Facebook’un ev sahipliği yaptığı ve merakla beklenen F8 Geliştirici Konferansı 1-2 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Cambridge Analytica skandalıyla gündemde olan ve kullanıcı sayısı odağında ciddi bir kayıp yaşayan Facebook, gelecek dönemde yapacağı yenilikleri, F8 konferansı kapsamında tanıttı. Konferansın odak noktasında gündemin etkisi sebebiyle, yeni özelliklerin güvenlik açısından değerlendirmeleri yer almaktaydı.
Konferansın bir diğer temel konusu Facebook’a gelen yeni güncelleme ile markaların organik erişimlerinin düşmesi ve Facebook yayın akışındaki içeriklerin kullanıcılarla daha alakalı seçenekler özelinde ilerleyecek olmasıydı.
Konferansta tanıtılan yeniliklerin, kullanıcıları ve bir diğer yandan markaları hangi yönlerde etkileyebilecekleriyle ilgili paylaşılan detaylı bilgiler herkes için merak konusuydu. Tüm bunlara açıklık getirebilmek adına F8 konferansı konuşmalarının birçokları için faydalı bilgiler içerdiği gerçeği yadsınılamaz.  Mark Zukerberg ise konuşmasına beklenildiği gibi gündem konusuyla başladı.
Geçen haftaki blog yazımızda yeni insanlar tanıma fırsatı sağlayan, verilere göre kişileri eşleştiren ve Messenger yerine özel mesaj seçeneği sunan Facebook’un yeni arkadaşlık sitesi FaceDate ve detaylarından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise konferansta yer alan diğer konular ve detaylarını inceledik.

F8 Konferansında Yer Alan Konular

F8 konferansı.
Clear History

Facebook Geçmişini Temizle

Facebook, kullanıcıların Facebook’u, reklamlarını ve analiz araçlarını kullandıkları sitelerden ve uygulamalardan toplanan verileri, silmelerine olanak tanıyan yeni bir gizlilik özelliği Clear History’i oluşturduğunu belirtti fakat yayınlanması konusunda tam bir tarih vermedi. Bu da Facebook’un veri deposundan arama geçmişinize dair verileri temizlemenize olanak sağlıyor. Mark Zuckerberg bunu tarayıcı geçmişinizden çerezleri silmeye benzetiyor. Cambridge Analytica skandalından sonra güven tazeleme adına yapılan bu girişim, kişisel deneyimi biraz azaltacak gibi duruyor.

F8 konferansı.
Video Chat

Instagram için görüntülü sohbet

Uzun zamandır Instagram’a sesli ve görüntülü sohbet özelliğinin gelebileceği konuşuluyordu ve konferansta bu konuda çok yakında gibi daha net bir açıklamada bulunuldu. F8 konferansı sonucunda Instagram için görüntülü sohbet özelliğinin yakın zamanda aktif edileceğini söyleyebiliriz.

Oculus Go

Zuckerberg, Oculus Go’nun bugünden itibaren oculus.com üzerinden satışa sunulduğunu duyurdu. Zuckerberg’in iddiasına göre Oculus Go, “Facebook’un şimdiye kadar kullandığı en kaliteli lens ve optikleri” içeriyor ve piyasadaki ilk “gerçek bütçe dostu” VR başlığı. Bunlar dışında gerçekten ucuz bir fiyat skalasında bulunuyor.

Messenger Yenileniyor

Facebook Messenger daha hızlı ve temiz bir görünüme kavuşmak için kolları sıvadı. Messenger chatbotlarının artan önemi ve aylık 8 milyon mesajlaşma sonrasında marka ve tüketici arasında sıkı bir süreci hazırlayan Messenger, hızlı ve sade görünümünü daha çok satış ve pazarlama adına şekillendirmiş durumda. Kısaca Messenger için giderek satışa odaklı bir gelişme süreci yaşayacak öngörüsünde bulunabiliriz.

WhatsApp'a ayrıca grup halinde görüntülü konuşma özelliği de ekleniyor.
F8 konferansında WhatsApp’a ayrıca grup halinde görüntülü konuşma özelliği de ekleneceği belirtildi.

WhatsApp’a ayrıca grup halinde görüntülü konuşma özelliği de ekleniyor.

Whatsapp’tan Çoklu Görüntülü Arama Seçeneği

WhatsApp’ın Snapchat’ten aldığı hikayeler özelliği, 450 milyon aktif kullanıcı tarafından kullanılmaya başlandı. Bu sayı, Snapchat’in toplam kullanıcı sayısının iki katından daha fazla. WhatsApp’a ayrıca grup halinde görüntülü konuşma özelliği de ekleniyor.

Gruplar ve Artan Önemi

Zuckerberg, grupların Facebook deneyiminin daha büyük bir parçası haline geleceğini açıkladı. Yakında, içerik oluşturucularının topluluk oluşturulabilmesi için kullanabileceği bir “katılma grubu” düğmesi olacak. Düğmeyi web sayfalarına ve e-postalara ekleyebilecek ve Facebook’ta #markalar ile arkadaş olabileceksiniz.
KAYNAK: https://www.popsci.com/facebook-f8-developer-conference-2018
Önceki blog yazımız “FACEBOOK’UN YENİ “DATING” ÖZELLİĞİ” ile ilgili detaylar: