Geçen yıl boyunca e-ticarete doğru daha geniş bir geçiş ve sosyal medyanın çeşitli cephelerde bir bağlantı aracı olarak genişletilmiş kullanımıyla, şüphesiz defalarca tekrarlandığını duymuşsunuzdur. Artık tüm işletmelerin bir sanalda faaliyet göstermesi neredeyse zorunludur. Çevrimiçi varlıklarını en üst düzeye çıkarmak ve marka bilinirliğini, dolayısıyla satışları artırmak için sosyal medya varlığının önemi yadsınamaz.

Ancak “Gidip bir sosyal medya varlığı oluşturun.” demek bir şey ve bunu yapmak tamamen başka bir şey. Bu, mevcut ortamda daha da fazla geçerlidir. Çünkü çevrimiçi dikkat çekmek için rekabet giderek daha şiddetli hale gelmektedir. Marka varlığınızın öne çıkmasını sağlamak ve sosyal uygulamalarda herhangi bir şekilde takip edilmek zor olabilir.

Her hafta sadece birkaç takipçi kazanmak için sosyal profillerinize zaman ve çaba harcamak cesaret kırıcı olabilir ve hiçbir anlamı yokmuş gibi gelebilir. Çünkü sadece bir sayfa oluşturmak ve bir sosyal medya varlığı oluşturmaya giden birkaç resim yayınlamak değil, araştırma, planlama ve bu çabada bir yöne sahip olmanız gerekir.

Peki nereden başlıyorsunuz ve hesaba katmanız gereken temel unsurlar neler?

Sosyal medya strateji listenizde işaretlemeniz gereken ve her uygulamada en iyi adımı atmanıza yardımcı olacak üç önemli planlama noktasına hızlı bir genel bakış;

  • İşletmenizin tüm ilgili sorgularda görünmesini sağlamak, insanlara bağlanmak ve sizden satın almak için ihtiyaç duydukları tüm bilgileri vermek için, işletme profilinizin her alanını doldurduğunuzdan emin olmanız gerekir. Telefon numaraları, e-posta bilgileri, çalışma saatleri vb. dahil olmak üzere platform bilgileriniz ile tamamlamalısınız.

Bu, özellikle Google My Business’ta önemlidir. Google, çoğu kişinin çevrimiçi arama yaptığı en önemli yol olmaya devam ediyor. Bu nedenle Google’ın şirketiniz ve tekliflerinizle ilgili tüm bilgilere sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Google My Business profilinizi nasıl tamamlayacağınıza ilişkin bu genel bakışa göz atın. Ayrıca, her bir platformun boyut gereksinimleriyle uyumlu olduklarından emin olmak için tüm profil ve arka plan başlık resimlerinizi iki kez kontrol etmelisiniz. Bu, görsellerinizin tüm cihazlarda net ve profesyonel görüneceği anlamına gelir. Ayrıca, sizinki gibi işletmeleri bulmak için kullanıcıların hangi aramaları yaptığını da bilmeniz gerekir, böylece bir sonraki noktada inceleyeceğimiz alakalı anahtar terimleri ve hashtag’leri varlığınıza dahil edebilirsiniz.

  • Neyi ne zaman yayınlamanız gerektiği, her platformda en iyi neyin işe yaradığı vb. hakkında genel tavsiye kılavuzlarını okumak gerekir. Ancak bu kılavuzların çoğu, kendi dijital pazarlamanızı formüle ederken, geniş katılım eğilimlerine dayanan genel ipuçlarıdır. Bir şeyin işe yarayacağını varsaymak istemezsiniz, elinizden geldiğince, belirli hedef kitleniz için neyin alakalı olduğunu ve aradıkları yerde onlarla nasıl buluşabileceğinizi bilmek istersiniz.

Bunun için yerel veya niş pazarınızda araştırma yapmanız ve hangi rakiplerinizin sosyal medyada iyi tepkiler gördüğünü, bunu başarmak için ne yaptıklarını ve yaklaşımınızı benzer çizgide nasıl inşa edebileceğinizi anlamanız gerekir.

İlk olarak, pazarınızdaki veya bölgenizdeki doğrudan rakiplerin bir listesini oluşturmanız gerekir. Bunlar, önünüze çıkmanız gereken insanlara zaten ulaşmakta olan işletmelerdir ve gördükleri yanıtı ve kullandıkları taktikleri yaklaşımınıza rehberlik etmesi için kullanabilirsiniz. Zaman içinde nasıl performans gösterdiklerini anlamak için rakiplerinizin her biri için katılım raporlarını bir araya getirin. 

CrowdTangle, BuzzSumo, Twitonomy, SocialBlade ve Followerwonk gibi araçları kullanarak profillerinin her biri için ortalama katılım oranları, beğeniler, video görüntülemeleri, en iyi performansı gösteren gönderi türleri gibi şeyleri gösterecek olan karşılaştırmalı veri raporlarını bir araya getirebilirsiniz.

Bu notları aldıktan sonra, her bir profili ve varlığı etkileşime göre sıralayabilir ve bu sonuçları nasıl oluşturduklarına dair daha fazla fikir edinmek için en iyi performans gösterenleri inceleyebilirsiniz – aynı zamanda en kötü performans gösterenlere yön vererek ne yapmamanız gerektiğini bilirsiniz. Örneğin, biri çok gönderi paylaşıyorsa ancak kitle artışı düşükse, yaklaşımlarında büyük olasılıkla bazı önemli hatalar yapıyordur.

Bu unsur zaman alır ancak bir kez bu performans kriterlerini belirledikten sonra, stratejinizi mevcut, gerçek dünya verilerine dayanarak oluşturacaksınız. Böylece kendi hedefleriniz rakiplerinizin gerçekte gördüklerine dayanacak ve size performansınız için gerçek bir karşılaştırma avantajı sunacak.

  • Bir sonraki araştırma öğesi, kullanılacak doğru hashtag’leri, ürün ve pazarlama stratejilerinizi yönlendirmek için ilgi çekici temel konuları ve erişiminiz için hangi platformların en alakalı olduğunu belirlemek için daha geniş içerik eğilimleridir. 

Veri trendleri araçları bu öğe için çok değerlidir ve Pinterest Trends ve Snapchat Trends gibi daha yeni, benzer araçların yanı sıra Google Trends’i kullanarak, bu platformlardaki kişilerin gerçekten sizin nişiniz ile ilgili içerikle ilgilenip ilgilenmediği hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Buna dayanarak, rakiplerinizin düşünmediği tamamen yeni fırsatlar ve sosyal yardım için yeni odak platformları bulabilirsiniz (TikTok, benzer bağlam sağlamaya da yardımcı olabilecek En İyi Reklamlar içgörü aracını da geliştiriyor). 

BuzzSumo, yine içerik araştırması için harika bir araçtır – hedef anahtar kelimelerinizi girerek sosyal paylaşımlara dayalı olarak en iyi performans gösteren içeriği arayabilir veya görmek için rakiplerinizinkiler de dahil olmak üzere belirli bir URL’ye girebilirsiniz. İnsanların hangi sayfalara baktığı; insanların sadece ne istediğini değil, aynı zamanda sosyal uygulamalarda ne paylaştıklarını anlamanıza yardımcı olur. Bu ayrıca, hedef kitleniz arasında hangi platformların en popüler olduğuna dair daha net bir resim verecektir. 

Hashtagify, hashtag popülerliğini ve kullanımını araştırmak için kullanışlı bir araçtır ve bu içgörülere dayanarak, gerçek kullanım ve etkileşime dayalı daha güçlü bir hashtag stratejisi formüle edebilirsiniz. 

Ayrıca, her bir hashtag’in ne kadar popüler olduğu hakkında bir fikir edinmek için Instagram’ın arama araçlarını da kullanabilirsiniz. 

Answer the Public, girdiğiniz herhangi bir terimle ilgili anahtar aramaları size göstermek için Google’dan ve diğer arama motorlarından alınan bilgileri kullanır; bu, insanların nişiniz etrafında sorduğu soruları daha fazla vurgulayabilir ve yine yaklaşımınıza rehberlik etmeye yardımcı olur.

Bu kaynaklardan topladığınız bilgilere dayanarak gerçek hedef kitle verilerine dayanan daha somut bir strateji formüle edebilirsiniz. Bu, marka adınızı arayan kişilerin önüne çıkarmak için ilan yaklaşımınızı hassaslaştırmanıza yardımcı olacaktır. 

Böylece sosyal platformlardaki ilgili içerik için ne yayınlamanız gerektiği, neyin etkileşim oluşturduğu, hangi tür güncellemelerin en iyi yankı bulduğu ve keşfedilmenizi artırabilecek bilgi eğilimleri konusunda daha net bir yönlendirmeye sahip olacaksınız.

Tabii ki, bu uygulamalardan bazıları ücretli araçlardır. Bu nedenle belirli bir düzeyde yatırım veya bu tür öngörüleri sağlayabilecek bir danışmanla ortaklık gerektirir. Ancak fırsatlarınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, yalnızca genel eğilimleri ve notları değil, aynı zamanda nişinizde neyin işe yaradığını da net bir şekilde anlamanız gerekir.

Bu araştırma göstergeleri sağlam bir başlangıç ​​noktasıdır ve araştırmanıza başladığınızda, muhtemelen sürecinizi bilgilendirecek ve neyi yayınlayacağınız, neyi tanıtacağınız ve nasıl tanıtacağınız konusunda daha geniş bir anlayışınızı geliştirecek eğilimlerin ve kalıpların ortaya çıktığını görmeye başlayacaksınız. 

Yanı sıra sosyal uygulamalar aracılığıyla mesajlarınızı artık doğru kişilere ulaştırabilirsiniz.

Şimdi hedef kitlenizi kontrol altına alma ve pazarlama fırsatlarınızı artırma zamanı.