Adidas, reklamlarını gösterimlere göre değil, hedef kitlenin dikkatini ve katılımını sağlayacak şekilde yeniden düzenlediğini ve buna uygun bir medya stratejisi oluşturduğunu açıkladı. Bilindiği gibi Adidas’ın hedef kitlesi, reklamı reddeden bir yapıda. Bunun farkında olan yöneticiler ise Adidas için yetkin kişileri bir araya getirmeye karar verdiler.

Adidas Creativity is the answer56 isim bir araya gelerek, tıpkı bir oyun alanındaymış gibi bir arada yaratıcılığa cevap olacaklar.

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ İÇERİKLER

Dünya Kupası kampanyası, bu strateji değişikliğinin bugüne kadarki en net örneği sayılabilir. Kampanya için, Adidas’ın en etkili kişilerinin 56’sı New York, Londra, Şanghay, Tokyo, Paris ve Los Angeles’ta hayranlar için içerik oluşturacaklar. Futbolun dışında, müzisyen Pharrell Williams, tenis oyuncusu Caroline Wozniacki ve model Karlie Kloss gibi Adidas temsilcileri, kendi kişisel kanallarında geliştirdikleri içerikleri paylaşacaklar. Dünya Kupası kampanyasının ikinci aşaması, hayranlardan gelen içerik kitlesini vurgular nitelikte olacak.
Adidas, medya stratejisini detaylandırmayı bu noktada reddettiğini belirtti. Açıklamada, kampanyanın sosyal kullanıma sunularak platform tarafından özelleştirileceğine ve izleyicilerin ilgi alanları ve tercihlerine göre kişiselleştirileceğine yer verildi. Önemli şehirlerin her birindeki hayranların, kültürel nüanslarla ilgili bir reklamı farklı bir şekilde göreceklerini söyledi. Kampanyada çalışmanın çekiciliğinin futbolun ötesine geçilmesi hedeflense dahi Lionel Messi ve Paul Pogba gibi Adidas destekli futbolcular da kampanyaya katılacaklar.

Yine yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi; “Adidas için önemli şehirlerde sporcuları, müzisyenleri, sanatçıları ve film yapımcılarını marka anlatımının birlikte yaratılması ve şekillendirilmesi için davet ediyoruz. Adidas ve yapımcıların birlikte oluşturacağı bu görüntüler, anlar ve içerikler ile birlikte dünyanın en büyük spor etkinliğinde marka tarafından ilk kez açık kaynaklı bir kampanya meydana gelecek ve gerçek zamanlı bir şekilde markanın nabzı tutulacak.”

‘CREATIVITY IS THE ANSWER’

Kampanya mottosu olarak ”Creativity is the answer” çıkışıyla, bu birbirinden farklı 56 ünlünün bir araya gelerek aynı bir oyun sahasındaymış gibi birlikte hareket ederek, farklı şekillerde ama aynı söylemleri ve hedeflemeleri kullanacaklar.
Detayların bir şekilde belirsiz bırakıldığı çalışmada amaçlanan hedef; Adidas gibi bir marka için proaktif bir çalışma yapılarak, farklılığı birlikte inşa edebilmek. Farklı ünlü isimleri bir araya getirirken, aynı zamanda farklı şehir ve kültürleri de bir araya getirmiş olacaklar.
Merak konusu olan en önemli nokta ise kampanyanın 56 ismi çalışmaları için özgür bırakacak olması ve oyunu birlikte nasıl kurgulayacaklarını yaratıcı yollar ile izlemiş olacağız. Temel bir reklam işleyişine aykırı olarak, ünlü isimlere Adidas için yaratacakları reklamda yaratıcılık ve özgür bir çalışma alanı sağlanmış durumda.

ADIDAS İLE REKLAM ÖZGÜRCE ŞEKİLLENİYOR

Yöneticilerden birkaçı bu konudaki çekincelerini de aynı oranda belirttiler. Toplumun bir kesimini sahiplenirken ve bunu sevilen isimler adı arkasında sahiplenici bir tutumla yansıtırken çok dikkat etmeleri gerektiğini ve bunun bir çeşit hile gibi algılanmasıyla çalışmanın hiçbir anlam taşımayacağını belirttiler.
Marka İletişimi Başkan Yardımcısı Ryan Morlan, geleneksel reklam kampanyasına yeni bir tasarım getirdiklerini belirtti. Geniş bir yetenek yelpazesi kurarak, markanın “benzersiz ve kişisel içeriklerle dolu sonsuz bir ilham kaynağı” olacağını söyledi.
Morlan aynı zamanda “Tercihlerimize, tutumlarımıza, tutkularımıza ve coğrafyalarımıza tepki göstererek ve bunlara tepki vererek, tüketicilerimizle birlikte spor ve yaratıcılığımızın hikayesini birlikte oluşturuyoruz. New York’taki sporcular, Londra’dakilerden farklı bir deneyim kazanacaklar ” dedi. Bu açıklamasıyla detay verme konusunda hassas davranırken aynı zamanda dikkat çekici bir çalışma olacağını da bir yönüyle vurgulamış oldu.
Kaynak: https://digiday.com/marketing/adidas-tests-new-media-strategy-world-cup-campaign/
Önceki blog yazımız ”Instagram’dan yeni video platformu: IGTV” ile ilgili detaylar: