Uzun bir test süreci, bu süreçte nasıl olacağına dair spekülasyonların sonucunda Facebook, beklenen yeni tepki butonlarını tüm kullanıcılara sundu. Siz bu satırları okurken Facebook’ta postların altında minik suratlar çoktan yerlerini aldılar.
reactionsgif
Bundan böyle Facebook’u mobil ve web’te kullanırken ”Beğen” butonuna uzun süre basıldığında kullanıcıları çok beğenmeyi, gülmeyi, şaşırmayı, kızmayı ve üzülmeyi sembolize eden yeni tepki butonları karşılayacak.
19738_R1_B3
Yeni ”Beğen” butonlarının yayına alınmasından sonra Mark Zuckerberg, şu ana dek kalp şeklindeki tepki butonunun kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen olduğu açıkladı.
facebook-like-post
Facebook, geçtiğimiz Ekim ayında pilot bölge olarak İspanya ve İrlanda’nın seçildiği bir dizi testi başlatmıştı. Bu aşamalı test süresi butonlarının işlevselliği ve geliştirilebilirliği adına platforma bir çok alanda yardımcı oldu.  Bu sayede elde edilen verilerle dünya çapında kullanıma sunulmadan önce uygulamaya dair reaksiyonlar ölçüldü.  Facebook yetkilileri yaptıkları açıklamada butonların özenle seçildiğini ve bu konuda sosyologlardan da yardım alındığını belirttiler.
Peki bu yeni tepki butonlarının Facebook Marketing sürecine etkisi ne olacak?

1. Duyguları ölçmenin yeni yolları
Tepkiler, duyguları ölçmenin yeni bir yolunu ve bir topluluğun Sayfa’nızın içeriğine ya da sponsorlu bir gönderiye nasıl tepki verdiğini ölçmek için yeni bir yol sunuyor.
Facebook’un ürün pazarlama bölümünde yönetici olan Richard Sim, yaptığı açıklamada, “Tepkiler, iş dünyasına, insanların gönderileri hakkında nasıl hissettiklerini çok boyutlu bir düzeyde anlamak için gerçekten temiz bir yol sağlıyor” dedi.
Bu güncelleme ayrıca Facebook sayfa istatistiklerine de, markaların Tepki sayılarını Facebook’un sayfa istatistikleri aracıyla görebilmelerini sağladığı için yenilik getiriyor.
2. Müşterileri daha iyi anlamak
Önceden, Facebook kullanıcıları haber akışlarında bir marka içeriği gördüklerinde az sayıda seçeneğe sahiptiler:
Görmezden gel
Beğen
Paylaş (gerçekten sevdilerse)
Yorum yaz (olumlu ya da olumsuz)
Tepkiler, kullanıcıların içeriğe dönük hislerini paylaşabilecekleri yeni yollar ortaya çıkartıyor.
Örneğin, çok sayıda ‘haha’ tepkisi görüyorsanız, kitlenizin içeriğinizi eğlenceli bulduğunu net bir şekilde görebilirsiniz, önceden sadece ‘beğen’ ile bunu anlamak mümkün değildi.
3. Yorumlarda azalma
Tepkiler, insanların gönderilere yorum yazmak zorunda kalmadan tepki vermelerini kolaylaştırmak için tasarlandı.
Yorumlar, her zaman kitlenizin bir gönderiye nasıl tepki verdiklerini anlamanın ve kalitatif olarak performans ölçmenin bir yoluydu.
Bu güncellemeyle, insanların bir şeyler yazıp yorum yapmadan daha fazla yolla hislerini açıklama şekli sunduğundan yorumların azalacağı düşünülüyor. Aynı zamanda, kullanıcı hislerini veri aracılığıyla ölçmek için daha kantitatif (ölçüm için kullanılan bir terim) yollar da açabilir.
4. Daha iyi istatistik sonuçları
Facebook Sayfa İstatisiklerinde, herhangi bir gönderiye tıklandığında, aşağıdakine benzer yeni bir tablo göreceksiniz: Bu size, kitlenizin içeriğinize nasıl tepki verdiğini daha iyi anlamanızı sağlayan, Tepkiler’in güncellenmesiyle ilgili özel ayrıntılar gösterecektir. Daha sonra soru şu olacak, “Her bir tepki, aslında ne anlama geliyor?”
react4
Örneğin bir dolu ‘sinirli’ tepki yaratan bir gönderi yapabilirsiniz ama verdiğiniz URL’ye diğer tepkilere göre daha çok tıklanabilir. Şimdi bu iyi bir şey mi? Bu, elbette nihaî hedefinizin ne olduğuna göre değişir. Biraz daha lokal bir örnekleme yapmak gerekirse bir yas içeriğinde kalp ve beğeni hedeflemiyor olmanız gerekir. Yeni tepkiler ile kullanıcılar böyle bir içeriğe artık üzgün surat ile dönüş yapıyor olacaklar. Bu davranış içeriğinizin kötü etkileşim aldığını göstermez aksine kullanıcıların üzgün surat içeriğinize dönüş yapması amacınıza uygun ilerlediğini gösteren bir metrik olarak karşınıza çıkıyor olacak.
Ayrıca şunu da atlamamalı; Facebook tüm Tepkilerin, en azından başlangıç aşamasında ‘beğeni’ olarak kayıt edileceğini ve birileri ‘kızgın’ tepkisi gösterirse, içeriğin benzerlerini görme ihtimallerinin artacağını belirtiyor.
Ayrıca şunu da atlamamalı; Facebook tüm Tepkilerin, en azından başlangıç aşamasında ‘beğeni’ olarak kayıt edileceğini ve birileri ‘kızgın’ tepkisi gösterirse, içeriğin benzerlerini görme ihtimallerinin artacağını belirtiyor.Yani yeni news feed algoritması kızgınlık tepkisnin açılımını ‘bu olay olduğu için kızgınım ama bu içeriği okuduğum ve bilgi edindiğim için teşekür ederim’ olarak algılıyor. Dolayısı facebook newsfeed algoritması için olumsuz olarak görünen tepkiler de içeriği okuması ve içerikle etkileşime geçmesi anlamına geliyor.
Ama tabii ki facebook mecrasını markaların ana amacı eğlenceli içeriklerle tüketicilerine ulaşmak olduğunu düşünürsek yine bir çok içeriğinizin hedefi daha çok beğeni, kalp, wow olacak gibi görünüyor.
Siz yine de bu tepkiler bana yeterli değil diyorsanız, o halde sizi daha fazlasıyla baş başa bırakıyoruz. 🙂
blog-facebook-emoji