin duyulmasına önem verirler ve bunun gerçekleşmesi için uğraşırlar. Bu durumun aksi ise oldukça sinir bozucudur çünkü çoğunlukla duyulmamış ve tanınmamış işler başarısız olarak yorumlanır. Tam da bu noktada herkesin aklına son dönemlerin en popüler reklamcılık olgusu ”viral” geliyor olmalı. Dijital pazarlamayla ilgili okuduğumuz bütün bloglar, mesajlar, yazılar, içerikler hep “viral olmak” üzerine kurulu ve çoğunlukla başarılı ve bilinir olmak viral olmaya dayandırılmış durumda. Elbette viral olmak, pazarlamacılar açısından olumlu bir şey olarak görülebilir; ancak bu gerçekten işinizi besleyen vazgeçilmez bir unsur mudur? Birçok otoriteye göre sürdürülebilir başarı, kendiniz ya da markanız için oluşturacağınız doğru ve güçlü bir strateji oluşturmakla ve bu strateji paralelinde istikrarlı yayınlar üretmekle sağlanıyor. Yoksa başarı yalnızca viral olmuş bir makale, bir video ya da bir podcast ile gelecek bir şey değil. Bu konuda kendinize ve markanıza baskı yapmayı bırakın, başarılı olmak için ”viral” tek amacınız olmak zorunda değil. Gelin şimdi, işinizi başarıya taşımanızda yardımcı olacak müşteriler ve ortak çalışanlarla yeni ilişkiler başlatmak için neler yapabileceğinizden bahsedelim.

1. Görüş ve Öneriler İsteyin
Şunu unutmayın ki, kendine en uygun kanalı en ihtiyaç duyduğu şekilde belirleyebilecek olan tek kişi müşteridir. Bu sebeple hedef kitlenizi düşüncelerinize katkıda bulunmaya davet etmek olabilecek en etkili stratejilerden birisi olarak karşımıza çıkar. Bırakın müşterileriniz sizi yönlendirsin. Ayrıca fikirlerinin dikkate alındığını bilmek, potansiyel kitlenizin size ve işinize daha fazla önem vermesini sağlar. Kendi kişisel katkılarını canlı olarak gördüklerinde size daha fazla zaman ayıracak ve size sadakat göstereceklerinden hiç şüpheniz olmasın.
group conversation ile ilgili görsel sonucu
2. Sosyal Medya’da Yeni Sohbetler Oluşturun

Müşterilerinizle daha derin bir bağ kurmanın yolu, sosyal medya hesaplarınızı ilgi çekici kılmaktır. Sosyal medya hesaplarınızı daha ilgi çekici kılmanın yolu ise, insanlara konuşmak için yepyeni konular vermekten geçer. Üzerine konuşulacak yeni konuların özellikle markanıza ait daha önce bilgisi olmayan kullanıcılar için daha da ilgi çekici olacağından emin olabilirsiniz. Bu yöntem bilindik bir yol olsa da organik olarak ortaya çıkan ve müşteriyle kurulabilecek olan gerçek bir bağdır.

instagram posts of brands ile ilgili görsel sonucu

Bu noktada bir içeriğin tanıtımını yapmak, insanları buna bakmaya teşvik etmek yerine insanların daha fazla bilgi edinmesini sağlayacak anlamlı etkileşimler kurmaya çalışın. Örneğin, ilgi çekici bir instagram paylaşımı, hem takipçilerinizin beğeni, yorum ve paylaşım yapmasını sağlayacak; hem de bloglarınızı ve podcastlarınızı incelemelerine olanak verecektir.

3.  Kitleleri Farklı Platformlardan Sitenize Yönlendirin
Youtube’da yemekle ilgili birbirinden güzel birçok video yer alıyor. Bu videolarda izleyen kişinin gerçekten dikkatini çeken, videoda kalmasını sağlayan şey yemeğin tarifi olmasına rağmen bu içeriklerin bir kısmında tarif verilmez. Kullanıcının yemeği izlemesi sağlandıktan sonra tarif için web sitesine yönlendirilir. İşte bu, farklı platformdan kitle elde etmek için klasik ama etkili bir yoldur. Siz de bu ve bunun gibi, web sitenizi bilmeyen insanları başka sitelerden bularak kendinize yönlendirmeyi deneyebilirsiniz. Son dönemde Instagram tarafından yayına alınan geliştirme ile story’ler üzerinden web sitesi veya ilgili sayfalara yönlendirmeler yapılabiliyor. Kolaylık sağlayan bu özellik ilk adım için oldukça işinize yarayabilir.
instagram swipe up ile ilgili görsel sonucu
4. Paylaşılabilir İçerikler Sunun
Bir blog, kitap ya da başka bir şey olsun; kimse onu kendi hesabında sürekli paylaşarak kendi takipçilerine rahatsızlık yaratmak istemez. Siz de kullanıcılarınızdan bunu yapmalarını beklemek yerine sitenizi beğenen kişiye, paylaşabileceği bir içerik hazırlabilir, olası negatif durumların önüne geçebilirsiniz. Peki kullanıcılarınızdan paylaşmasını isteyeceğiniz bu içerik tam olarak ne tür olmalı?
Ne sunduğunuzu, neler yaptığınızı ve bunun, insanların ne işine yarayacağını anlatan bir PDF hazırlayıp koymak ve insanlardan bunu paylaşmasını istemek; insanları sevdiği bir siteyi doğru şekilde anlatarak paylaşmasını sağlayacak ve sizi sitenizin işleviyle ilgili yanlış anlaşılmalardan da kurtaracaktır. Bunun için ziyaretçilerinizden websitenizin bir linkini paylaşmaları yerine, hazırladığınız PDF’i (ya da başka bir şeyi) paylaşmalarını isteyin, bu şekilde tık sayısı elde etmeyi ummaktansa, sitenizi doğru anlayan insanlar kazanmış olursunuz.
5. İlk Adımı Atın
İşinizle ilgili bir etkinliğe, toplantıya ya da konferansa gittiniz diyelim. İnsanlarla bir araya geldiğinizi, işlerinizle ile ilgili konuşup kartvizitlerinizi alıp verdiğinizi düşünün. Ancak onlar sizinle iletişime geçmeseydi, siz onlara nasıl ulaşırdınız? Bunun yolu elbette, “işlerime bir göz atar mısınız?” diye bir mail atmak değil
writing hands on laptop ile ilgili görsel sonucu
Bunun yerine siteleri için, konuk yazar olarak bir blog yazabilirsiniz, bir podcast hazırlayabilirsiniz ya da paylaştıkları bir video ile ilgili görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Neden sizinle iletişim kurulmadığıyla ilgili sorular içeren hoşnutsuz bir mail atmaktansa, böyle bir yol denerseniz geri dönüş alma ihtimaliniz daha yüksek olacaktır.
6. Canlı Etkinliklere Ev Sahipliği Yaparken E-posta Listenizi Oluşturun
İşinizle ilgili bir etkinlik oluşturmak demek, çok büyük, geniş kapsamlı ya da pahalı bir etkinlik düzenlemeniz gerektiği anlamına gelmez. Önemli olan müşterilerle temasa geçebilecek bir ortam yaratmak ve onların bundan  memnun kalmasını sağlamaktır. Yerel bir fuarda stand açmak, bir kitapçıda seminer vermek ya da bir kursta atölye çalışması yapmak da işinize fayda sağlayabilecek bir etkinlik olabilir. Yoga dersleri vermek veya bir parti düzenlemek de işinize yarayabilecek etkinlikler arasında yerini alabilir. Kısacası burada herhangi bir kısıtlama yok.
İlgili resim
Ancak sadece etkinliği yapıp oradan ayrılmak size çok şey kaybettirecektir. Çünkü etkinlikler, müşterilerinizle birebir iletişim kurmanın ve onlarla iletişimde kalmanın en etkili yolu. Etkinliğinizde güzel bir deneyim elde eden herkes, size tekrar ulaşmak isteyecektir. Bu yüzden konuklarınızı, ziyaretçilerinizi veya öğrencilerinizi e-posta listenize kaydolmaya teşvik etmelisiniz. İnsanlar e-postalarını vermek konusunda seçicidir ve yaptığınız etkinlikten gerçekten memnun kalmışlarsa size mutlaka e-posta adreslerini vereceklerdir.
7. Ürün Veya Hizmetlerinizi Tanımlayın
Yaptığınız işi tanıtacak bir içerik yazarken, işinizden hangi kısımda bahsedeceğinizden emin olamıyorsanız şunu düşünün; hazırladığım bu ücretsiz içerikten yararlanan biri ürünlerimden ve hizmetlerimden faydalanabilir mi? Bu soruya verdiğiniz yanıt size okuyucunuz için nasıl daha iyisini yapabileceğinizle ilgili yol gösterici olacaktır.İlgili resim
Unutmayın, sağlayacağınız faydanın açık, net ve kullanılabilir olması ve aynı zamanda da gerçek bir soruna çözüm üretebiliyor olması gerekir. Potansiyel müşterileriniz için bu kısım çok önemlidir.
8. Pratiğe Dökülebilecek Bir Aktivite Hazırlayın
İnsanlar, genel olarak hayatlarına etki eden bir içeriği paylaşır. Sonia Simone’un dediği gibi “Reklamınız öylece bir kenara atılmayacak kadar değerli olmalı.”
brands's diy projects ile ilgili görsel sonucu
Süpermarketten aldığınız bir krema paketinde, “içindeki tarifi deneyin” yazısını hepimiz mutlaka görmüşüzdür. Bu, kremayı alanlarda kremayla ilgili tarifi deneme isteği uyandırır. Siz de buna benzer, potansiyel müşterilerinizi, ürününüzü kullanmak için belirli yollar konusunda bilgilendirecek içerikler hazırlabilirsiniz. Verdiğiniz hizmetle ilgili bu pratik uygulamalar, müşterileriniz tarafından olumlu karşılanacaktır.
Kısacası, uzun vadeli bir başarı sağlamak için müşterilerle bir bağ kurmak, viral olmaktan daha büyük önem taşır. Bir günlüğüne popüler olan bir içerik oluşturmaktansa, her gün belli bir kullanıcı kitlesi tarafından ziyaret edilen ve insanların gerçekten kullanıp/okuyup/dinleyip faydasını gördüğü bir yer haline gelmeye bakın. İşinizden memnun kalan insanlara ulaşmak istiyorsanız; uzun vadede belli bir seviyeye erişmeyi ve takdir edilesi bir başarı yakalamayı, internette bir günlüğüne çok konuşulmaktan çok daha fazla önemsemeniz gerekir. Bu yol, işiniz için daima kalıcı ve faydalı olacaktır.