Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, yıllık olarak düzenlenen yazılımcı ve geliştirici konferansı F8’de Facebook’a ait yeni özellikleri ve yol haritasını anlattı. Bir çok yeni ve güncel  bilginin paylaşıldı bu konferansta, Facebook uygulamasında yer verecek “Dating” adlı özellik herkes için merak konusu haline geldi.

“Datıng” Özelliği Hakkında Neler Biliyoruz?

Mobil uygulama içerisinde aktif olacağı söylenen Facebook Dating; Facebook’un mobil uygulaması içerisinde ayrı bir segment şeklinde aktif olacak ve kişilerin Messenger haricinde bir ek pencerede mesajlaşmalarını sağlayacak. Bu güncelleme ile büyük olasılıkla 2.2 milyardan fazla aktif kullanıcıyla Facebook’u mobil arkadaşlık uygulaması Tinder ve popüler bir arkadaşlık platformu olan OkCupid’in sahibi ve işletmecisi olan Match Group’un önemli bir rakibi haline getirecektir.

Facebook kullanıcılarının, romantik ilişkilerini ve tanışmalarını sürdürebilmeleri için var olan hesaplarından ayrı bir profil oluşturabilecekler. Bu iki profil birbirinden bağımsız tutulacağı ve Facebook arkadaşlarınız Dating hesabınızı göremeyecekleri söyleniyor. Profilleri bağımsızlaştırmak için aynı zamanda Dating profilinizde soyadınız kullanılmayacak ve mevcut Facebook arkadaşlarınız potansiyel eşleşmeler olarak görüntülenmeyecek. Facebook olası eşleşmeleri; tercihler, ortak ilgi alanları ve ortak arkadaşları temel alan bir algoritmayla yapacak. Ayrıca ortak gruplar ve etkinlikler aracılığıyla da eşleşmek mümkün olacağı belirtiliyor.
Profiller, tam sayfa profil fotoğraflarına sahip Tinder ve Bumble gibi diğer mobil odaklı arkadaşlık uygulamalarına benzer görünüyor. Ancak, Facebook’un buluşmayı ele alması, platformda yer aldığınız etkinliklerin ve grupların entegrasyonları ile daha fazla topluluk odaklı olacak gibi görünüyor. Yani; Facebook üzerinden haberdar olduğunuz bir konsere katılıyorsanız, Dating profilinizle sizinle aynı konserde olan ve uygulamayı kullanan kullanıcılar ile eşleşme sağlayabileceksiniz. Eşleşen kullanıcılar, Messenger’dan bağımsız bir mesajlaşma alanına yönlendirilecek.

Dating’in Tinder, Hinge ve Bumble gibi mevcut tanışma uygulamalarına benzediğini hemen fark etmek zor değil. Bir anlamda Facebook bir kez daha taklit yoluyla başarı arıyor.
Ancak burada önemli bir gerçeği kaçırmamamak gerekiyor: Tinder gibi uygulamalar uzun zamandır Facebook’un verilerini kullanarak hizmetlerini veriyor. Bu uygulamalardan birine kaydolursanız, Facebook’ta kayıtlı olan fotoğraflarınızı Tinder’a hemen aktarabilir ve yaşadığınız şehir, çalıştığınız yer ya da okuduğunuz okul gibi bilgileri otomatik olarak doldurabilirsiniz. Yakın zamana kadar bir Facebook hesabınız yoksa, Bumble üzerinden bir hesaba sahip olmanız mümkün değildi. Kısacası bu tür uygulamaların Facebook verilerinden beslendiğini söylemek hiç de mantıksız değil.
Facebook’un uygulama üzerinde gerçekleştireceği test aşamasından sonra bu yeni Dating özelliğinin detayları ve çıkış tarihi ile daha fazla bilgi vereceğini söyleniyor. Peki sizce Facebook Dating beklediği başarıyı elde edebilecek mi?

Facebook “Dating” Uygulama Görünümü
KAYNAK:

https://www.wired.com/story/facebook-dating/?CNDID=42327039&mbid=nl_050318_gadgetlab_list3_p2
https://www.theverge.com/2018/5/1/17307782/facebook-tinder-dating-app-f8-match-okcupid

Önceki blog yazımız “Instagram Uygulama İçi Satın Alma Özelliğini Platforma Ekledi” ile ilgili detaylar