Facebook Messenger bugünlerde aktif kullanıcı sayısının 1 milyara ulaşmasını kutlarken, biz de şimdiye kadar markalar tarafından geliştirilmiş Messenger Bot kampanyalarını sizler için derlemeye karar verdik. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz Nisan ayında düzenlenen F8 konferansında Mark Zuckerberg ’’Markaların kullanıcılarına bir arkadaş kadar kolay mesajlarını ulaştırabilmelerini sağlayacak’’ Messenger Bot’ları lanse etmişti. Şimdi dünya genelinde farklı sektörlerde ses getiren bazı Messenger Bot kampanyalarına birlikte bakalım.
Call of Duty: Infinite Warfare
Oyun şirketi Call of Duty yeni sürümü Infinite Warfare için Messenger Bot ile basit ve etkili bir kampanyaya imza attı. Kampanyanın çıkış noktası ise oldukça basit. Oyunda bir karakter olan Lt. Reyes, oyunun bir başka sürümü olan Black Ops III üzerinden kendisine kodu bulması için yardım etmek isteyen kullanıcıları Messenger üzerinden iletişim kurmaya davet ediyor.

Ve ilk 24 saat içinde yardım etmek isteyen kullanıcılardan tam 6 milyon mesaj yağıyor. Neyse ki 6 milyon mesaj, kodu bulmak için yeterli bir sayı. Kod kırılır, sır açığa çıkar: Infinite Warfare Fragmanı!

Oyun sektöründe ilk Bot kampanyalarından biri olan proje, fanlar ile nasıl etkili iletişim kurulacağı ve bu iletişime oyun karakterlerinin nasıl dahil edilebileceği konusunda güzel fikirler veriyor.
Netflix
Messenger bot kampanyalarına en güzel örneklerden biri, dünyadaki en geniş film arşivine sahip platform olan Netflix’ten. And Chill adında bir bot, kullanıcının favori filmlerinden ve izlemek istediği filme dair birkaç ufak detaydan yola çıkarak film önerilerinde bulunuyor. Böylece ”Ne izlesem?” sorusuna cevap oluyor.
netflix_and_chill_bot
Manchester City
Manchester City iletişim dünyasında Facebook Bot’u ilk kullanan futbol takımı olarak yerini aldı. Kullanıcılar Messenger Bot üzerinden destekledikleri takımla ilgili son dakika gelişmeleri, kamera arkası görüntüleri, transfer haberleri gibi önemli konulardan doğrudan haberdar olma şansı elde etti.
facebook_man_city_facebook_bot
Projenin doğuşuna doğrudan destek olan takımın medya ve inovasyon lideri Diego Gigliani, projenin futbol camiası içinde ilk olmasının gururunu yaşadıklarını ve projeyi global ölçüde tüm fanlarına doğrudan ulaşabilme fırsatı verdiği için çok değerli bulduğunu belirtti.
Burger King
Kuşkusuz hızlı tüketim sektörü, Messenger Bot mekanizmasının en verimli çalışacağı alanlardan biri. Fast food zinciri Burger King, çağrı merkeziyle aldığı siparişleri Bot’a aktardığı projesini hayata geçirdi. Müşteri temsilcisine hiç bağlanmadan takipçisinin siparişini alan, menüye çeviren, lokasyonunu tanımlayan ve teslimat için yola çıkaran kampanya diğer fast food zincilerine örnek olacak nitelikte.

https://www.youtube.com/watch?v=MJjxzIuto4Y

CNN
CNN Messenger Bot projesiyle, takipçilerine günlük haber başlıklarını ve kişiselleştirilmiş mesajlar sunmayı hedefledi. Facebook datasından beslenen proje, böylece kişilere hava, trafik durumu, tarifler gibi kişiye özel içerikler sunabilecek şekilde tasarlandı.
cnn_facebook_bot
Ayrıca kullanıcıların Bot’a soru sorabilmesi mümkün kılındı. Örneğin; kullanıcının ‘delege sayısı’ mesajına, Bot cevap olarak, ABD başkanlarının yerel kongrelerine katılan delege sayılarını belirten haberleri kronolojik olarak sıraladı.
Lunar Way Bank
Danimarkalı Lunar Way Bank, Messenger Bot’u yeni nesil bankacılık kapsamında değerlendirdi.
lunar_way_bank_facebook_messenger_bot
Kullanıcılarının ‘’Hesabımdaki bakiye ne kadar? Maaşım yattı mı? Amazon.com’da ne kadar harcadım? Son 5 hesap hareketim nedir?’’ gibi sorularına cevap verebilecek bir yazılım sunan Lunar Bank, projeyi geliştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. İlerleyen dönemde kullanıcılarının tek bir mesaj ile dilediği kişiye para transferi sağlayabileceğini veya kaybolan kartını tek mesajla kapatabileceğini öngördüğünü belirten Lunar Bank, kullanıcı deneyimini merkeze alan tüm teknolojik yeniliklerin takipçisi olduğunu dile getirdi.
Gördüğünüz gibi Messenger Bot’lar kullanıcı deneyimini merkeze alan ve memnuniyet odaklı çalışmalarını şekillendiren markaların, interaktif iletişimine yeni bir boyut getirdi. Bankacılıktan otomotive, hızlı tüketimden eğlenceye sayısız sektörün amaçlarına hizmet edebilecek botların kullanımının günden güne artacağı öngörülüyor.
Son verilere göre Messenger Bot’larının sayısının 11.000’i bulması bu öngörüyü destekler nitelikte.
Önümüzdeki dönemde yeni markaların hayata geçireceği projelerle beraber Facebook’un Bot’lar için yapacağı geliştirmeleri de takip edip sizlerle paylaşacağız.