Bu hafta Facebook, reklam inceleme sisteminin yeni bir özetini yayınladı. Reklamınızın nasıl değerlendirildiğinden, karşılaşmış olabileceğiniz hatalar veya yanlış adımları anlamanızı sağlayacak raporun detaylarını bu yazımızda inceledik.

Facebook tarafından açıklandığı gibi:

“Reklam inceleme sistemimiz, tüm reklamları yayınlanmadan önce incelemek için tasarlanmıştır. Bu sistem, Reklamcılık Politikalarımızı uygulamalarımızda yayınlanan milyonlarca reklama uygulamak için öncelikle otomatik teknolojiye dayanmaktadır. İncelememiz büyük ölçüde otomatik olsa da, bu sistemleri oluşturmak ve eğitmek ve bazı durumlarda reklamları manuel olarak incelemek için ekiplerimize güveniyoruz.“

Bu yüzden, Facebook HQ’daki isimsiz, kimliği belirsiz bir moderatörü küfretmeye başlamadan önce, reklamınızın bir insan tarafından değil, otomatik tespit tarafından neredeyse kesinlikle reddedildiğini belirtmekte fayda var.

İşte Facebook’un Reklam İnceleme sisteminin nasıl çalıştığına dair bir şema:

 Facebook’un reklam inceleme sürecinde insanlar yer almaz ve belirli bir neden olmadıkça büyük olasılıkla asla olmayacaklardır.

“Reklam incelemesi genellikle 24 saat içinde tamamlansa da, daha uzun sürebilir ve yayınlandıktan sonraları da dahil olmak üzere reklamlar yeniden incelenebilir. […] İlk reklam incelemesinin aksine, reklamverenlerden gelen yeniden inceleme isteklerini işleme koymak için daha çok insan inceleme ekiplerine güveniyoruz, ancak otomasyonu artırmanın yollarını sürekli olarak değerlendiriyoruz.“

Dolayısıyla, yeniden inceleme talep ederseniz veya reklamınız herhangi bir nedenle işaretlenirse, o zaman insan değerlendiriciler dahil olabilir. Ancak Facebook’un da belirttiği gibi, giderek artan bir şekilde tüm yönleri otomatikleştirme arayışı içindedir. Bu nedenle, bu durumlarda bile, reklamınız hiçbir zaman dahili olarak insan gözü tarafından görülmez.

Belirtildiği gibi, bu sizi süreç hakkında daha az hayal kırıklığına uğratmayabilir. Ama en azından nedenini biliyorsun.

Facebook ayrıca şunları da belirtiyor;

“Yeni bir politika başlattığımızda, hem otomatikleştirilmiş teknoloji hem de eğitimli küresel ekipler olmak üzere denetim sistemimizin çeşitli bölümlerinin yeni standardı nasıl doğru ve tutarlı bir şekilde uygulayacağını öğrenmesi zaman alabilir, ancak yeni veriler ve geri bildirimler topladıkça makine öğrenimi modelleri ve otomatik yaptırımımız iyileştirildi.“

Bu da reklamınızın reddedilmesinin başka bir nedeni olabilir.

Buna ek olarak Facebook, tüm reklamların kendi Reklamcılık Politikalarına ve Topluluk Standartlarına uyması gerektiğini söylüyor.

Dolayısıyla, Facebook Reklam İnceleme sürecinde çeşitli adımlar vardır ve bunların neredeyse tamamı tam otomasyona dayanır.

Yine, Facebook’un sistemindeki gecikmeler veya reddedilmelerden dolayı hayal kırıklığına uğradıysanız, bu genel bakış ne olduğu veya dahili olarak meydana gelenler hakkında daha fazla bağlam sağlayabilir.

Sizi burada daha hızlı atlatacak hiçbir gizli numara veya ipucu yok, ancak oyundaki belirli unsurlar hakkında daha fazla anlayış sağlamanıza yardımcı olabilir.