Arama motorlarına nasıl hakim olunur? Hali hazırda var olan şeylerden yeni bir şey nasıl üretilir ve eskisinden daha fazla ilgi görmesi sağlanır? Hangi SEO stratejisinin benim için doğru olduğunu nereden anlayabilirim? Eğer siz de kendinize yukarıdaki soruları soruyorsanız, yalnız değilsiniz. Günümüzde herkes, Google indexlemesinde en başta olmak için elinden gelenin en iyisini yapıyor. Üstelik bu alanda rakiplerinize karşı rekabet etmeniz tek başına yeterli değil, aynı zamanda bir kitle tarafından yargılanırken Google’ın kurallarına da uymak zorundasınız. Günümüzde Google’ın arama motoru her zamankinden daha kişiselleştirilmiş durumda. Arama sonuçları her gün daha da alakalı olmaya devam ediyor ve siz bu oyunda en üstte kalmaya devam etmek istiyorsanız, değişen SEO tekniklerine uyum sağlamanız gerekiyor. Biz de tam olarak bu sebeple dikkat etmeniz gereken bazı SEO hilelerini sizin için derledik.
Wikipedia’da Ölü Bağlantıları Bulun
Ölü bağlantıları bulmak zor olabilir, ama çok faydalıdır. Sistem ölü bağlantıları hemen kaldırmak yerine ilk olarak okuyuculara bu bağlantıların artık gerçekten var olmadığını doğrulama şansı veriyor.
Bunu yapmak oldukça basit:
Aşağıdaki metni Google’ın arama çubuğuna yazın
site: wikipedia.org [anahtar kelime] + “ölü bağlantı” (Aşağıdaki örnekte anahtar kelime olarak “SEO hileler” kullanıldı)
Find dead links
2. Sizininki ile alakalı içeriği bulun (Örnekte bu ikinci bağlantıdır: “Google’ın Tarihi”)
Search for dead links

3. Ctrl + f tuşlarına basın ve bu sayfada “ölü bağlantı” yazınız.
4. Ölü link kaynağını sayfanızda oluşturun
5. Ayrıca, ölü harici bağlantılara sahip tüm makalelerle Wikipedia sayfasını kontrol edin ve faydalı bir şey bulup bulamayacağınıza bakın
Bir Linkbait oluşturun
Güzel ve zaman kısıtlaması olmayan bir içerik oluşturduğunuzdan emin olun. Herkesin bağlantı kurabileceği ve tekrar tekrar tıklamak isteyeceği bir yapı olması bu noktada oldukça işinize yarayan önemli bir detay.
Bazı başarılı linkbait örnekleri:
Yarışmalar ve sınavlar
İstatistik grafikler ve bilgi grafikleri
Son dakika haberi
Videolar
E-Kitaplar ve teknik baskılar
Başka herhangi bir kaliteli içerik parçası
İçeriğinizin kışkırtıcı, şok edici, korkutucu bir içerik olması veya sadece eğlenceli bir evcil hayvan videosu olması hedef kitlenizin görmek istediği şeye bağlı. Bu noktada kitlenizi ne kadar iyi tanıdığınız büyük önem teşkil ediyor. Kitlenizin ilgi alanlarını ne kadar iyi bilirseniz o kadar ilgili içerikler türetebilir dolayısıyla da o kada ilgi toplayabilirsiniz. İçerik paylaşımından sonra reklam çıkmayı unutmamak da önemli bir nokta.
Knowledge Graph Sıralaması
Google artık belirli sözcüklere dayalı sonuç gösteren bir arama motoru olmanın çok ötesine geçerek duyguları ve niyetleri algılayabilir bir hale geldi. Knowledge Graph ise bu durumu kanıtlayan en devrimci özellik olarak karşımıza çıkıyor. Bu özellik sayesinde Google’da arama yaptığınız zaman, aradığınız kriterle ilgili özet bilgileri daha hızlı ve pratik bir şekilde görüntüleyebiliyorsunuz.
knowledge graph nedir ile ilgili görsel sonucu
Peki, Knowledge Graph sıralaması nasıl olmalı? Konuyla ilgili üzerinde yoğunlaşılması gereken üç ana nokta var:
1- Soruları cevaplamak. Hatırlanması gereken en önemli şey, internet’te insanların sorduğu sorulara yanıt olabilecek kalıpların arama sonuçlarında en öncelikli sıralamada görünmesidir. Bunu sağlamak için başlık olarak bir cevap ararken kullanıcılarınızın arama çubuğuna yazdıkları bir soru kullanmak en faydalı çözümdür.
2- İçeriğinizi yapılandırın. Hedef kitlenizi iyi tanıyorsanız, doğru içeriği oluşturmak sizin için problem teşkil etmeyecektir. Kitlenizin bulmak istediklerini bulmalarını kolaylaştırırsanız, Google kendi üzerine düşeni yapacak ve size yardımcı olacaktır.
3- Kendinizi kullanıcının yerine koyun. Arama motorları için değil, kullanıcılarınız için optimizasyon yaptığınızı unutmayın. Onlar gibi düşünmeyi ve okumak istediklerini yazmayı deneyin. Tıpkı onlar gibi cevap arayın ve konuyla alâkalı olana yoğunlaşın.
Knowledge graph
Yukarıdaki ekran görüntüsü, Knowledge Graph’in ne işe yaradığını göstermek için güzel bir örnek. “Deri cüzdanı nasıl temizleyebilirim” yazdığımda, göreceğim ilk sonuç bana tam olarak bulmak istediğim cevabı sunan bir makale. Başlık, yukarıda da bahsettiğimiz gibi tam olması gerektiği şekilde yapılandırılmış ve kullanıcının ihtiyacına doğrudan cevap verecek bir hale getirilmiş. Google tarafından sağlanan bu sonuç sayesinde kullanıcı olarak daha fazlasını okumak için söz konusu sayfayı açma ihtimalim de oldukça yüksek. Kısacası taktik işe yaradı. 🙂
Sesli Aramalar için Optimizasyon
Günümüzde, Google’ın Sesli Arama seçeneği (VOI) yaygın olarak kullanılıyor ve geliştirilmeye devam ediyor.
Voice searchTüm bu gelişmelerin gerisinde kalmamak için içeriğinizi sesli aramalar için de optimize etmeniz gerekiyor. Bu optimizasyonu hayata geçirirken kullanıcıların, soru sormayı sevdiğini unutmadan bu soruları yanıtlayacak ve yanıtlara cevap verecek şekilde ilerlemek en doğru strateji.
Video Kullanın
Bunu kendi videonuzu oluşturarak veya harici bir kaynaktan bir video yükleyerek yapabilirsiniz. Videonuzu oluşturmayı seçerseniz videonuzu optimize etmeyi unutmayın. Başka bir kaynaktan bir video kullanmaya karar verirseniz içeriğinizle alakalı olduğundan emin olun. Seçtiğiniz strateji ne olursa olsun, sayfanızdaki harcanan süre uzar, bu da sonunda sizi daha yüksek derecelendirir.
Keyword reserach
Videolarınızı daha iyi derecelendirmenize yardımcı olacak ipuçları:
1- Anahtar kelimelere dikkat edin. Hangi tür anahtar kelimelerin Google’da video sonuçlarını gösterdiğini araştırın ve buna göre stratejinizi planlayın. Google’da video sonuçları olmayan bir anahtar kelimeyi optimize ederseniz, yalnızca YouTube araması için optimize edersiniz.
2- Başlığı optimize edin.
3- Çekici bir minik resim seçin. Bu, videonuza daha fazla dikkat çekecek ve daha yüksek sayıda görüntüleme sağlayacaktır.
4- Videonuz için bir transkript sağlayın. YouTube varsayılan olarak arama motorlarına video transkriptleri sunarken, bunları görünür hale getirmek kullanıcılarınızın içeriğinizi nasıl tüketmek istediğini seçmesine olanak tanır. Bu, sizi daha güvenilir hale getirir ve Google’ın arama sonuçlarında otomatik olarak daha iyi konumlandırır.
5- Çekici bir minik resim seçin. Bu, videonuza daha fazla dikkat çekecek ve daha yüksek sayıda görüntüleme sağlayacaktır.
6- En az 5 dakika uzunluğunda bir video oluşturun / seçin. Daha uzun videoların sıralaması daha yüksek olur.
Arama sonuçlarında en çok hangi video içeriği görünür?
Öğretici videolar ve nasıl yapılır kılavuzları
Spor ve fitness videoları
Şirin evcil hayvanlar ve bebekler
million views youtube video fitness ile ilgili görsel sonucu
Forumlar Aracılığıyla Yeni Anahtar Kelime Fikirleri Edinin
Forumları düzenli olarak inceleyin. Karşılaşacağınız kelimeler, yeni anahtar kelimeleriniz olabilir ve size mükemmel fikir kaynağı sunabilir. Diğer kalıplardan daha sık görülen belirli sorular görebilirsiniz. Bu durum, Google’ın kullanıcılarına, yararlı yanıtı yeterli oranda vermediği anlamına gelir, burada yapmanız gereken bu tip sorulara içerikle yanıt vermek olmalıdır.
Keyword ideas on forums
Doğrudan forumlara cevap yazarsanız, Google kullanıcılara içeriği ayrı bir sayfada optimize etme şeklini önerecektir, örneğin kendi websitenize ve sayfanıza bu yolla trafikte çekebilirsiniz. Bir forumda doğrudan soruları cevaplamak yerine okuyucuları, aradıklarını tam olarak orada bulacaklarından emin olabilecekleri şekilde sayfanıza yönlendirin. BoardReader, forumlarda anahtar kelime bulmak için harika bir araçtır.
Kişiselleştirilmiş Aramayı Düşün
Hem sizin hem de kullanıcı tipi aynı kelimeyi Google’ın arama çubuğuna yazarsa, aynı sonuçları elde etmek zorunda kalmazsınız. Çerezler, kullanıcıların Google’da arama sonuçlarını görme şekillerini etkiler. Coğrafi konum, arama geçmişi ve cihaz, anahtar kelimenizi ve SEO optimizasyon stratejinizi etkileyebilecek bazı bileşenlerden sadece birkaçı. Yerelleştirme ve zaman kısıtlamasına da dikkat edin.
Anahtar Kelime Eş Anlamları Sıralaması
Google, günden güne gelişen bir algoritması sayesinde eşanlamlı kelimeleri kolaylıkla algılayabilir bir durumda. Bu nedenle, anahtar kelimelerinizin eş anlamlıları konusunda sayfanızı optimize etmezseniz, çok fazla trafik kaybedebilirsiniz. Seçtiğiniz anahtar kelimenin eş anlamlılarıyla ilgili gereken verileri almak için Google Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanın.
Google Keyword Planner
Yukarıdaki örnekte de görebileceğiniz gibi “SEO uzmanı” yazıldığında bu anahtar kelime için en yaygın kullanılan eşanlamlılar için öneriler sunuluyor.
Kişiselleştirilmiş Aramaya Odaklanın
Siz ya da kullanıcılar aynı kelimeyi Google araç çubuğunda aradıklarında aynı sonuçları elde edemezler, çünkü çerezler Google’da arama sonuçlarını göreme biçimimizi etkiliyor. Bulunduğunuz coğrafi bölge, arama geçmişiniz, cihazınız ve anahtar kelime seçiminiz SEO optimizasyon stratejinizi etkileyebilecek bazı bileşenlerden sadece birkaçıdır.
Örneğin, aşağıdakiler için optimize etmeyi deneyin:
“Paris’te en iyi kahve”
“Google UK için 10 SEO hileci”
“Mart 2017’de en çok görülen 10 viral video”
Personalized Google search
Örneğin, bilgisayarımda ve cep telefonumda “en iyi kahve markaları” nı aradım ve ilk üç sonuç uyuşmuyordu. Google, farklı cihaz üzerinde arama yaptığı bu sorgulama iki farklı sonuç vermekte.
Personalized keyword search
Bununla birlikte, daha spesifik bir arama yaptığımızda (“İtalya’daki en iyi kahve markaları”) her iki cihazda da aynı sonuçları elde ettik. Aşağıdaki örnekte görebilirsiniz.
Daima Kullanıcı Niyetine Dikkat Edin
Kendinizi optimizasyona adamadan önce, biraz araştırma yapın ve optimize etmek istediğiniz anahtar kelime için ne tür bir sonuçlar göründüğüne bakın. İçerik eğitici mi? Kullanıcılara bazı hizmetler sağlıyor mu? Bu, optimizasyonunu yapmak istediğiniz kelime kullanıcılar tarafından aratıldığında ne tür sonuçlar listelendiğini görmenizi sağlar. İçerik stratejiniz Google’ın arama sonuçlarında bulduğunuz ile aynı değilse, kullanıcıların sayfalarınıza gerçekte arama yaptığı içeriği deneyin. Web sitenizin, kullanıcılarınıza anahtar kelime araştırmalarına dayalı cevaplar sağlayabileceğinden emin olun.
content searching ile ilgili görsel sonucu
Sonuç Olarak;
SEO’nun hızlı bir süreç olmadığını unutmayın. Sonuçların, koyduğunuz çabayı yansıtmaya başlaması zaman alacaktır. SEO’ya dair püf noktalarının karışımı, arama sonuçlarında iyi derecelendirdiğinizden emin olmanızı sağlar. Dijitale dair gelişen her şey gibi SEO stratejilerinin de her geçen gün geliştiğini ve değiştiğini göz önünde bulundurarak stratejinize yön verebilirsiniz. 🙂