Çeşitli COVID-19 kısıtlama ve önlemleriyle beslenen e-ticaret, dünya çapında yükselişteyken hemen hemen her çevrimiçi platform artık bu değişime uyum sağlamaya çalışıyor. Tüketicilerin en alakalı öneri ve tekliflerle bağlantı kurmasına yardımcı olmak için yeni alışveriş süreçlerini kolaylaştırmak, platformların öncelikleri arasında. 

Bunu kolaylaştırmak için tartışmasız en iyi platform Google. E-ticaret siteleri ve listeleri dahil en geniş web sitesi ağıyla bağlantılı olarak Google, en alakalı ürün karşılaştırmalarını sunmak, en kapsamlı inceleme listelerini sağlamak ve tüketicilere e-ticaret yolculuklarında yardımcı olmak için öncü konumda.

Google, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen yıllık I/O konferansında, Shopify ortaklığıyla geliştirilen, ekran görüntüleri ve görsellere dayalı güncellenmiş ürün arama araçları da dahil olmak üzere e-ticaret etkinliğini artırmadaki son adımlarını özetledi.

Öncelikle Google, Shopify ile ortaklığını genişlettiğini duyurdu. Bu ortaklık Shopify’daki 1,7 milyon satıcıya ürünlerini “yalnızca birkaç tıklamayla” Google’da sunmaları için yeni, basitleştirilmiş deneyimler sağlayacak.

 Google’a Göre:

“Shopify ile yapılan bu yeni ortak çalışma, satıcıların Google Arama, Alışveriş, YouTube, Google Görseller ve daha fazlasında tüketiciler tarafından keşfedilebilir hale gelmesini sağlayacak.”

Google, güncellenen süreçle ilgili henüz ayrıntılı bilgi paylaşmadı ancak fikir, Shopify satıcılarının ürünlerini, son 12 ayda önemli bir ilgi artışı yaşayan Google’ın alışveriş platformunda kolayca listelemelerini sağlayacak olmasıdır.

Google, güncel süreçle ilgili henüz ayrıntılı bilgi paylaşmadı. Ama anafikir, Shopify satıcılarının ürünlerini, son 12 ayda önemli bir ilgi artışı yaşayan Google’ın alışveriş platformunda kolayca listelemesini sağlayacak olması. Nitekim Google, geçtiğimiz yıl ürün kataloğu bazında %70, platformundaki satıcılarda ise %80 oranında artış görüldüğünü söylüyor. En önemli artış, salgın sırasında odaklarını değiştirmek isteyen perakendecilere yardımcı olmak için geçtiğimiz Nisan ayında “Google Alışveriş” ürün listelemelerine yönelik tüm masrafları ortadan kaldırmasıyla sağlandı.

Daha fazla arama yapan kişiye ulaşma kapasitesinin artması büyük bir öneme sahip olduğundan, Google’ın sistemine daha çok ürün girdikçe e-ticaret keşfi için daha güçlü bir asistan haline gelmektedir.

Google şimdi de, “Alışveriş Grafiği” olarak adlandırdığı şeyin evrimiyle bunu daha da ileriye taşımak istiyor. 

Google tarafından açıklandığı gibi:

Alışveriş Grafiği; sürekli değişen ürün grubunu, satıcıları, markaları, incelemeleri ve en önemlisi, doğrudan markalardan ve perakendecilerden aldığımız ürün bilgilerini ve envanter verilerini ve bu özelliklerin birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu anlayan dinamik, yapay zeka tarafından geliştirilmiş bir modeldir. Google’da günde bir milyardan fazla alışveriş yapan kişilerle web üzerindeki milyonlarca satıcıya ait 24 milyardan fazla liste arasında bağlantı kurarak bu süreçleri daha yararlı hale getirir.”

Dolayısıyla, Shopify perakendecileri için basitleştirilmiş entegrasyon süreci, onları bu güncellenmiş Alışveriş Grafiğine bağlayacak ve bu da belirli ürünleri arayan daha fazla Google kullanıcısının listelerini bulmasını sağlayacak.

Bu durum tüm Shopify satıcıları için büyük bir cazibe olacak ve Google’ın keşif ve alışveriş deneyimini genel olarak geliştirerek tüm e-ticaret markaları için daha önemli hale getirecek.

Buna ek olarak Google, ilgili ürün eşleşmeleri için yüklenen görselleri aramak adına Google Fotoğraflar’da yeni bir öneri istemi ile görsel aramalar aracılığıyla daha fazla ürün keşfini kolaylaştırmak istiyor.

Google Fotoğraflar’a bir resim yüklediğinizde, artık potansiyel ürün eşleşmeleri için ‘bu ekran görüntüsünün içinde arama’ veya fotoğraf seçeneği göreceksiniz. Bu, Google’ın zaten çeşitli şekillerde çoğalttığı Pinterest’in Lens aracına çok benziyor.

Google ayrıca, daha sonra tekrar ziyaret etmek istenildiğinde, kullanıcıların web’de bıraktığı açık alışveriş sepetlerini vurgulayan yeni bir Google Chrome modülüyle kullanıcılara önceki alışveriş etkinliklerini hatırlatmak istiyor.

Son olarak Google, alışverişe gidildiğinde fırsatları ve ek satın alma seçeneklerini vurgulayarak, kullanıcılarının en sevdiği programları Google hesaplarına bağlamasına olanak tanıyacak yeni bir süreç üzerinde çalışıyor. Bu da markalar ve tüketiciler arasındaki bağlantıyı daha da geliştirmeye yardımcı olabilir.

Shopify satıcıları için bağlantı doğrudandır ve daha fazla müşteri çekmeyi en üst düzeye çıkarmak için ürün listelemelerini Google’ın alışveriş grafiğine nasıl bağlanabileceği konusunda daha fazla bilgi almak daha önemli bir hale gelecektir. Ancak belirtildiği gibi, Shopify’da olmayanlar için bile, eklenen keşif ve listeleme seçenekleri Google’ın alışveriş araçları için önemli bir yükselmeyi kolaylaştıracak ve bu eklenen işlevler muhtemelen daha fazla arama yapma ve satın alma deneyimi sağlayacaktır.