Instagram, Kullanıcıların Post ve Reels’larda Ortak Kullanım Sağlayacak Yeni Özelliği Test Ediyor

Instagram, kullanıcıların hem ana feed’de hem de Reels kliplerinde kişilerin ortak güncellemeler yayınlamasına olanak tanıyan yeni bir özellik testi başlattı.

Bu örneklerde de görebileceğiniz gibi, Instagram’ın yeni ‘iş birliği’ seçeneğiyle, gönderiler iki profil balonu ile görünecek ve yayınlanan içerikte iki kişinin ortak olduğunu belirtilebilecek.

Instagram’ın ürün başkan yardımcısı Vishal Shah yaptığı açıklamada:

“İş birliği, insanların Instagram’da nasıl bağlantı kurduğunun büyük bir parçası. Bunu kolaylaştırmak aynı zamanda insanların Post gönderilerini ve Reels’larını birlikte üretebilmeleri için “iş birliği” adı verilen yeni bir yolu test ediyoruz. Artık etiketleme ekranından başka bir hesap davet edebilir, Post veya Reels üzerinde ortak çalışan olabilirsiniz. Davet kabul edilirse, post veya Reels başlığında her iki hesap da görünecek ve her iki takipçi grubuyla da paylaşılacaktır.”

Shah’ın belirttiği gibi, ortak paylaşımlar her iki hesabın takipçilerine gösterilecek ve her kullanıcının profil fotoğrafı yan yana olmak üzere, iki profilde de görünecek. Her ortak paylaşım yapan kullanıcı, gönderi istatistiklerine erişebilecek ve her iş birliği güncellemesinde tek bir yorum akışı sunulacak. Bir kişi, diğerinin engellemediği bir kullanıcıyı engellediğinde bu ilginç olabilir, ancak sonuç, hiç şüphesiz her iki hesap tarafından engellenen herhangi bir kullanıcının bir iş birliği güncellemesini görüntüleyememesi olacaktır.

Etkileşimi en üst düzeye çıkarma ve gönderilerin erişimini daha geniş bir kullanıcı grubu arasında genişletme konusunda, özel değeri olabilecek ilginç bir deney. Odak, bireysel içerik oluşturucular üzerindeyken ve kişisel bağlantıyı kolaylaştırırken, aynı zamanda her iki kitleye aynı anda gösterilebilecek içerik üzerinde ortaklık yapma kapasitesi ile influencerlar ve markalar için değerli bir araç olabilir.

Ayrıca kullanıcıların, takipçilerinden iş birliği güncellemeleri aracılığıyla arkadaşlarını takip etmelerini isteyebilmesiyle de bu özellik yeni bir ‘takipçi kazanma hilesi’ seçeneği olarak da kullanılabilir.

Ancak olası kötüye kullanım hususlarında bile, Instagram’ın topluluk bağlantısını güçlendirmeye ve kullanıcıları uygulamaya daha uyumlu hale getirmeye yardımcı olabilecek ilginç bir ekleme olabilir.

Yeni özellik şu anda Birleşik Krallık ve Hindistan‘daki seçili kullanıcılarla test ediliyor ve henüz diğer ülkelere açılma için resmi bir plan bulunmuyor.

YouTube, Seçilmiş İçerik Oluşturucularla Canlı Yayın Alışverişinin İlk Testini Başlattı

YouTube, içerik oluşturucudan para kazanma ve e-ticaret araçlarının devam eden büyümesinin bir parçası olarak, yakında canlı yayınlarda yeni bir yayın içi alışveriş testine başlayacak.

Google tarafından yapılan açıklamada:
“Bu yılın başlarında duyurduğumuz gibi, görüntüleyenlerin güvenilir içerik oluşturucuların güvenilirliğinden ve bilgisinden yararlanarak YouTube’da bilinçli satın alma yapmalarına olanak tanıyan entegre bir alışveriş deneyiminin beta testini yapıyorduk. Bu test ilk olarak istek üzerine videolarda sunulmuştu ve şimdi bu deneyimi bir kaç içerik oluşturucu ve marka ile canlı yayınlarda pilot uygulama yapıyoruz. Dolayısıyla, YouTube’da desteklenen bir canlı yayın izliyorsanız, kesintisiz olarak gerçek zamanlı olarak ürünlere göz atabilir ve alışveriş yapabiliyor olacaksınız.”

YouTube’daki bu seçenek, birkaç canlı alışveriş yayınında Walmart ile ortaklık yapan uygulama ile TikTok’un canlı akışlı alışveriş deneyine benzer.

Bu süreç, YouTube’da ürün keşfini artırmanın yolunu etkilemesiyle birlikte, özellikle alışveriş yapanların %33‘ünün YouTube’da keşfettikleri ürünleri satın aldıklarını söylediğini ve “indirim” başlığı içeren alışveriş videolarının izlenme süresinin geçen yıla göre %400’den fazla arttığını belirtti.

Gerçekten de, pandeminin bir sonucu olarak insanların alışverişte e-ticaret’e kaymasıyla YouTube, ürünle ilgili içeriğe ilgide büyük bir artış gördü. Buna yanıt olarak platform, videoların altında e-ticaret ürün listelemelerini ve yeni AR Try-On reklamlarını test etmeye başladı. Ayrıca Google’ın gelişen görüntü tanıma sistemleri aracılığıyla otomatik olarak algılanır hale getirildi.

Bu, uygulamanın bir e-Ticaret makinesine daha kapsamlı bir şekilde dönüştürülmesinin bir parçası. Görüntüleyenlerin bir video klipte gördükleri herhangi bir öğeyi, o anda ya da sonra, içerik oluşturucunun bu öğeleri özel olarak etiketleyip etiketlemediğine bakılmaksızın, görüntülerken satın almalarını sağlayacak. YouTube, geçen yılın sonlarında para kazanılmayan içeriğe videolar ekleyerek bu konuda bir adım atmış durumda.

Sonuç olarak bu durum kullanıcıların, görüntülenen herhangi bir içeriğe (aynı zamanda Facebook’un da daha geniş alışveriş değişiminin bir parçası olarak) dayalı olarak sosyal uygulamalarda öğeleri görmeye, ardından satın almaya giderek daha fazla alışacakları, şu ana kadar alışılmış davranışların değiştiğini ve platform beklentilerinin değiştiğini görecekleri bir sonraki aşamadır. İşte bu yüzden YouTube bu yükselen eğrinin önüne başta geçmek istiyor ve canlı yayınlarda alışveriş yapmak bunun sadece küçük bir parçası olsa da, bir sonraki e-ticaret ve sosyal bağlantı düzeyine doğru başka bir hamle olarak tanımlanıyor. YouTube, bu ilk testin bir parçası olarak yeni canlı akışlı alışveriş araçlarını az sayıda içerik oluşturucunun kullanımına sunuyor.

TikTok, Platform İçi Kullanımlarda Ses Öğelerinin Önemi ile İlgili Yeni Verileri Paylaşıyor

TikTok, MRC Data ve Flamingo tarafından yürütülen yeni araştırmayla, kullanıcıların TikTok reklamlarındaki sese ve müziğe nasıl tepki verdiklerine ve markalardan ne beklediklerine dair fikir vererek, platformdaki tanıtımlarınızda sesin öneminin altını çizdi.

TikTok‘a göre:

“Müzik ve ses, TikTok’un evrensel dilidir; kullanıcıların yaratıcılığında, canlılığında ve kültürel etkisinde ayrılmaz bir rol oynarlar. Bir müzisyenle çalışarak özel bir şarkı oluşturmaya veya platformda trend olan seslendirmelere, jingle’lara, müzikten yararlanmaya kadar; ses, markaların kişiliklerini dünyayla nasıl paylaştıklarında önemli bir rol oynuyor.”

Veriler kesinlikle bazı değerli noktaları vurguluyor – örneğin, markalar tanıtımlarında müzik kullandığında, TikTok kullanıcılarının %68’i markayı daha iyi hatırladıklarını söylerken, %58’i de markayla daha güçlü bir bağ hissettiklerini söylüyor.

Elbette tanıtım kampanyalarınızda herhangi bir müziği telif bedelini ödemeden kullanamazsınız. TikTok, markaların popüler parçaları kullanmasını engelleyen ticari müzik kullanımıyla ilgili kurallarını geçen Mayıs ayında güncelledi ve kullanıcıları ücretsiz kliplerden oluşan ücretsiz Ticari Müzik Kitaplığı‘na yönlendirdi. Ancak markalar, belirli parçaları kullanmak için özel onay alabilir veya TikTok trendlerine uygun olarak kendi jingle’larını oluşturabilirler. Her iki durumda da dikkate alınması gereken bazı ilginç notlar için aşağıdaki çalışmanın temel bulgularına göz atabilirsiniz.