Geçtiğimiz yıl sosyal medya özelinde pek çok habere tanık olduk: Facebook, Snapchat kullanıcılarını yaptığı yeni güncellemeler ile Instagram’a çekti, ABD başkanı politikalarını 140 karakter ile bizlere açıkladı. Yeni teknolojilerin gelişmesi ile birlikte gelecek yıl sosyal medya daha da önemli ve etkili bir hale gelecek. İşte size 2018’de popülerliği artacak 10 sosyal medya trendi.

  1. Sanal gerçekliğin yükselişi

Steve Jobs, Theatre’ın ilk ev sahipliği yaptığı etkinlikte Apple, iPhone 8’i ve iPhone X’i duyurdu. Bu iki telefonda yer alan özel bir chip kullanıcılarına sanal gerçeklik deneyimi sunuyor.
Günümüzde sanal gerçeklik, sadece mobil oyunlarda kullanılsa da, yakın zamanda sosyal medya platformları da bu teknolojiyi nasıl kullanacaklarının bir yolunu bulacak gibi duruyor.

Örnek olarak; yakında Snapchat ve Instagram üzerinden sanal gerçeklik teknolojisi ile yanında olmasa dahi yakın arkadaşınla ya da bir ünlü ile selfie çekme ihtimali çok olası. Benzer şekilde, yakın zamanda markalar ürünlerini sosyal medya kullanıcılarının evlerine yansıtabilecekler.
2. Instagram Stories’in popülerliğinin artışı
2017 yılına bakıldığında her ay ortalama 200 milyon kişi Instagram Stories kullanıyor. Bu da toplam Instagram ve Snapchat kullanıcı sayısının neredeyse 50 milyondan da fazlası bir rakama işaret ediyor.

Bu oran, 2018 yılı sonunda Instagram kullanıcılarının yarısından fazlasının Instagram Stories kullanacağını gösteriyor.  Dolayısıyla markaların, Instagram Stories’i daha ciddiye almaları gerektiğini söyleyebiliriz.
3. Pazarlama aktivitelerinde Influencer’lara yatırımın yükselişi
Pazarlamacıların neredeyse büyük çoğunluğu pazarlama stratejilerinde Influencer kullanımının büyük etkisi olduğuna inanıyor.
North Face, Hubspot and Rolex gibi büyük pek çok marka yeni müşteri edinmek ve müşterileri ile bağını arttırmak için Influencer’lar ile çalışıyor.
Bu yıl, geleneksel pazarlama stratejileri ile ilerleyen markaların sosyal medya kullanıcılarına ulaşımda zorluk çektiğini gördük. 2018 yılında çoğu markanın, geleneksel pazarlama yöntemlerine artık ilgi göstermeyen kitlelere, Influencer pazarlama yolları ile ulaşmaya çalışacak gibi duruyor.
4. Z Jenerasyonu
Goldman Sachs’ın yakın zamanda yaptığı bir araştırma, artık Milleniallar yerine Z jenerasyonunun daha değerli olduğunu söylüyor.
Bugün Z jenerasyonundaki en yaşlı kişi 22 yaşında. Bu da bu jenerasyonun yavaş yavaş potansiyel  tüketici olduğu ve markalar için artık hedef kitleye girdiğini gösteriyor.
Bu doğrultuda da markalar stratejilerini Z jenerasyonuna göre belirleyecek demek oluyor; ki bu jenerasyona baktığımızda en öne çıkan davranışsal özellikleri sosyal medya ile içli dışlı olmaları.
5. Mesajlaşma platformlarına markaların da dahil olması
Dünyada 2,5 milyar kişiden daha fazlası mesajlaşma platformu kullanıyor. 2018 yılında markaların çoğu hedef kitlelerine bu platformlardan ulaşmak için yatırımlar yapacak gibi duruyor.
Messenger, WhatsApp gibi platformlarda, markalar artık yapay zeka, kişisel asistan, Chatbox gibi teknolojiler sayesinde kişiye özel teklifler sunabilecekler.
6. Canlı yayının yükselişi
Son zamanlarda büyük, küçük pek çok marka takipçilerinin dikkatini çekmek için  sosyal medya platformları üzerinden canlı yayın yapmaya başladı.

Son dönemde bu pazarlama aktivitesini en etkili kullanan ve geri dönüşü en başarılı marka örneği; Goruck. Goruck, ekstrem spor ürünleri satan bir marka, “dayanılıklık yarışı” adında 48 saat canlı yayın ile binlerce takipçiye ulaştı ve orta ölçekli bir marka olarak bu başarısı ile dikkatleri üzerine çekti.
Canlı yayın aktivitelerinin etkisinin fark edilmesi ile beraber 2018 yılında pek çok marka,  içerik pazarlama planlarına canlı yayın kurgularını da dahil etmeye başlayacaklar.
7. Twitter’ı tekrar değerlendirme
2017 yılı Twitter’ın kullanıcı sayısında bir durulma yaşanırken LinkedIn, Facebook ve Instagram kullanıcı sayılarında ciddi artışlar oldu.
2018 yılında ise Twitter’ın kendi stratejisini tekrardan ele alması gerek gibi duruyor. Şirketin özel yatırımcılara satılması, reklam verme/üye olma gibi süreçlerin değişmesi gibi radikal değişiklikler bu platformun kullanımını zayıflatan önemli etkenler oldu.
8. Dijital Sosyalleşme
Her gün 1 milyondan fazla kişi dijital ev partisi yapıyor. Bu konsept Z jenerasyonu ile ortaya çıktı.
Dijital sosyalleşme o kadar popüler oldu ki; Facebook bu konsepti kendi platformuna nasıl entegre edebilirim diye araştırmalara çoktan başladı bile. Videoların popülerliğine zaten çoktan tanık olmuştuk, canlı video konsepti de bunun bir devamı aslında.

Instagram’ın Stories ile yaptığı çıkış sonrası, 2018 yılında beklentiler Facebook’un “Houseparty” adında yeni özelliğini duyurması 🙂
9. Facebook Space
Facebook sadece canlı video yayını üzerinde çalışmıyor, uzun zamandan beri üzerinde çalıştığı bir diğer ürün ise kullanıcıların sanal gerçeklik (VR) ile iletişim kurmalarına olanak sağlayan “Spaces” uygulaması.

Facebook 2018’de Spaces uygulamasını lanse etmeye hazır gibi duruyor. Eğer bu lansman gerçekleşirse, bu ürün ilk VR sosyal medya ürünü olacak.
10 .Sosyal medya platformları üzerinde politika
Son zamanlarda, özellikle seçim dönemlerinde sosyal medya platformlarının etkisi büyüktü.
Özellikle pek çok politik konularda sosyal medya platformlarında ciddi iletişim aracı oldu. Ve ileriki yıllarda markaları korumak adına, sosyal medya platformları bazı regülatif kurallar ve yönetmelikler koyacak gibi duruyor.
Sonuç
Pek çok yeni sosyal medya trendi 2018 yılında, hem kullanıcıları hem de markalar için pek çok yenilikler getirecek.
Özellikle sanal gerçeklik ve canlı video yayınları ana akım mecraları olacak gibi. Ayrıca, markalar yeni yılda, Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya kullanımları daha yaygın olan Z jenerasyonunu yakalamak için bu platfomları daha fazla kullanmaya başlayacak.
Yeni iPhone lansmanı ile birlikte sanal gerçeklik de sosyal medya üzerinde artık hayatımızın bir parçası olacak gibi duruyor.
Ve son olarak 2018 yılında, Twitter ve Facebook gibi platformlar, markaları korumak ve daha güvenli bir dijital kullanıcı deneyimi oluşturmak adına yeni düzenlemeler ile karşımızda olacak.