İlk olarak 2010 yılında ortaya atılan ”Growth Hacking’’ kavramı en basit anlamıyla; projenizle ilgili trafik oluşturmak için; teknolojik verilerle geleneksel pazarlama taktiklerinin bir arada anlamlandırılması ve bu doğrultuda aksiyon alınması anlamına geliyor.


Screen Shot 2016-03-03 at 21.43.57

Daha detaylı açıklayacak olursak; Growth Hacker olarak isimlendirilen, hem yazılımsal hem pazarlama ile ilgili yetilere sahip kişiler tarafından bir proje ile ilgili tüm data ve metriklerin incelenmesi, kullanıcı davranışlarının gözlemlenmesi, sonrasında ise bu kullanıcı davranışlarını bir pazarlama stratejisine dönüştürülmesi Growth Hacking olarak adlandırılıyor. 

Peki Growth Hacking, dijital projelerin gelişimi açısından nasıl bir önem taşıyor?

Startup seviyesindeki oluşumları düşündüğümüzde, hedeflerinin büyüme odaklı olduğu gayet aşikardır. Sürdürülebilir ve kalıcı bir büyüme grafiği çizebilmek, dijital projeler için trafik sağlamakla doğru orantılıdır. Bu noktada basit ama akıllıca adımlarla, ölçülebilir veriler üzerinden oluşturulan stratejiler hayati önem taşır.  Bugün Growth Hacking bir çok startup projesinin yanısıra; bir çok büyük şirket tarafından da kullanılıyor. Biz de bu yöntemin geri dönüşlerini daha net gözlemleyebilmek adına, bu konuda en iyi örnek olarak gösterilen Twitter ve AirBnb Growth Hacking tecrübelerini ele aldık;

Twitter

Twitter’ın yayına alındığı ilk dönemlerde; üye sayısı beklentilerin oldukça üzerine çıkarak yükselen bir grafik sergiliyor. Süreç bu şekilde ilerlerken kullanıcıların üye olduktan bir süre sonra siteye geri gelmedikleri, hesaplarını unuttukları fark ediliyor. Bu noktada growth hacker’lar geriye dönük bir analiz gerçekleştirerek kullanıcıların siteye geri gelmemelerinin sebebinin, ilgilerini çekecek bir içerik bulamaması olduğu sonucuna varıyor.

Screen Shot 2016-03-03 at 21.58.50

Bunun üzerine gerekli geliştirmeleri yapan Twitter, üyelik adımlarının sonuna kullanıcıların ilgi alanlarına yönelik hesap önerileri sekmesini ekliyor ve kullanıcılarını takibe yönlendirerek bu büyük açığı kapatıyor. Bundan sonraki süreçte ilgilerini çeken içeriklere ulaşan kullanıcılar; Twitter’ın dinamiklerine uygun aksiyonlar alarak etkili bir kullanım davranışı gösteriyor.

AirBnb

AirBnb, Growth Hacking konusunda en çok örnek gösterilen uygulamalardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Seri ilan sitesi olan Craiglist’in buna imkan sağlayabilecek bir API’yı olmamasına rağmen, AirBnb için çalışan growth hacker’lar, kendi siteleri üzerinden doğrudan Craiglist’te içerik paylaşma yöntemlerini keşfetmişler. AirBnb’nin, kullanıcılar ile kiralık evler arasında bağlantı kurulmasını sağlayan Craiglist entegrasyonu, uygulamanın birçok kişi tarafından duyulmasını sağlamış ve akabinde hızlı bir yayılım göstermesine büyük katkıda bulunmuştur.

Screen Shot 2016-03-03 at 22.39.20

AirBnb, en başta tanımlama yaparken de söz ettiğimiz gibi geleneksel pazarlama taktikleri ile teknik yöntemlerin buluştuğu çok net bir Growth Hacking örneğidir. 

APPLE

Hayatımızın her anında pazarlama stratejisini incelediğimiz Apple’ı başarıya götüren Growth Hacking yöntemleri ile, belki bu konu biraz daha somut bir hal alabilir sizin için.

Bu yöntemleri incelediğimizde; aslında herkesin fark ettiği Apple detaylarının aslında araştırmalar sonunda özellikle yapılan stratejik yaklaşımlar olduğunu görüyoruz.

0013729e4a600da265e84c

  1. Beyaz Kullaklık.
  2. Apple isminin alfabetik sıralarda hep ilk sırada olması.
  3. Mail imzasının sonuna eklediği  ‘Sent from my iPhone’ yazısı.
  4. Yeni ürün lansmanında bekleme listesi oluşturması.
  5. Faturayı tüketiciye e-postalamak.

Düşününce basit gibi değil mi?  Tüm bunlar tüketici verilerini iyi yorumlamaktan ve tüketiciyi anlamaktan geçiyor. Böylece rakiplerden önce davranarak farklılaşabiliyor ve markanızı veya ürününüz fark edilir kılabiliyorsunuz.

Örneklerde de açıkça gördüldüğü ve yazının başında da bahsetiğimiz gibi growth hacking dataların yorumlanması üzerine kurulu bir yöntem. Veri toplamak maliyetli bir iş olsada sosyal mecraların hayatımızdaki yeri sayesinde basit anlamda veri toplamakta mümkün.

Aşağıda sıraladığımız 3 basit ve ücretsiz yöntem ile siz de kendi projeniz için desktop yöntemlerle Growth Hacking çalışması için kullanabileceğiniz verileri toplayabilirsiniz;

PPC (Pay Per Click)

Kabul etmek gerekir ki SEO maliyetlidir. Arama motoru optimizasyonu, içerik oluşturma ve buna benzer  unsurları da hesaba kattığımızda maliyetli olmasının yanı sıra vakit de alan bir çalışma gerektirir. Bunun yerine SEO için gerekli olan keywordlere odaklandığınızda hem vakitten kazanır hem de etkili sonuçlar elde edersiniz. Etkili kullanacağınız bir açılış sayfası ve PPC bütçesi ile projenizle ilgili hangi keywordler üzerinde yoğunlaşmanız gerektiğini kolayca keşfedebilir, bu doğrultuda pazarlama stratejinize yön verebilirsiniz. Kısacası keyword metrikleri, growth hacking için size yol göstermiş olur.

Facebook Reklamları için Hedef Kitle Analizi

Facebook analitik ile markanızı beğenenlerin yaş, cinsiyet, meslek ve diğer beğenilerine ulaşabiliyorsunuz. Bu demek oluyor ki siz de markanız için Facebook’ta Growth Hacking yapabilirsiniz! Diyelim ki; araba yıkama ile ilgili bir indirimi takipçilerinize ulaştırmayı hedefliyorsunuz. Bu durumda yapacağınız en doğru hareket takipçileriniz arasından otomobil markalarının sayfalarını beğenenleri hedeflemek. Eğer kampanyanızı gerçekten ihtiyaç duyan takipçilerinize ulaştırabiliyorsanız, Facebook’ta bu işi kaptınız demektir!

Twitter’da Doğrudan Kişi Hedeflemesi

Twitter diğer mecralardan teknik olarak daha simple olduğu için Growht Hacking konusunda da size daha geniş imkanlar sunuyor. Hedefinizde olan müşteriye ulaşabileceğiniz en doğru mecra Twitter diyebiliriz. Şöyle ki; markanız veya kampanyanızın hedef kitlesine TV reklamları ile ulaşamayacağınızı düşünüyorsanız, hemen Twitter’dan küçük hedef kitlelere büyük kampanyalarınızı anlatmaya başlayabilirsiniz.

Yukarıdaki örneklerden de yola çıkarak; müşterileri anlamak, ne tür davranışlar sergilediklerini çözümlemek, neleri nasıl keşfettiklerini ve nasıl algıladıklarını öğrenmek gibi konularda bu yöntemin sağladığı feedback’ler projeler için büyük önem taşıyor. Mevcut koşullarda yarattığı etkiyi göz önünde bulundurduğumuzda, gelecek dönemlerde, teknolojik imkanların artışına bağlı olarak farklılaşan growth hacking yöntemlerine ve buna bağlı farklı pazarlama stratejilerine şahit olacağız gibi görünüyor. 🙂