Facebook sayfaları, özellikle müşterilerle iletişim kurmak ve bunu bir etkileşim fırsatına çevirebilmek adına markalar için temel bir kaynak diyebiliriz. Organik erişim de bu sayfalar için altın değerinde. Ancak absürt haberler, garip başlıkları ve tuhaf içeriklerin popülerliği Facebook’taki haber akışının parıltısını çalıyor ve haber akışında yapılan değişimler yüzünden, özellikle içerik pazarlamasına güvenen küçük işletmeler tarafından sanki sosyal medya devi işleri zora sokmaya çalışıyor gibi görünüyor. Aşağıda 6 ülkede hala denenen Facebook’un yeni yapısı hakkında bazı değişiklikleri tartıştık. Değişim ve kendini yenileme sosyal medya için bu günlerde oldukça önem taşıyor. Şimdi bu değişiklikler hakkında bilmemiz gerekenler…

Facebook’un Yeni Akışındaki Değişimler 

Sağlam bir içeriğe rağmen etkileşimin düşük olmasına sebep olarak “organik erişim” yıllardır büyük ölçüde reddediliyor. Müşterilerine erişmek için kapışan pek çok markayı düşünecek olursak işler giderek zorlaşıyor. Ve son zamanlarda yapılan Facebook haber akışlarındaki değişikliklerin test edilmesi organik erişimi daha da zorlaştıracak gibi gözüküyor. Değişimler, uygulanabilir app’ler, web siteleri ve reklam için ücretlendirilen öncelikli sayfaları aşmış olacaklar. Bu değişim, markalarını tanıtmak için ciddi miktarda harcama yapmaya karşı olmayan büyük şirketler için çok fazla anlam ifade etmese de, küçük işletmeler ve yeni başlayan şirketler, sınırlı reklam bütçeleri yüzünden hedef müşteri tabanına ulaşmak ve rekabette yenmek için mücadele etmek zorunda kalacaklar. Facebook uygulamasında, şu anda iki akış seçeneği göreceksiniz; bir akış keşfetme (bir roket simgesi ile gösteriliyor) ve bir haber akışı. Haber akışı şimdilik sınırlı olmayacak. Hala ana sayfamızda arkadaş listemizden orijinal postlar görebileceğiz fakat bu akışta bir yandan ‘’keşfet’’ postları içeriğe dahil olmayacaklar. Bununla birlikte haber akışı, işletmelerin bu kapalı alana girme yeteneğini kazandıran sponsorlu yayınlarını içerecek fakat organik olarak burada olma şansını azaltacak. Facebook masaüstü ara yüzü mücadeleyi markalar için daha da zorlaştırıyor çünkü keşfet butonu sol köşeye, kullanıcılar tarafından fark edilmesi zor bir alana alınmış durumda.

Yeniden dizayn edilmiş hali;

Bu Değişimler Neyi İfade Ediyor? 

Akıştaki bu yeni değişimler arkadaşlarımızın postlarını görmemize yardımcı olurken, organik paylaşım yoluyla içeriğinizin artık fark edilmesi giderek zorlaşıyor. Buna ek olarak, bu trafikte var olan, Facebook’a bağımlı olan şirketler ve Facebook’un anlık makaleler özelliğini kullananlar özellikle zorlanıyor olabilirler. Bu limitli reklam harcamaları olan şirketlere üç seçenek bırakıyor. Ya Facebook’u nasıl kullanacaklarını yeniden değerlendirmeliler, ya müşterilerle etkileşim kurabilecekleri yeni bir alan bulmalılar ya da güncellenmiş tasarımla bağlantılı bazı olumsuzlukları ortadan kaldırılmasına dayanan yeni bir pazarlama stratejisi oluşturup, değerli bağlantılar kurma umuduyla fonlarından bir kısmını daha farklı bir sosyal medya platformuna yönlendirmeliler. Twitter, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarında çok daha farklı müşteriye ulaşma imkanları mevcut. Güçlü Facebook kullanıcıları için yeni bir pazarlama stratejisi yaratmak hiç de kolay sayılmaz. Şirketlerin var olan hayranlarına ulaşabilecekleri içerikleri kesinleştirmek, sistemin üstesinden nasıl gelinebileceğini anlamak için şirketlerin haber akış kesim algoritmaları mevcuttur. Ayrıca olağanüstü viral Facebook video içeriği yaratmaya ve çekici başlıklar oluşturmak için araştırma-geri yöntemleri kullanmaya konsantre olabilirsiniz, böylece sosyal medya platformunda çetin bir savaş çıkmaz. Eğer Facebook için yeterli reklam bütçesine sahip değilseniz daha fazla yaratıcı olmaya ihtiyacınız var demektir. Şanslısınız ki, bunu yapmak için pek çok seçenek mevcut.

Facebook Reklam Yatırımınızdan En İyi Geri Dönüşü Elde Etme 

Yakın bir zamanda Facebook reklam yatırımının, pazarlama stratejisinin bir kısmını oluşturması gerektiğini tartışıyorduk ve bugün buna katılıyoruz. Bununla birlikte, paranızın karşılığını almak için ona akıllıca yaklaşmanız gerekir. Öncelikle doğru özelliklerden yararlanmanız gerekir.

İkinci olarak, aynı sahada olduğunuz diğer markaların sizin yığılı reklamlarınızın yanında nasıl durduğuna, aynı oranda sizin reklamlarınızın diğerleri arasında hangi konumda olduğuna dikkat etmek zorundasınız. Facebook reklam datalarını elde etmek konusunda biraz zorlanabilirsiniz ama kesinlikle daha fazla bilgi ve veriye ihtiyacınız olacak. Pazar hakkında sahip olduğunuz her bilgi yatırım konusunda daha akıllıca davranmanızı, paranızı daha aza daha iyi işlere yatırmanızı sağlayacak. Çeşitli platformlarda daha karlı çıkabileceğiniz araçları keşfetmeniz, bütçenizin yönetiminde kilit noktalardan sadece birkaçı.

Facebook, dünya çapındaki değişiklikleri şu an uygulamaya sokmuyor olsa bile, Facebook’taki çabalarınızı en üst düzeye çıkarmak için zaman harcamak, hizmetten en yüksek değere sahip olmanızı sağlayan akıllıca bir hareket olacaktır. Ayrıca, haber akışını yine güncellerlerse bütçenizi bozmadan başa çıkma konusunda daha iyi konumda olmanızı sağlayacaktır.