Dijital Pazarlama

Facebook Yeni Reklam Modelleri ve Değişen %20 Kuralı

Dijital Pazarlama

Facebook Yeni Reklam Modelleri ve Değişen %20 Kuralı

by Roy + Teddy
Tüketiciler yeni mekanlar keşfederken, mobil dünyanın tüm nimetlerinden faydalanıyor. Yeni alışveriş yerlerinin keşfinde mobilin kullanım oranı %45′ gibi yüksek bir oranda olduğu gibi her geçen gün daha da büyüyor.  Facebook, markaların hedef kitlelere daha rahat ulaşılabilmesi ve daha etkili aksiyon alabilmesi için reklam verme süreçlerine yeni modeller ekledi. Yeni gelişmeler, işletme sahiplerinin mağazalarına yeni müşteriler çekme ve mevcut müşteri ziyaretlerini artırmaya yönelik modeller olarak karşımıza çıkıyor. Facebook, bu reklam modelleriyle markaların reklam kampanyaları sonucunda mağazalara kaç kişinin geldiğini ve satışa ne kadar katkı sağladığının ölçümünün yapılmasını amaçlıyor. Facebook’un kullanıma sunduğu Mağaza Bulucu, Mağaza Ziyaretleri ve Offline Dönüştürme API’ı adını verdiği yeni reklam modellerini sizlere tanıtıyoruz.

Mağaza Bulucu 
 
Mağaza bulucu, tüketicilerin hızlı ve kolay bir şekilde ihtiyaçları olan fiziksel mağazaların bulunmasına yardımcı oluyor. İşletme sahipleri bu reklam modeliyle dükkanlarının bulundukları konumu reklam olarak çıkabiliyor. Tüketiciler de bu reklam uygulamasını kullanarak bulundukları lokasyonda istedikleri mağazayı bulabiliyor. Mağaza konumunu öğrendikten sonra reklamdan çıkıp başka bir uygulamada veya tarayıcıda aratmaya gerek kalmadan mağazanın uzaklığını, adresini, telefon numarasını ve çalışma saatlerini öğreniyor, ek olarak tahmini varış süresini hesaplanabiliyor.
13395850_1105234189548022_467656800_n

Mağaza Ziyaretleri
Facebook reklamlarının, mağaza ziyaretini ve satışa katkısını etkili bir şekilde ölçmek şu ana kadar mümkün değildi. Facebook’un yeni reklam modeliyle reklam verenler, mağazaların ziyaret trafiğini daha iyi anlıyor ve ölçümlemeyi net bir şekilde görebiliyor. Tabi bu reklam modelinin henüz aktif olmadığını, kullanım şeklinin detaylarını ilerleyen günlerde daha rahat öğrenebileceğimizi hatırlatmak isteriz.
Offline Dönüştürme API’ı
Offline Dönüştürme API’ı, işletmelerin kendi reklamlarının etkinliğini gerçek zamanlı ve daha net anlamalarına yardımcı oluyor. Bu araç sayesinde reklam çalışmalarının, reel mağaza üzerinden mi, yoksa mobil mağaza üzerinden mi yapılan alışverişe katkısının olduğu ölçülebiliyor. Kısaca bu reklam modelini özetlemek gerekirse; Facebook’ta yapılan bir reklam çalışması sonucunda reklamı gören kişilerin bilgileri kaydediliyor, daha sonra tüketici alışverişini fiziksel mağazadan yaptıysa, alışveriş sırasında alınan bilgilerle karşılaştırarak reklamın etkisi ölçebiliyor. Eğer kullanıcılar mobilden alışveriş yaptıysa kişisel bilgilere ulaşmak çok daha rahat olduğundan mobil kanallardan alışveriş yapıp yapmadığı daha rahat anlaşılıyor ve sonucunda reklam çalışmasının etkisini ölçebiliyor.

https://vimeo.com/170649669

Yeni reklam modelleriyle beraber Facebook’un değişen %20 kuralı hakkında gelişmeleri de ekleyerek yazımıza devam edelim. Eskiden Facebook’ta reklam verilen görselde veya video kapak görselinde, görsel metni görselin %20’sinden daha fazla yer kapladığından reklam çıkıldıktan bir kaç dakika sonra durduruluyordu. Yeni düzenlemeyle beraber bu kural kalkmış gibi gözüküyor. Artık görsel 4 farklı puan arasından en uygun olanla derecelendiriliyor. (İyi, Düşük, Orta ve Yüksek) Görseldeki metinler %20’den daha fazla oldukça reklamın erişimi daha düşük oluyor.
gorseldeki-yazi-puanlamasi
Puanlamada ”İyi” olarak derecelendirilen reklam, eskiden direkt olarak %20’ye takılmayan reklam puanlaması. Düşük ve Orta ise erişimin daha düşük olacağı reklam puanlaması. Yüksek puanlamada da reklamın ya çok düşük ihtimalle yayınlanacağını ya da hiç yayınlanmama durumunun olabileceğini bildiriyor.

Buna bakanlar bunlara da baktı