Son dönemde tüm mecralar yeni özellikler konusunda birbirleriyle yarışır hale geldi. Yükselmeye devam eden trend TikTok uygulamasından, Instagram, Facebook ve Snapchat’e kadar dört farklı mecra için yeni gelen özellikleri sizin için inceledik. Mesala, TikTok uygulaması üzerinden iş başvurusunda bulunduğunuzu hayal edebiliyor musunuz? O zaman TikTok ile başlayalım.

TikTok Üzerinden İş Başvurusunda Bulunduğunuzu Hayal Edin

Axios haber kaynağından alınan bilgiye göre TikTok, artık biraz daha LinkedIn gibi olma yolunda ilerliyor. Bu hafta çıkan haberlere göre, TikTok markaların yeni işe alım süreçleri için yeni bir tool test ediyor. Bu tool’un diğer iş arama platformları gibi insanların iş bulmalarına ve şirketlerin doğru adayları bulmalarına yardımcı olmak için tasarlandığı bildirildi. Ancak buradaki fark, kullanıcıların tipik bir özgeçmiş göndermek yerine, TikTok videoları oluşturmaları üzerine.

Yine Axios haber kaynağına göre; TikTok bu hizmeti, bazı şirketlerle halihazırda test ediyor. Aynı zamanda spor ligleri de dahil olmak üzere bu hizmete katılmakla ilgilenen başka diğer markalar da mevcut.

Her şeyi yapmaya çalışan pek çok sosyal medya uygulaması varken (Örneğin, Facebook’un iş bulma servisi sağlaması ve LinkedIn’in ise Facebook’a çok benzeyen tool’ları olması) TikTok’tan gelen bu hareket de şaşırtıcı değil.

Ayrıca, TikTok’un favori formülünü kullanarak iPhone fotoğraflarını nasıl düzenleyeceğinizi bu linkte görebilirsiniz.

TikTok, Mashable’ın yorum talebine hemen yanıt vermediği için yeni tool’un nasıl çalışacağı henüz tam olarak belli değil. Yine de Axios’dan alınan bilgiye göre, yeni ürün uygulamaya entegre edilmeyecek. Bunun yerine, markaların iş ilanı verebileceği ve kullanıcıların video özgeçmişlerini gönderebileceği ayrı bir sayfa oluşturuluyor.

Instagram Artık Kullanıcıların Profillerine “Zamirler” Eklemesine İzin Verecek

Instagram, kullanıcıların profillerine kendilerini tanımlamak istedikleri zamirleri eklemek için özel bir alan oluşturdu ve bu 150 karakterlik çok değerli biyografi alanına emojiler de eklenebiliyor.. Bu hafta duyurulan Instagram’ın yeni özelliği, kullanıcıların profil isimlerinin yanındaki bölümde, dört adede kadar kendilerine uygun gördükleri zamirleri eklemelerine olanak tanıyor. Bu özelliğin kullanımı tamamen isteğe bağlı olmakla birlikte, istendiği zaman kaldırılabiliyor ve değiştirilebiliyor. Bu özellik cinsiyet farklılığı olan kullanıcılar, cinsiyetlerini tanımlamak istemeyen ve cinsiyet kimliklerini keşfedenler için önemli bir ek olarak tanımlanmakta.

Instagram, kullanıcıların profillerine ekleyebileceği zamirler (bu kısma uygunsuz şeyler eklenmemesi adına) konusunda GLAAD, The Trevor Project ve PFLAG dahil olmak üzere zamir ve zamir olmayan kelimelerin listesini derlerken çeşitli LGBTQ kuruluşlarına da danışarak şimdilik 41 adet seçenekle sınırlandırdı. İleride kelime sayısında artış olması öngörülmekte. Onun dışında bu özellik sizi takip etmeyen insanlara gösterilmemek üzerine de bir seçenek sunuyor. Instagram’ın zamir kullanımı özelliği, şu an için sadece İngilizce konuşulan birkaç ülkede mevcut olsa da yakında diğer ülkelere de açılması planlanıyor.

Facebook, Kullanıcıların Bilgi İçeren Bir Paylaşımda Bulunmadan Önce, Yapmak Üzere Oldukları Paylaşımı Gerçekten Okuduklarına Dair Emin Olma Yöntemi Geliştirdi

Facebook, kullanıcılar tarafından yapılacak paylaşımlar için tasarlanmış bir platform olsa da paylaşılan yanlış bilgi miktarı, sahte haberler ve bunun gibi her gün Facebook’ta paylaşılan gerçeği yansıtmayan saçma bilgiler büyük bir sorun haline geldi. Bunu çözümlemek adına geçtiğimiz hafta Facebook, kullanıcıları bir makaleyi paylaşmadan önce gerçekten okumaya teşvik edecek yeni bir özelliği test etmeye başlayacağını duyurdu. Bu özellik, eğer kullanıcı örneğin bağlantısını gerçekten açmadığı bir haber makalesinin linkini sayfasında paylaşmaya çalışırsa Facebook sizi onu açmaya ve okumaya teşvik edecek bir uyarı gösterecek.

Uyarı bilgi isteminde kullanıcı, “Bu makaleyi açmadan paylaşmak üzeresiniz” ibaresini görecek. Bu, kullanıcıları her ne kadar paylaşacakları bilgileri okumaya teşvik etmek için bir adım olsa da kullanıcı makaleyi okumamış olsa bile “Paylaşıma Devam Et” düğmesine dokunarak makaleyi yine de paylaşabilecek.

Ayrıca Facebook Gözetim Kurulu, Trump’ın Ocak ayında askıya alınan hesabının o şekilde kalacağını açıkladı.

Facebook’un girişimi, aslında Twitter’ın benzer bir özelliğini takip ediyor. Twitter, bu özelliği Haziran 2020’de test etmeye başladı. Birkaç ay sonrasında ise Twitter cesaret verici sonuçlar elde etti. Şirkete göre, kullanıcılar uyarıyı gördükten sonra % 40 oranında daha sık olmak üzere makale linklerine tıkladılar ve makaleleri % 33 oranında daha fazla olmak üzere retweetlemeden önce açtılar. Sonuçlara göre son olarak, bazı kullanıcılar makaleyi gerçekten okuduktan sonra retweetlemekten vazgeçtiler. Facebook, birçok yönden Twitter’dan farklı olsa da Twitter’dan elde edilen sonuçlar hala bu tür bir uyarının kullanıcıların okumadıkları bir şeyi paylaşmadan önce iki kez düşünmelerini sağlayacağının iyi bir göstergesi.

Artık Çocuklar Snapchat’teki bir Oyunla Yatırım Yapmayı Öğrenebilirler

Geçen sene Temmuz ayında, Snapchat kendi içinde barındırdığı diğer şirketlerin mini uygulamaları olan ilk “Minis” koleksiyonunu piyasaya sürdü. Bu hafta ise portföyüne ilk finansal eğitim odaklı olan StokStars adlı ticaret oyunu Mini’yi ekliyor. Ticaret ve eğitim platformu Invstr tarafından üretilen StockStars, kullanıcılara oynayabilecekleri 1 milyon dolarlık sahte para veriyor. Kullanıcılar, piyasanın gerçek yaşam koşullarını yansıtan sanal bir portföye yatırım yapıyorlar. Oyuncular, burada $SNAP dahil hisse senedi alıp satabilir veya Bitcoin gibi sanal para birimi ticareti de yapabilirler. Uygulama kullanıcılar için bir gün, hatta bir dakika gibi sürelerde kimin en çok para kazanabileceği konusunda arkadaşlarıyla rekabet sistemine açık. Ayrıca, endüstri dilini ve borsanın giriş ve çıkışlarını öğreten ve farklı şirketler hakkında içgörüler sağlayan eğitim kaynakları da mevcut.

Robinhood gibi uygulamalar ve Reddit gibi bilgi paylaşım forumları, ticareti daha erişilebilir hale getirdi. Aynı zamanda borsa, pandemi sırasında sosyalleşmeye daha fazla zaman ve para harcamadıkları için bağımsız yatırımcıların faaliyetlerinde bir artış yaşadı. Dışarıda pek çok amatör ticaret insanı varken gerçek paralarını riske atacak kararları vermeden önce böyle bir piyasada oynamak yardımcı olacaktır. Invstr’ın kendi platformunda “Fantasy Finance” adını verdiği kendi sahte ticaret oyunu mevcut. Ancak bu oyunu Snapchat içine koymak, fikri kendi başlarına araştıramayacak bir kitleye açmış oluyor.

Snapchat kullanıcılarının genç bir kitleye inmesi, Mini’ye ilginç bir boyut katıyor. Anketler, Snapchat’in gençler arasında tercih edilen bir platform olduğunu ve Statista‘dan elde edilen veriler, ABD’deki 15-25 yaş arası internet kullanıcılarının neredeyse yarısının Snapchat kullandığını gösteriyor. Verilere göre 13 yaşından küçük kullanıcıların da hesapları mevcut. Bunun gibi bir kullanıcı tabanıyla, StockStars kullanıcıları hayali borsaya ilk kez adım atarak küçük kapitalistler haline gelebilirler. Çocuklara finans dünyasını öğreten bir sosyal medya oyunu fikrini nasıl gördüğünüze bağlı olarak da bu fikri güçlendirici bulabilir veya bu fikir endişelenmenize neden olabilir. Kafalardaki bu sorulara karşın Snapchtat ve Invstr daha temkinli bir şekilde, kısa vadeli düşünmeyi teşvik eden bir oyun oynayarak borsayı öğrenmek adına kurdukları bu oyunda, oyunun aslında öğrenmeyle ilgili olduğunu ve oyuncuların her zaman beş farklı varlık üzerinde dağıttıklarını açıkladı.