Sayısal reklamcılığa olan güven artarken yaygın reklam algısını iyileştirebilir miyiz? 

Son üç yılda reklamcılık alanındaki güvenin genel bir gelişme göstermesine rağmen, dijital reklama olan güven eksikliği ise gerçekleştirilen anketlere göre halen yüzde 39 civarında.

Markanızı tanıtmak ya da kampanyanızın amacına ulaşabilmesi, satın alma dönüşüm hunisinin üst, orta ve alt kısmını besleyebilmesi sosyal medya reklamları ve sponsorlu içeriğe dayanır. Bu platformlar mükemmel geri dönüşler sağlarken, doğasında var olan risk ile markanız / kampanyanız için seçtiğiniz reklam bazı tüketicileri olumsuz şekilde etkileyebilir.

Sosyal ve içerik temelli reklamlarınızda algılanan değeri daha fazla nasıl arttırabileceğinizi ve reklamlarınızı görüntüleyen / tıklayan tüketicilerle olan bir nevi düşmanca ilişkileri nasıl daha aza indirebileceğinizi derledik. 

shutterstock_101127469

Markanın ve editöryal bütünlüğün korunması

Reklamverenler, kullanıcıları dijital platformlar üzerinde ve medya sitelerinde tıklama ile çekiyor olsa da, markanızın bunu yapmasına izin vermeyin. Sponsorlu içeriğinizin markanızın temel ürün veya hizmeti için kullanılabilir olduğundan emin olun. Çok fazla ilgi veya tıklama toplayacak, ancak markanızı doğru bir şekilde temsil etmeyecek herhangi bir yayın veya içeriği teşvik etme isteğine karşı direnin.

Sponsorlu içerik, potansiyel müşterilerinizle aranızda uzun vadeli ve karşılıklı fayda sağlayacak ilişkiler kurmak için en iyi yollardan biridir. Dikkatli bir planlama, tutarlılık ve hedef kitlenizin ilgi alanları ve isteklerini göz önünde bulundurarak bunu sağlayabilirsiniz.

Bir diğeri, okuyucuyu eğitecek ve eğlendirecek aynı zamanda meşru editöryal değer sağlayacak içerik üretmektir. Bu kurallara uyduğunuzda, tüm bu dinamikler gerektiği gibi anlaşılır ve içerik pazarlama hata oranları en aza düşerek istenen verimi almanızı kolaylaştırır.

Başlığınıza uygun gerçek bir deneyim sunun

Başlıklar önemli ve değerlidir. Okuyucu, tıkladıktan sonra yönlendirileceği sayfada neyi deneyimleyeceğini doğru bir şekilde tasvir edebilmelidir. Aksi takdirde, niteliksiz tıklamalar ve memnuniyetsiz bir okuyucu için para ödemiş olursunuz ve bunu istemezsiniz.

Başlığınızın performasını anlamakta bu yöntem işinize yarayabilir. Başlık konseptlerini tarafsız ve bilgilendirilmemiş üçüncü bir kişiye okutun. Bu kişilerden başlığa dayanarak, içeriğin ne olacağını ve konsept ile ilgili kısa bir yazı yazmalarını isteyin. İçeriğinizin algılanmasının, başlıklarından belirsiz olduğunu fark ederseniz, başlıkları veya içeriği buna göre güncelleyebilirsiniz.

Reklamlarınız için blacklist ve whitelist belirleyin

Birçok sosyal ve yerli reklam platformu, reklamlarınızın gösterilmesini istemediğiniz medya sitelerini belirli bir düzeyde kara listeye alınmasına olanak sağlıyor.

En yaygın olanı, reklamverenlerin medya sitelerinin belirli kategorilerini kara listeye almaktır; yetişkin, siyasi, teknoloji gibi.  Bu tür reklam yerleşimlerinin engellenmesine yönelik bir örnek Facebook ve Instagram’ın Kitle Ağında etkinleştirilebilir. Bazı yerel reklam ağları, reklamverenlerin kara listeye alma yaklaşımını ters mühendislik yapmasına olanak tanır; hedeflenen beyaz listeye ekleme yaklaşımı, reklamlarınızın gösterilmesini tercih ettiğiniz siteleri tanımlar.

Başlıkları ve yaratıcılıklarını sürekli olarak hassaslaştırın

Hedef kitlenize daha etkin bir şekilde ulaşmanın yollarını her zaman bulabilirsiniz. Geliştirdiğiniz reklam stratejisiyle, alternatif seçenekleri test etmek ve öğrenmeyi benimsemek, reklam bütçenizin daha iyi harcanmasını sağlar. Bunu en kolay Facebook’un alakalılık skorları ve tıklama oranı ile deneyimleyebilirsiniz, (CTR) gibi sinyalleri ve etkileşim sinyallerini analiz ederek neyin en iyi şekilde çalıştığını kontrol edebilirsiniz.

İpucu: Bazı sosyal ve yerel reklam platformları istek üzerine “x-out raporu” sağlayabiliyor. Reklamlarınız veya başlıklarınızdan hangilerinin ‘’görünmek istemeyen en yüksek oran’’ı ürettiğini öğrenmek için hesap temsilcinize danışabilirsiniz.

Eylemlere göre ölçme ve optimizasyon

Reklam içeriklerinizin kitleniz tarafından sevilip / sevilmediğini belirlemek için çabalarınızı tıklama oranı gibi makyaj metriğine yoğunlaştırmayın. Bunun yerine, sitenize veya uygulamanıza nitelikli ve yüksek kaliteli ziyaretçi getiren arka uç ölçme ölçütlerini kullanın.

Sosyal medya reklamınızın veya sponsorlu içerik yerleşiminin amacına bağlı olarak, ölçülebilir eylemler farklı olacaktır. Tamamen editöryel promosyonlar için, site içi ve sayfa görüntüleme zamanı gibi unsurları ölçmelisiniz. Reklam amaçlı ve doğrudan yanıt hedefleri için bu ölçülebilir eylemler, e-posta kayıtları, form tamamlamaları ve farklı satın alma biçimlerini deneyebilirsiniz.

shutterstock_282848099

İnfluencer etkisinden yararlanın

Ağızdan ağıza reklamcılık, en eski zamanlardan beri en etkili reklam biçimidir. Influencerlar, ürün tanıtımı yaparken kendi profil kimliklerini bozmadan bu etkiyi yaratırlar. Bu şekilde hayata geçen natürel reklamlar, marka mesajını markanın kendi sesinden ziyade insanların güvendikleri sesten tarafsız olarak duymalarını sağlar. Bu durum, ticarete değil, insan ilişkilerine dayandığı için de tüketicileri kolaylıkla etkiler. 

Ağızdan ağıza pazarlama tarihte etkisini katlayarak arttırıyor. WoM reklamcılığın müşteriyi tutma konusundaki başarısının %35 arttığını yapılan son araştırmalardan da görebiliyoruz.

Sosyal ve içerik pazarlama girişimleriniz için, olumlu bir markanın onaylanmasından yararlanma konusunda utangaç olmayın. İnandırıcılık ve sosyal doğrulama oluşturmak için reklamcılık bütçesi ile olumlu marka sözlerini artırın. Ayrıca, reklam metninizdeki ve reklam öğenizdeki “yetkili çağrıları” kullanın; örneğin, “içinde yer aldığı gibi gösterildi …”

Bu ipuçlarını göz önünde bulundurarak, reklamlarınızı daha sevilebilir yapmak için nasıl bir yol izleyeceksiniz? Sizin reklamlarınızı daha sevimli kılmak için uyguladığınız farklı metodlar nelerdir? Görüşlerinizi #TrustInAds hashtag’i ile Twitter’da da yazabilirsiniz. 🙂