Merakla beklenen geleneksel Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali bu yıl 18 Haziran’da başladı. Haliyle bu haftanın gündemi en çok meşgul eden konusu ödül kazanan işler oldu. Festival halen sürerken, bu yıl ilk kez açılan ”Digital Craft” kategorisinde ödül kazanan işleri sizler için derledik.
Grand Prix Ödülünü Because Re-Collection kaptı!
BECAUSE RE-COLLECTION – 84. PARIShttps://www.youtube.com/watch?v=gV-MuBsEwmA&feature=youtu.be

Hakkında ”en eğlenceli, en cool, en keyifli web sitesi” övgüleri yapılan http://www.because-recollection.com/ Grand Prix’e layık görüldü. Fransız ajans 84. Paris’in Because Music’in 10. yılına özel tasarladığı bu web sitesi dinleyenlerine müzik dinlemekten daha fazlasını sunuyor. Müzik şirketinin 10 yıllık arşivini dijitale taşıyan ve ziyaretçilerine interaktif bir deneyim sunan platform, adeta bir ‘dijital müze’ niteliğinde.
Marka: Because Music

İşte festivalin Altın Aslan kazananları!

FALTER INFERNO – JUNG von MATT Hamburg

Festivalde dijital illustrasyon, video/moving image, estetik tasarım dallarında tam 3 Altın Aslan’la dönen projeyi Almanya’dan JUNG von MATT Hamburg ajansı tasarladı. Alman polisiye çizgi romanı Falter, dijital platformları kullanarak okuyucularını serüvenin içine çekip, onlara aksiyonu yüksek bir deneyim sunuyor.
Marka: Falter Newspaper
THE NEXT REMBRANDT- JWT AMSTERDAM

Rönesans döneminin ünlü ressamı Rembrant’ın stili, geliştirilen yapay zeka sayesinde  18 ay boyunca analiz edildi. Bu analiz sonucuda yapay zeka Rembrant’ın tarzını öğrenerek ‘Rembrant yaşasaydı yeni eseri ne olurdu?’ sorusunun cevabını üretti. Yapay zekanın ürettiği eser 3D baskı tekniğiyle tablo haline getirildi. Big data, yapay zeka ve yaratıcılığın sanatla olan birleşimi sonucu ortaya çıkan proje, Data Visualisation kategorisinde Gold, Data Storytelling ve Innovative Use of Technology kategorilerinde 2 Bronz Aslan kazandı.
Marka: ING Bank
CODEOLOGY – BRAINTREE PAYMENTS SF

https://www.youtube.com/watch?v=dElj4P4yjTU&feature=youtu.be

Data Visualisation kategorisinin Altın Aslan’ı San Francisco’ya Codeology projesine gitti. GitHub ile işbirliği yapılarak geliştirilen proje, yazılan her kodun görsel bir imaja ve renge bürünmesini sağlıyor.
Marka: Codeology By Braintree
HELP – THE MILL LA

VR ve Technological Achievement kategorilerinde Altın Aslan kazanan fikir Google için tasarlandı. 360 derece video ve sanal gerçeklik teknolojisi ile izleyicisini adeta senaryonun parçası haline getiren proje, önümüzdeki yıllarda sinema sektöründe dijital uygulamaların sıklaşacağına dair fikir veriyor.
Marka: Google
CHROME MUSIC LAB – GOOGLE NY
Screen Shot 2016-06-24 at 18.19.07
https://musiclab.chromeexperiments.com/
Proje UX kategorisinde Altın, Functional Design kategorisinde Gümüş Aslan’ı kazandı. Kullanıcı deneyimini merkezine alan platform, internet bağlantısı olan bir dijital cihaza sahip her bireye kendi müziğini yaratma fırsatı sunuyor.
Marka: Google

Dijitalin yanı sıra tasarım, basın, pr, mobil, radyo, sinema gibi pek çok kategoride yüzlerce yaratıcı projenin ödüllendirildiği festivalin diğer kazananlarına https://www.canneslions.com linki üzerinden ulaşabilirsiniz.