Snapchat geçtiğimiz aylarda duyurduğu Memories özelliğiyle, kullanıcıların önceden çektiği fotoğrafları veya videoları hikayeler kısmında paylaşmalarına olanak sağlarken, ek olarak çekilen fotoğraf veya videoları Snapchat uygulamasının içindeki albümde saklama imkanı da sunmuştu. Bu eklentiyle Snapchat, bir nevi albüm özelliğine kavuşarak kaydedilen fotoğrafları ve videoları kullanıcıların hızlıca paylaşılabilmesine imkan sağlamış oldu.
2013 yılında Snapchat’i almak için 3 milyar dolar teklif eden Facebook, Snapchat’in yükselen potansiyelini de göz önünde bulundurarak (sahibi olduğu) Instagram’a yeni bir özellik ekledi ve 24 saatte kaybolan fotoğraf paylaşmauygulaması Snapchat’in dinamiğinden esinlendiği Stories özelliğini bu hafta başında duyurdu.

Screen-Shot-2016-08-02-at-11.50.44-AM

 
Kullanıcılarının anlık fotoğraf paylaşma deneyiminde düşüş yaşayan Facebook, bildiğiniz üzere ilk defa rakiplerine karşılık verme üzerine bir geliştirme yapmıyor. Daha önce de YouTube’un canlı yayın eklentisine Facebook Live Video ile karşılık vermişti. Facebook’un bazen rakip gördüğü mecraları satın alırken (Instagram), bazen de rakip gördüğü özelliği kendi ürünlerine uyarladığının artık hepimiz farkındayız.
instagram-stories
Peki Instagram neden stories özelliğini geliştirdi?
Instagram’ın Stories özelliğini yayına alması iki büyük problemin doğruluğunu gösteriyor;
1.  The Information raporuna göre Instagram kullanıcıları eskisi kadar aktif paylaşımda bulunmuyor. Kullanıcılar, stories dinamiğinde 24 saat içinde yok olan paylaşımları daha kolay üretilebiliyor ve daha samimi buluyor. Dolayısı ile kullanıcıların paylaşım motivasyonları daha yüksek oluyor. Bu özelliği ile Instagram’ın ‘Hayatınızdaki ön plana çıkan anları paylaşın.’ stratejisine ‘Hayatınızın her anını da Instagram’dan paylaşın.’ stratejisini de ekleyerek paylaşım sıklığını artırmaya yönelik hareket ettiğini doğruluyor.
2.  Snapchat’in tehdit oluşturduğu gerçeği. Snapchat kendi sitesinde açıkladığı verilerde ABD’de 18-34 yaş arası gruptan %41’lik bir oranla kullanıcısının olduğunu duyurmuştu. Instagram ise açıkladığı verilerde aynı yaş grubu içerisindeki payın %32 olduğu verisini paylaşmıştı. Aynı kitleye hitap etmelerine rağmen, kullanıcılarının Snapchat’i lovemark göstermelerin arkasında samimi içerik üretmeye yönelik geliştirilmiş platform dinamiğinin olması ve Instagram’ın bu dinamiği birebir kopyalaması, Snapchat’in Instagramı yok edebileceği tehditini kabul ederek ciddiye aldığını gösteriyor.
InstavsSnap
Peki, Instagram bu hareketiyle neleri hedefliyor?
Instagram bu geliştirmesi ile kullanıcıların beklentisini kendisinin de karşıladığını göstererek Snapchat’in önüne geçmenin yanı sıra markalar tarafındaki üstünlüğünü artırmayı hedefliyor.
Hepimizin bildiği gibi Snapchat, çoğu marka açısından tereddütle yaklaşılan bir mecra. Instagram gibi mecralarda belli bir takipçi kitlesine ulaşmış olan markaların, yeni bir mecrada sıfırdan hesap oluşturarak takipçi kazanmaya çalışmalarındansa; aynı dinamiği kullanarak kullanıcıların beklediği samimi ve eğlenceli içerikleri Instagram hesaplarından paylaşmaları daha yönetilebilir bir fırsat olarak duruyor.
Yani Instagram, yeni bir mecrada hesap açmayı düşünen markanın karşısına çıkan aşağıdaki riskleri sıfırlamış durumda;
– İlgi çekici içeriklerin üretilmesi
– İçerik akışının ve devamlılığının sağlanması
– Takipçilerin kazanılması
Instagram bu özelliği ile Snapchat’in önüne geçebilir mi?
Instagram’ın uygulamaya entegre ettiği yeni özelliğe bakıldığında, bahsettiğimiz tüm çekinceleri ortadan kaldırabilecek güçte olduğunu söylemek mümkün. Hem fenomenler hem de marka hesapları Instagram üzerinde hali hazırda var olan takipçi kitlesine anlık paylaşımlarda bulunarak etkileşimlerini kolaylıkla artırabilir.
Üstelik düzenli olarak 24 saatlik içerik paylaşma zorunluluğun olmaması, rutin içeriklerin arasına bu içerik türünün paylaştırılması hesap üzerinde ilgi çekici ve dinamik bir etki de oluşturacaktır.
Instagram’ın bu atağı kullanıcıların hangi mecradan paylaşım yapmaları gerekliliği konusunda kafalarını karıştırmış olsa da, Snapchat kitlesinin Instagram hesaplarındaki takipçi sayılarının daha fazla olması, Snapchat paylaşımlarının azalarak Instagram’a yoğunlaşılmasını muhtemel kılıyor. Çevrenizde Snapchat filtresi ile fotografını kaydedip Instagram’da Stories sekmesinden paylaşan arkadaşlarınız olduğu farketmişsinizdir.
Snapchat’in Instagram’a karşı atacağı hamleler neler olacak bilemiyoruz ama geçmişten alınan derslerle Snapchat’in heyecanına kapılıp hızlıca hesap açmayan markaların şu an için kazançlı göründüğünü söyleyebiliriz.