Hikaye etkileşimlerini iyileştirmeye yönelik çalışmalarına devam eden Instagram, çok kullanılan ‘Yukarı Kaydır’ özelliğini kaldıracağını ve yerine bağlantı çıkartması getireceğini açıkladı.

Özellikle influencer’ların ve işletmelerin sık kullandığı, hikayelerinde sponsorlu içerik ve #İşBirliği etiketi ile bağlantı yönlendirmelerini sağladıkları ‘Yukarı Kaydır’ özelliği, bildiğiniz üzere her Instagram kullanıcısının paylaşımına açık değildi. 10.000 ve üzeri takipçiye sahip kullanıcılar ve onaylı hesaplar bağlantı ekleme özelliğini kullanılabiliyordu. Ancak Instagram bu yeni özelliği, yukarı kaydırma özelliğine sahip olmayan hesaplarda da test etti. 

30 Ağustos itibariyle ‘Yukarı Kaydır’ özelliğinin rafa kaldırılacağını duyuran platform, bu özellik yerine yepyeni bir özellik getiriyor. Hikayelere bağlantı eklemek isteyenler artık yeni bağlantı çıkartması, yani sticker kullanacak. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, ekranı yukarı kaydırmak yerine çıkartmaya tıklayarak ilgili bağlantıya gidebilecekler. 

Instagram’ın eski ürün müdürü Vishal Shah, The Verge’e yaptığı açıklamada yeni özelliğin insanların platformu kullanma alışkanlıklarına uygun olduğunu ve bağlantı paylaşımını kolaylaştırdıklarını düşündüğünü belirtmişti. Bağlantılı hikayeler yukarı kaldırıldığında yalnızca bağlantıya gidilebildiğinden herhangi bir etkileşim söz konusu olmuyordu. Yeni değişiklikle birlikte kullanıcılar, artık bağlantılı hikayelere mesaj yoluyla cevap da verebiliyor.

Bir jenerasyonu oldukça etkileyen bu özelliğinin kaldırılma sebebi ise yaratıcılığa yer açmak. Instagram, kullanıcılarını “Yukarı Kaydır” özelliği yerine bağlantı çıkartmalarını kullanmaya davet ediyor, çünkü bunun hikaye oluşturma deneyimini oldukça kolaylaştıracağını düşünüyor. Instagram, kullanıcılarını özgün ve yaratıcı bir seçim olduğu düşünülen bağlantı çıkartmaları kullanımına teşvik ederken, aynı zamanda bu hikayelere mesaj yoluyla cevap verilecek olmasının da kullanıcı ve hikaye arasındaki etkileşimi hızlandırması hedefleniyor.

Bağlantı çıkartması özelliği ise henüz herkese açılmış değil. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, şimdilik yalnızca yukarı kaydırma özelliğine sahip kullanıcılar bağlantı çıkartma seçeceğini deneyimleyecek, ancak bunu daha fazla kullanıcıya sunmak da hâlâ değerlendirme aşamasında. 

Hayatımıza girecek bu yeni güncelleme, iyi bir gelişme olabilir. Hikayelerde bağlantıların daha görünür olması bizlere çıkartma tıklamalarını cezbedici kılmak için daha fazla yol ve fırsat sunarken, ilgili kitleyi eyleme yönlendirmeye daha fazla odaklanmamızı da sağlayacak. Hikayelerde bağlantı paylaşımıyla ilgili kullanıcı davranışlarını değiştirmek biraz zaman alacak gibi görünse de Instagram’ın bu radikal karar öncesinde belirli kullanıcılar üzerinde test ettiği yeni özelliğinin olumlu sonuçlar verdiğini tahmin etmek hiç de zor değil. Instagram kullanıcılarının ve markaların hikayelere karşı yaklaşımlarını şimdiden merak etmeye başladık. 

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…