Geleneksel geliştirici konferansı olarak tanımlanan Google I/O 2016’yı sürprizlerle dolu yenilikleriyle geride bıraktık. Tanıtılacak ürünlerin dedikodu ve gizemini konferans gününe kadar koruduğu etkinlikte çeşitli ürünlerin yanı sıra mevcut ürünler için güncelleme ve geliştirmeler de açıklandı.
Etkinlikte sadece Android ve Chrome ile sınırlı kalmayan Google, sektörün önde gelen isimleriyle oturum konuşmaları düzenleyerek büyük projeleri ve 2016 vizyonu hakkında da bilgilendirmiş oldu. Etkinlikte hemen herkesin merak ettiği VR sanallaştırma ön plana çıkarken, ev sistemlerindeki sesli komut yenilikleri de dikkat çekici konularından başında geliyordu.
573b6c5186857636a04de259
Bu haftaki Dijital Ol yazımızda Google I/O 2016’da duyurulan güncellemeleri ve hayatımızı kolaylaştıracak ürünleri sizler için sıralıyoruz.

  • Sanal asistanlar savaşında son durum: Google Assistant

Apple’ın 2012’de iPhone 4 s ile hayatımıza soktuğu sanal asistanı Siri’den sonra Google da boş durmadı ve üzerinde çalışmalar yaptığı Google Assistant, sanal asistanı ile deyim yerindeyse ”ben de varım” dedirten özellikleriyle Google I/O 2016’da boy gösterdi.
Peki bu yeni ürün nedir ve onunla neler yapabiliriz?
Google Assistant, temel olarak Google’ı kullanan kişisel bir asistan. Google Now’ın geliştirilmiş bir versiyonu olarak diğer uygulamaların içinde de kullanılabilmesiye ”her kullanıcı için kişisel bir Google” olarak tanımlanıyor. Tıpkı Google Now gibi içeriksel tavsiye ve önerilerde bulunan uygulama, bir mesajlaşmada cevap şekilllerinizi öngörüp sizi yönlendirebiliyor. Sesli komut özelliğiyle de konuşma yeteneğini ön plana çıkararak daha işlevsel bir iletişim sunuyor. Örneğin, bu yılkı Oscar ödüllerini sorduğunuzda, geçmiş yıllardan bugüne kadar ki ödül listelerine dair bilgileri alabiliyorsunuz. Google CEO’su Sundar Pichai, Google Assistant’ın cihazların ötesinde bir ”ortam deneyimi” olacağını söylediğini de belirtelim.
Google-Assistant-630x400

  • Yeni kişisel yardımcınız Google Home ile tanışın!

Amazon’un sesli akıllı komut sistemi Echo artık yalnız değil! Google tarafından geliştirilen Google Home ile birçok uygulamayı ve evinizindeki akıllı eşyaları kontrol etmeniz mümkün olacak. Tek bir sesli komutunuz ile  evin ışıklarını kapatacak ya da bilgisayarda arama yapmak istediğinizde sadece seslenerek istediğiniz bilgiye hemen ulaşabileceksiniz. Televizyon kanalı değiştirmek, yemek sipariş etmek ve alışveriş yapmak Google Home’un yapabildiklerinden sadece birkaçı.
Google Home’un en iyi belki de şaşırtıcı özelliği ise, yavaşca alışkanlıklarınızı ve tercihleriniz öğrenip, zamanla daha kişisel ve uygun cevaplar sağlayacak olması. Kısaca Google Home’un elinden her şey geliyor. iOS ve Android cihazlar ile kullanılabilecek olan Google Home’un satış tarihi ise sonbahar 2016’da olacak.
google-home-google-assistant

  • Google Allo ve Duo ile mesajlaşmaktan daha fazlasına hazır mısınız?

Bugüne kadar mesajlaşma ve sosyal medya alanında hep geride kalan Google, Allo isimli mesajlaşma uygulamasıyla buna son vermeyi amaçlıyor. Google I/O konferansında tanıtılan Allo, normal bir mesajlaşma uygulamasından çok daha fazlasını sunuyor. Allo ile Google’da arama, kuaför ve restoran rezervasyonları gibi temel şeyler yapmak mümkün olacak. Aynı zamanda tamamen şifreli olan kendi gizli modu var. Google Duo ise sizi arayan kişiyi telefonu cevaplamadan önce ön gösterimle görmenizi sağlayan bir video chat uygulaması.
Anlık mesajlaşmadan daha çok, Google’ın Inbox, Arama, Google Now gibi farklı uygulamalarındaki becerilerini yeniden bir araya getiren bu iki uygulama, iddialı oldukları kadar ilgi de görebilecekler mi, bunu ilerleyen günlerde göreceğiz.

https://www.youtube.com/watch?v=CIeMysX76pM

  • Eşsiz bir sanal gerçeklik deneyimi: Daydream VR

Google I/O 2016’ın en ilgi çeken konularından olan Daydream VR, elde edilen bilgilere göre oldukça fazla deneyim sunacak bir gözlük olma özelliği taşıyor. Daydream sadece Android tabanlı VR uygulamalarını desteklemekle kalmayacak, ayrıca kendine has tasarıma sahip bir kulaklık ve konsolu ile Daydream-ready uyumlu cihazlar ile uyumlu olarak kullanılabilecek.
Sanal gerçekliği bambaşka bir platforma taşıyan ürün, Android N güncellemesi içerisinde bulunan VR modu ile çalışacak ve VR oyunlar, uygulamalar ve video oynatabilme imkanı sağlayacak. Android N, performans moduna eklenen çipler, baş hareketlerini izleme, gelen arama ve mesajları 3d ve stereo biçimde gösterme özelliğine sahip olacak.
VR modu, Daydream için YouTube, Street View, Google Play Store Filmler ve Fotoğraflar’a ek olarak Ubisoft ve Electronic Arts gibi oyun şirketlerinin de özel uygulamalarını da destekleyeceğini açıkladı. HTC, LG, Samsung, Xiaomi, Huawei, ZTE, Asus ve Alcatel bu platformun donanım partnerleri arasında yer alacağı ürünün söz konusu fiyatı ve piyasaya ne zaman çıkacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

  • Yeni tasarımı ve bağımsız işlevselliği ile karşınızda Android Wear 2.o!

Google I/O 2016 etkinliğinde tanıtılan şeylerden biri de akıllı saat işletim sistemi Android Wear 2.0 oldu. Yepyeni tasarımı ve daha çok gelişmiş özellikleriyle öne çıkan ürün, Android Wear’ın yeni güncellenmiş sürümü olarak, saatin sağ tarafından gelen verileri gösterecek. İlk bakışta çok dikkat çekmediği düşünülse de ilk sürümde eksik olan büyük bir boşluğu doldurduğunu söyleyebiliriz. Henüz güncelleme olarak dağıtılmayan sürüm yeni özellikleriyle öne çıkıyor.
2.0 güncellemesi ile Android Wear, artık arayüzünde tüm uygulamalardan bilgiler gösterebiliyor. Bünyesine iki farklı klavye eklenen ve bu sayede ister yazıyla istenirse de tam boyutlu QWERTY klavye üzerine çizilerek girdi girişine izin veren işletim sistemi, hazır sunulan akıllı cevaplara da kavuşuyor ve böylece akıllı saatlerin kontrolünü kolaylaştırıyor.
danseifert-wear-2-12.0

  • Chrome OS işletim sisteminde Android uygulamaları

Sonunda Chrome OS işletim sistemine Android uygulamaları ile uyumlu hale getirmeyi planlıyor. Her ne kadar önceleri Google tarafından resmi olarak bu iddia inkar edilse de Google I/O’da bu olayın iki platform arasında olması muhtemel olduğu açıklandı. Google bu hamlesiyle; her iki platformun en iyi özelliklerini bir araya getirerek, bir milyon yeni uygulamayı Chrome OS kullanıcılara sunarak, Android uygulama geliştiricilerine yeni alanlar yaratacak.
Google konferansta ayrıca Chrome’un Kuzey Amerika’da ikinci en popüler işletim sistemi olduğunu da açıkladı. Bununla beraber son rakamsal veriler de Chromebook’un ilk kez Mac’ten daha fazla satış elde ettiğini göstermiş oldu.
chrome-os-android-apps-840x558