Facebook, Instagram’ı TikTok’a daha çok benzetmek için köklü değişiklikleri test ediyor.

Instagram başkanı Adam Mosseri, kullanıcılara takip etmedikleri konular için öneriler göstermek ve tam ekran bir deneyim sunarak videoyu daha sürükleyici hale getirmek de dahil olmak üzere, Instagram’ın yakında yapacağı bazı değişiklikleri ve deneyleri anlattı.

Mosseri’ye göre Instagram artık bir fotoğraf paylaşım uygulaması değil. Evet yanlış duymadınız. Instagram ve Twitter hesaplarında yayınlanan bir videoda Mosseri, şirketin TikTok ve YouTube gibi rakiplerinin başarısını gördükten sonra eğlence ve videoya yönelmek istediğini söyledi.

“Dürüst olalım, şu anda gerçekten ciddi bir rekabet var. TikTok çok büyük, YouTube daha da büyük ve daha birçok yeni girişimci var.” -Adam Mosseri

Geçenlerde Instagram’ın ana beslemeye algoritmik eklemelerle ilgili deneylerini duyduk, ancak bunları kullanıcıların seçebileceği konulara dayandırma fikri, platform için yeni gibi görünüyor. Geçen haftalarda Instagram algoritmasının nasıl çalıştığından bahsetmiştik.

Uygulama aynı zamanda IGTV, Reels ve Stories’de yayınlanan içerikler için bir süredir tam ekran video deneyimlerine de sahip ancak Mosseri, şirketin “videoyu daha geniş bir şekilde benimsemek” istediğini söylüyor. Buna halihazırda takip etmedikleri hesaplardan gelenler de dahil olmak üzere, kullanıcılara önerdiği videolar dahil olacak. Kullanıcıların, önümüzdeki aylarda Instagram’ın bu değişikliklerle ilgili denemelerini görmeye başlayacaklarını söyledi.

Bu, şimdiye kadar öncelikle kullanıcıların arkadaşlarından ve takip ettikleri hesaplardan kare boyutlu görüntüleri görebilecekleri bir uygulama olan Instagram için büyük bir değişimi temsil ediyor. Mosseri’nin dediği gibi “kare fotoğraf paylaşım uygulaması” olarak değil, algoritmalar ve videolar tarafından yönlendirilen genel bir eğlence uygulaması olarak görülmek istiyor. Ancak şu anda, Instagram’ın bunu nasıl yapmayı planladığı ve bunun TikTok gibi uygulamalar tarafından popüler hale getirilen özellikleri geliştirip geliştirmeyeceği veya sadece birkaç Facebook-y tweaks ile bir şeyler yapıp yapmayacağı belirsiz. İçerik sunumundaki değişiklik, Instagram’ı sosyal uygulama pazarında bir başlangıç ​​olan Çin’in sahip olduğu TikTok ile daha doğrudan rekabete sokacak.

Zaten Instagram, Ağustos 2020’de Reels’i piyasaya sürerek TikTok ile rekabeti bir öncelik haline getirdi. Reels, Instagram kullanıcılarının TikTok’ta zaten yapabildikleri gibi, üst üste bindirilmiş ses ve artırılmış gerçeklik efektleriyle içerik oluşturmasına olanak tanıyan kısa biçimli bir video özelliği. Hatta TikTok’un düet özelliği gibi, Instagram üzerinde de Remix ile aynı şekilde kullanıcıların videoları ile yan yana video çekilebiliyor.

“İnsanlar eğlenmek için Instagram’ı arıyor, sıkı bir rekabet var ve yapacak daha çok şey var. Bunu benimsemek zorundayız ve bu değişim anlamına geliyor.” -Adam Mosseri

İlerleyen günlerde Instagram’ın ne gibi yenilikler getireceğini birlikte göreceğiz. Rekabet kızışacak gibi gözüküyor.