Bu yılın başlarında, Snapchat 100 milyon dolarlık bir bütçe ile Bitstrips’i satın almıştı. Geçtiğimiz hafta ise Bitmoji uygulamasının tam olarak Snapchat’e entegre edildiğini duyurdu.


wersm-snapchat-acquires-bitmoji

  • Bitmoji Nedir?

Kullanan kişilerin birebir kendilerine benzer karakterler üzerinden avatar emoji’ler yaratmasına olanak sağlayan bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Tıpkı kişisel bir emoji özelliği taşıyan bitmoji’ler, normal emoji’lere oranla daha büyükler ve çizgi film karakterlerini andırıyorlar. Kullanıcılar, bitmoji’lerini yaratırken; diledikleri fiziksel özellikleri seçebilme şansının yanı sıra, kendi zevklerine göre bitmoji’lerini giydirme imkanına sahipler.

  • Nasıl Çalışıyor?

Bitmoji’yi Snapchat içerisinde kullanabilmek için öncelikle uygulamayı yüklemek gerekiyor. Uygulamayı yükledikten sonra ise Snapchat ayarları üzerinden iki uygulamayı birbirine bağlamak yeterli. Devamında Snap’lerinize kendi Bitmoji avatarınızı dilediğiniz şekilde ekleyebiliyorsunuz.

Ardından, kendiniz gibi Bitmoji hesaplarını bağlayan arkadaşlarıniz ile sohbet ederken veya Snap’lerine cevap verirken, “Friendmoji” (iki kişi arasındaki özel emoji) adı verilen özel çıkartmaları da kullanabiliyorsunuz. Uygulamaya, IOS için buradan Android içinse buradan ulaşabilirsiniz.

  • Markalar Bitmoji’yi Nasıl Kullanabilir?

Markaların Bitmoji kullanımı aslında birkaç farklı case’lere bağlı denilebilir. Bu case’ler avantaj veya dezavantaj olarak değerlendirildiğinde mevcut pazarlama stratejilerine nasıl entegre edileceğini belirlemek  mümkün;

– Emoji’ler

Markalar emoji’leri oldukça sık kullanıyor, fakat emoji’ler format olarak aslında çok da kolay bir format değil. The Unicode Concortium ( Evrensel Kod Konsorsiyum) standart Emoji Keyboard’ları üzerinde reklam amaçlı emoji’lerin yer almasına ve kullanılmasına izin vermiyor. Eğer markanızla ilgili bir emoji kullanımını yaygınlaştırmak istiyorsanız, doğrudan kendi geliştirmiş olduğunuz emoji keyboard’un kullanılmasını sağlamanız gerekiyor. Kısacası standart emoji keyboard’a entegre olma şansınız yok. Bitsrips bu noktada, Snapchat’in kendi emoji keyboard’una dahil olmasıyla diğer uygulamaların önüne geçmiş oluyor. Bitmoji uygulamasını strateji planlarına dahil eden markalar, kullanıcılarını farklı bir uygulamaya yönlendirmeden tek sayfada tutabiliyor ve doğrudan etkileşim alabiliyorlar.

19-bitmoji-snapchat.w1200.h630.1x

– Karakter Giydirme Özelliği

Bitmoji uygulamasının yaratmış olduğunuz avatarınızı dilediğiniz şekilde oluşturmanıza izin verdiğinden bahsetmiştik. Avatar emoji’lerinizin kıyafetlerini, tarzınıza uygun olarak seçebiliyor olmanız tabii ki giyim sektörünün önde gelen firmaları için oldukça etkili bir fırsat yaratıyor. Steve Madden, Joie, Bergdorf Goodman gibi markalar hali hazırda kendi koleksiyonları ile uygulamada yerini aldı bile.

BMOJI

Giyim markalarının yanı sıra film sektörü de Bitmoji uygulamasından faydalanan taraflardan biri. Batman Süperman’e karşı filmine özel kostüm tasarımları da kullanıcılar için Bitmoji uygulamasında aktif durumda.

IMG_7742

İlk bakışta yalnızca eğlenceli markalar tarafından kullanılmaya elverişli bir uygulama gibi görünse de, günlük 150 milyon aktif kullanıcısı bulunan Snapchat’in bu son geliştirmesinin hemen hemen tüm markaların bir noktada işine yarayabilecek çıktılar sağlaması oldukça yüksek bir ihtimal. Tıpkı Snapchat’in kendi filtreleri ve geo-filter’ları gibi, Bitmoji’leri de her türlü pazarlama stratejisine dahil olabilecek cinsten. Yeni çıkacak ürününüzü, yaklaşan etkinliğinizi, sosyal sorumluluk projenizi, Bitmoji avatarları kullanarak Snapchat üzerinden duyurmak, tam olarak içinde bulunduğumuz çağın dijital trend beklentilerini karşılayacak ve yüksek etkileşim sağlayacak aksiyonlar olacaktır. Bitmoji’nin ilerleyen zamanlarda markalar için hareketli özel animatif avatarlar yaratmasına da olanak sağlayacağının konuşulduğunu düşünürsek, pazarlama stratejilerinde kullandıkları uygulamalar arasında Bitmioji’ye şimdiden yer açmanın oldukça mantıklı bir karar olduğunu da söyleyebiliriz.

Bitmoji’nin markalar tarafında nasıl gelişim göstereceğini ve bunların ne denli ses getireceğini ise uygulamanın yaygınlaşması ile göreceğiz.