Geçtiğimiz günlerde comScore 2016’nın ilk 3 ayına dair adblocking (reklam engelleme eklentisi) kullanımını, geçersiz internet trafiği ve video görüntülenme oranı verilerini açıkladığı infografiği paylaştı. Bizler de sizin için infografiği türkçeleştirip, anlamlandırdık.
Pazarlama gerillaları, dijitalin yükselişiyle beraber mesajlarını şekillendirerek bu ekosistem üzerinden kitlelerine ulaşmaya başlayalı uzun zaman oldu.
Her gün yoğun pazarlama mesajlarına maruz kalan kullanıcılar arasında adblocking uygulamaları giderek kullanımını arttırdı. İlk etapta masaüstü bilgisayarlarda kullanım alanı bulan bu uygulamalar, iOS 9’un desteğiyle beraber mobilde de yükselişe geçti. Bu yükselişin sebeplerine bakacak olursak; reklamların var olan internet datasını tüketmesi, bağlantı hızını yavaşlatması, cihaz pil ömrünün daha hızlı tükenmesine sebep olması ve tabi ki kullanıcının içerik görüntülemeye çalışırken karşısına çıkan bir reklam mesajına duyduğu antipatiyi sayabiliriz.
İnfografiğe baktığımızda adblocking uygulamalarının farklı pazarlarda yükseliş oranlarını görmekteyiz. Bu yükselişin 18-24 yaş arasındaki kullanımının yüksek oluşunu; Y kuşağının özgür, içeriği hızlı tüketen, bilgiye hızlı ulaşmayı hedefleyen doğasıyla açıklayabiliriz. Aynı şekilde Y kuşağının gerek günümüz gerek gelecek dijital ekosistem içindeki önemini göz önünde bulundurarak, pazarlama iletişimcilerinin stratejilerini gözden geçirip, kullanıcısına dokunan ve bağ kuran mesajlarla karşılarına çıkacakları projeler geliştirmeleri faydalı olacağını söyleyebiliriz.

comScore verilerine göre; reklam verenleri ve yayıncıları yanıltan geçersiz internet trafiği giderek daha komplike bir hal alıyor. Yüksek oranda aldatıcı yazılımlar (fraud) ile sağlanan geçersiz internet trafiğiyle Google dahil birçok platform savaşıyor. Siteye veya kampanyaya kaliteli trafik sağlamanın öneminden hareketle geçersiz internet trafiğine çözüm bulmak için, önce trafiğin kaynağını ve araçları iyi analiz etmek gerekiyor.

Video görüntülenme oranlarına baktığımızda dünya üzerinde video görüntülenme oranın hala yeterli düzeyde olmadığını görüyoruz.
Geçersiz internet trafiği ve düşük video görüntülenme oranının kampanya performanslarına olan olumsuz etkileri; doğru reklam stratejisi uygulanarak minimalize edilebilir.
info