Aylık bir milyar aktif üyesi ile en popüler mobil uygulamalardan birisi olan Instagram, devrimci bir yeniliğe daha imza attı ve uzun süredir konuşulan video platformu IGTV’yi geçtiğimiz günlerde tüm dünyanın kullanımına sundu. Mobil videoların, kanallar aracılığıyla keşfedilebilirliğini kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan IGTV, Netflix gibi uzun akış platformları yerine YouTube ile doğrudan rekabet edecek bir yapı olacak gibi görünüyor.
Facebook çatısı altındaki görsel paylaşma temelli sosyal medya uygulamasının bu yeni girişimi konusunda tüm detaylar henüz aktarılmış değil ancak genel olarak IGTV nedir, nasıl kullanılır ve ne gibi imkanlar sağladığı gibi detayları bugünkü blog yazımızda konuşuyoruz.

Peki IGTV nedir?

IGTV; Instagram uygulamasının içerisinde bir platform olarak sunulmasının yanı sıra, ayrı bir uygulama olarak da kullanıcıların kullanımını kolaylaştırıyor. Mobil kullanım önceliğine sahip bu yeni özellik tamamen insanların telefon kullanım alışkanlıkları doğrultusunda Instagram hikayelerindeki gibi dikey formatlı videoların kullanımına izin veriyor. Bu yeni özellik sayesinde ise kullanıcıların Instagramda, başlangıç süresi olarak 10 dakika, büyük kanalların ise 60 dakikaya kadar çıkabilen videolar çekebilecekleri ve paylaşabilecekleri söyleniyor. Dönemin en büyük iki video paylaşım platformu olan YouTube ile Facebook’tan farklılaşmak isteyen Instagram, kullanıcıların video içerik üzerinden bağlantı kurmasını kolaylaştırmak istiyor.

Bir IGTV kanalı nasıl oluşturulur? 

IGTV’ye içerik yükleyebilmeniz için bu yeni platformda bir kanal oluşturmanız gerekiyor. IGTV’yi tasarlarken kullanım kolaylığına ve kaliteli içeriklere öncelik verdiğini belirttiğimiz Instagram, kullanıcılara aynı kullanım kolaylığını kanal oluştururken de sunuyor.
IGTV uygulaması üzerinden mevcut Instagram hesabınızla giriş yaptıktan sonra keşfet bölümü ile karşı karşıya geleceksiniz. Takip ettiğiniz kullanıcıların ve IGTV’deki popüler videoların takibini kolaylaştıran bu bölümde, kanal oluşturmanız için eklenen “Ayarlar” butonundan kanal oluşturma seçeneğine tıklamanız yeterli.
Kanalınızı oluşturduktan sonra yaklaşık 10 dakika uzunluğunda videoları yüklemeniz artık mümkün! Önceden hazırladığınız videolarınızı web site üzerinden de kanalınıza yükleyebiliyorsunuz.
Videonuzu kanalınıza yükledikten sonra IGTV’nin Hikaye özelliğine olan benzerliği dikkatinizi çekecektir ancak Hikaye uzunluğunun dışında IGTV’nin Hikayelerden farklılaştığı bir başka nokta ise; paylaşılan videolarda beğeni, yorum ve paylaşım seçeneklerinin olması.

 Dijital pazarlama alanında IGTV hangi imkanları sağlayacak?

Hikayelerde olduğu gibi, IGTV, Instagram üzerinde 1 milyon kullanıcıdan oluşan küresel bir topluluktan yararlanacak. Takipçileriniz IGTV’yi açtıklarında, oluşturduğunuz orijinal içerikleri anında görecek ve yepyeni kullanıcılar da markanızı keşfedebilecek.
Daha derin bir hikaye anlatımı için daha uzun ve kalıcı videolar kullanarak, işinizin farklı boyutlarını da yansıtabileceğiniz potansiyel müşteriler ile daha güçlü bağlar kurulması mümkün olacak.
Kişisel ve günlük üretilen içeriklerin yanı sıra, Instagram’da “Youtuber” konseptine benzer kullanıcıların da sayısının artacağı öngörülüyor. Son dönemde markaların gözdesi Influencerlar’ın bu yeni özellik ile daha çok öne çıkacağı ve Influencer Marketing çalışmalarının daha da görünürlük kazanacağını söyleyebiliriz. Daha uzun ve kaliteli videoların yer alacağı IGTV’de basit ürün tanıtımı gönderilerinin çok daha ötesine geçebilmesini sağlayacak.
Aylık bir milyar kullanıcıya ulaşan Instagram’ın, var olan etkileşim oranıyla markaların dijital pazarlamada kullandıkları gözde bir platform haline geldiğini biliyoruz. Bu platforma bir de uzun video formatı kazandırmak ve bunu Influencer’lar önderliğinde başlatmak, bir süre daha Instagram’ı sosyal ağlar içinde markalar tarafından en çok tercih edilen platform konumuna getirecek gibi görünüyor. Influencer’ların videolarını Youtube’un yanı sıra IGTV’ye de aktaracakları aşikar. Bu durumun sonucunda Influencer’ların takipçilerini de platforma taşıyacaklarından dolayı Influencer odağındaki çalışmaların daha fazla etkileşim elde etmesi mümkün.
IGTV’nin Hikaye istatistiklerinden de farklılaştırıldığını söyleyebiliriz. Platformdaki videolarının beğenme ve yorum rakamları belirtilirken, hedef kitle tutma başlığı altında da ortalama izlenme yüzdesini görebiliyorsunuz. İzlenme yüzdesi sayesinde de bir videonuzun izlenme oranının tüm oynatımlardaki ortalamasını öğrenebiliyorsunuz. Görüntülemeler verisi ise kullanıcılar tarafından videonun en az 3 saniye izlenme sayısını belirtiyor.
IGTV’de kanalı olan popüler kullanıcılar ve markalar hangi video formatları üzerinde çalışmalar yapabilecek, YouTube’ta olduğu gibi bu videolarından gelir elde edebilecek mi gibi birçok sorunun cevabı henüz net olmadığından büyük merak konusu haline gelmiş durumda. Bu süreçte IGTV ile ilgili gelişmeleri değerlendirmeye ve aktarmaya devam edeceğiz.

Önceki blog yazımız ”Sosyal Medya Stratejisinde Etkili bir Yöntem: Anket Uygulaması” ile ilgili detaylar: