Sosyal medya pazarlamasının son dönemde parlayan yıldızının Influencer Marketing olduğunu biliyoruz. Doğru bir Influencer Marketing kampanyası eğlenceli sonuçlar doğurabilmektedir. Ancak etkili bir pazarlama yöntemi olmasına rağmen doğru kullanılmadığı takdirde amaçladığınız potansiyele ulaşamayabilir.

Ä°lgili resim

Peki Influencer Marketing kampanyalarının başarısız olmasına sebep olan yaygın hatalar nelerdir?

Yanlış Influencer’ı Seçmek

Doğru Influencer’ı bulmak demek, hedef kitlenizle de doğru temas etmeniz demektir. İdeal müşteriniz kim? Kampanyanız ile kime ulaşmaya çalışıyorsunuz? Bu soruların cevaplarını bulduğunuzda sıra müşterileri tanımakta. Nerede olduklarını, kimleri takip ettiklerini, nelere ilgi duyduklarını ve ürününüzün onların hayatlarını nasıl daha iyileştirdiğini öğrenin. Sonra eğlenceli kısım başlar. Potansiyel Influencer’ları takip edin ve onlarla ve takipçileriyle etkileşime geçin. Bu sayede ileride çalışabileceğiniz Influencer’lar hakkında bir anlaşma yapmadan önce bilgi sahibi olmuş olursunuz.

Büyüklüğe Odaklanıp Etkileşime Odaklanmamak

Markanızın iletişim kampanyasının büyük bir erişime sahip olmasını istiyorsunuz fakat Influencer Marketing kampanyalarının istatistikleri incelendiğinde etkileşim oranlarıyla takipçi sayısı arasında ters bir ilişki olduğunu unutmayın. Markanızın hedefi en etkili noktayı bulmaktır.

Genelde tavsiye edilen sayı 25.000-250.000 takipçi sayısıdır. Bu sayılara sahip Influencer’ların kitleleri etkileşime daha açık olduğundan kampanyanızda da etkili organik erişime sahip olmanızı sağlar. Bunun sebebi Influencer’ın ”arkadaş” gibi yaklaşmalarını sağlayacak küçük bir takipçi kitlesine sahip olmaları ve kişisel iletişimlerini online olarak sürdürmeleridir. Fakat aynı zamanda bir paylaşım ile binlerce insanı etkileyip ürününüzün beğenilmesini, paylaşılmasını ve denenmesini sağlayacak kadar büyük kitlelere sahiptirler.

Kısa Dönemli Kampanyalar Düşünmek

Yakında zamanda aktif olacak bir kampanyanız var ve Influencer’ların click’leri arttırmaları yönünde işbirliği yapıyorsunuz. Burada verilebilecek tavsiyelerden biri, Influencer programınıza pazarlama kampanyası bakış açısıyla yaklaşmamaktır. Kısa dönemli Influencer Marketing kampanyalarında markanızın mesajı konuşulurken kampanya bittiğinde unutulursa marka güvenirliliği sarsılır. Influencer’lar markanızın bir parçası oldukları zaman en iyi başarıyı sağlarsınız. Onlara iç görüleri ve sahne arkasındaki detayları verin ve onlarla kısa dönemli değil uzun dönemli çalışmak istediğinizi belirtin.

Marka Kişiliği ile Influencer Duruşunun Uyuşmaması

Influencer’ı mümkün olan her kanaldan takip edin. İstatistikleri bir süre kenara bırakın ve Influencer olarak belirlediğiniz kişilerin takipçileriyle nasıl etkileşime geçtiğine odaklanın. Markanızın kişiliğine uygun olmayan bir Influencer’la yapacağınız kampanya sizi doğru hedef kitleye ulaştırmayacaktır.

Yalnızca Influencer’ın Organik Erişime Güvenmek

Facebook ve Instagram’da organik erişimin çok düşük olmasından dolayı marka bilinirliğinizi doğru hedef kitleyi belirleyerek arttırmak ve kitleniz üzerinden etkileşim/dönüşüm elde etmek için büyük bütçeler ayırıyorsunuz. Dolayısıyla bir Influencer Marketing kampanyasında da Influencer’ın organik erişimine güvenmek doğru olmaz. İçeriğinizin gücünü arttırmak adına Influencer’ın reklam hesabı üzerinden son 30-90 gün içerisinde Influencer ile etkileşime girmiş tüm takipçilere ulaşmasını isteyebilirsiniz. Yaş, cinsiyet ve konum gibi özelliklere göre de ek hedeflemeler yaparak içeriğin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Önceki blog yazımız ”Snapchat’e Ürün Keşif Özelliği Geliyor” ilgili detaylar: