Dijital Pazarlama

8 Başlıkta Son Dijital Yenilikler

Dijital Pazarlama

8 Başlıkta Son Dijital Yenilikler

by Roy + Teddy

Geçtiğimiz iki hafta boyunca teknoloji dünyasında neler olmuş, neler değişmiş, internet ve sosyal medyaya dair neler konuşulmuş diye merak edenleri böyle alalım. Son dönemdeki tüm haberleri, bayram tatiline güncellenerek girmek isteyenler için derledik.

    • Twitter’da Sticker Dönemi

    Birçok yenilikle kendini geliştirmeye devam eden Twitter, Snapchat uygulamasında sıkça kullanılan sticker’ları yayına alacağını duyurdu. Paylaşılan fotoğrafların üzerine, klavyeden seçilen bir emojiyi yapıştırma, büyütme ve çevirme gibi imkanlar sağlayacak olan bu geliştirme, kullanıcıların ilgisini çekecek gibi görünüyor.

    • LinkedIn “Laser Focus: 10 Ways to Optimize Your LinkedIn Sponsored Content” Yayınlandı

    LinkedIn, sponsorlu içeriklerin etkileşimlerini artırmaya yönelik tüyoların ve araçların bulunduğu bir kılavuz yayınladı. Bu kılavuzda yer alan bilgiler, nasıl etkili kampanyalar üretilebileceği, etkileşimi yüksek içeriklerin nasıl oluşturulabileceği gibi konulara ışık tutarken diğer bir yandan kullanılabilir araçlar konusunda da rehberlik ediyor.

    • Twitter ve Vine Videoları Uzuyor

    Sosyal mecraların en zengin içerik türü olan videolar, kullanıcılar tarafından da hızlıca tüketiliyor. Paylaşılan video uzunluklarının 30 saniyeye kadar olmasına izin veren Twitter, son geliştirmeyle video süresini 140 saniyeye çıkardığını duyurdu. Vine tarafında da aynı şekilde 140 saniyelik videolara izin verileceği, fakat bu geliştirmenin şu an için yalnızca belli bir grup üzerinde test edildiği açıklandı.


    Buna ek olarak Twitter, diğer bir geliştirmeyle, kullanıcıların hakkında konuştuğu videoların keşfedilmesini kolaylaştırıyor. Timeline üzerinde popüler konular ile ilgili önerilen videolar, üzerine tıklandığında farklı bir sayfaya gitmeden full-screen olarak görüntülenebiliyor.

    • YouTube Mobil’e Canlı Yayın Özelliği Geldi

    Bildiğimiz gibi tarayıcı üzerinden canlı yayın özelliği kullanılabilen YouTube, son yaptığı açıklamayla mobil versiyon için de canlı yayın uygulamasını başlattığını duyurdu.

    Bu yeni geliştirmeyle şu an için sadece belirli bir gruba yayına alınmış olsa da, tüm kullanıcılara açıldıktan sonraki dönemde Periscope ve Facebook Live’a güçlü bir rakip olacağını söyleyebiliriz. Kullanıcılar diğer canlı yayın uygulamalarında olduğu gibi mobil uygulamanın yönlendirdiği şekilde diledikleri an canlı yayın yapabilecek, yayın esnasında diğer kullanıcılara ait yorumları da görüntüleyebilecek.

    • Facebook Like Butonunun Yeni Tasarımını Sundu

    Facebook’un her yerde bulunan like butonu nihayet daha modern bir görüntüye kavuştu. Eski tasarımında Facebook’un logosu ile birlikte like sayısını gösteren buton, yeni tasarımla birlikte logo yerine like ikonunu ve total like sayısını gösteriyor.
    From Facebook.
    Like butonuna ek olarak; Share, Follow ve Save to Facebook butonları da zamanla yeni tasarıma dönüşecek.

    • Instagram Discover ”Senin İçin Seçtik” Diyor

    Instagram geçtiğimiz hafta kullanıcıların ilgi alanlarına göre seçilen ve gruplanan videoların bulunduğu ”Senin İçin Seçtiklerimiz” bölümünü tanıttı. Geçtiğimiz 6 aya kıyasla toplam video izlenme sayısının %150 artış göstermesinden de yola çıkarsak, Instagram bu durumu avantaja çevirme noktasında başarılı bir adım atmış gibi görünüyor. Kullanıcıların ilgi alanlarını kapsayan daha birçok videonun, bu kanallara ekleneceğini ve bu alanın geliştirileceğini belirttiklerini ekleyelim.

    Bu geliştirme geçtiğimiz hafta yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde yayına alınmışken, bu hafta itibari ile ülkemizde de kullanılmaya başlandı. Tamamen ilgi alanlarınızdan yola çıkılarak hazırlanan ve Discover bölümünde en başta verilen bu önerilere tıklandıktan sonra, sayfayı scroll ederek videoları keşfedebilirsiniz.

    • Huffington Post Web Sitesine Snapchat Takip Butonu Ekledi

    Birçok web sitesinde farklı farklı sosyal medya hesaplarına yönlendirmek ve takipçi kazanmak amacıyla butonlar kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Bu butonlar genellikle Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram ve farklı mecralarla çerçevelenirken, Snapchat genel olarak bu mecralar arasında yer almıyor. Snapchat, mobil uygulama üzerinden kullanıcı adı girilerek takip edilmesi gereken bir mecra. Bu sebeple de markalar tarafında takipçi kazanılması diğer mecralara oranla zorlaşıyor. Huffington Post bu durumdan yola çıkarak, web sitesi üzerinden Snapchat hesabına doğrudan takipçi kazandırmayı amaçladı ve kendi butonlarını yayına aldı.
    Snapchat button huffpo
    Huffington Post sayfasında yer alan Snapchat butonuna tıkladığınızda, size gönderilen snapcode’u telefonunuzdan tarattığınızda otomatik olarak Huffington Post hesabını Snapchat’ten ekleyebiliyorsunuz. Kiki Von Glinow, butonun eklenmesinden sonra Snapchat’e giriş yapan kullanıcı sayısının %140 artış yaptığını söylüyor.

    • Amazon Dash Button Sayısı Artıyor

    Hizmet ve ürün ağı sayesinde oldukça yüksek bir kullanıcı beğenisine sahip olan Amazon, bu sayede tüm dünyada bir fenomen haline gelmiş durumda. Alışveriş imkanlarına yaklaşık 1 yıl önce dahil ettiği Dash Button sayesinde, kullanıcılarına evlerinde biten yiyecek, içecek ya da çeşitli temizlik malzemeleri gibi maddeler için tek düğme ile sipariş imkanı sağlıyor. Kullanıcılar her bir marka için ayrı bir Dash Button kullanırken bu butonları, evde ilgili noktalara yerleştirebiliyorlar. Ürün bittiği anda Dash Button’u kullanırlarsa, tedarikçiler ürünü hızlıca kullanıcılara ulaştırıyor.

    Kullanıcılar akıllı telefonları üzerinden kullandıkları bir uygulama aracılığıyla, hangi üründen ne kadar almak istediklerini Dash Button’lar için belirleyebiliyor, siparişleri ile ilgili aksiyonları da yine buradan yönetebiliyorlar. Mevcut durumda 30 marka için Dash Button hizmeti veren Amazon, bu markalara 100 adet daha ekleneceğini ve kullanıcılarının farklı farklı markalar için bu butonlar üzerinden sipariş verebileceğini duyurdu. Amazon’un satış oranlarını artıran bu hamle, yeni markalarla birlikte daha yüksek rakamlara da ulaşılmasını sağlayacak gibi görünüyor.

Buna bakanlar bunlara da baktı