2017 yılının bitmesine sayılı günler kala 2018 yılının trendleri konuşulmaya başlandı. Peki biz geçen sene bu zamanlarda neleri konuşmuştuk ? Son yıllarda hızla büyüyen dijital pazarlama sektöründe gelecekte neler olabileceğine dair tahminlerde bulunmaya çalışmıştık. Bu, rotamızı belirlemeden önce sıkça başvurduğumuz bir yöntem. Dijital pazarlamada 2017 yılında olması beklenen ve sonrasında bu gelişmelerden hangilerinin tahminlerimizle eşleştiğini incelemek için geçmişe dair bir tarama yaptık. Geçtiğimiz yılda beklenen ve gerçekleşen gelişmeleri karşılaştırdığımızda elde ettiğimiz çıkarımlar, bu sene için sosyal medya gündemimizi şekillendirmede bizlere yardımcı olacaklar.
Sosyal Medya Reklam Bütçeleri Artışı
Geçtiğimiz yıl reklam bütçelerinde artış yaşanacağı ve bunların farklı dallarda kendini besleyeceğine değinmiştik.
İnternet ve sosyal medya üzerinden yapılan reklam ve pazarlama harcamalarında hızlı bir ilerleme devam ederken, internet kullanım oranları ve internette geçirilen zamanın artmasıyla markalar sosyal medya çalışmaları adına yeni mecralara adım atmaya başladı. Markalar internetin değerini kavradıkça ve yüksek geri dönüşüm görüldükçe sosyal medya ve internet reklamlarına ayrılan bütçeler arttı.

Marka Mesajlaşma Uygulamaları Çoğalacak
Yapay zekanın E-ticarete 2017’deki en büyük katkısının Chatbot’lar olacağını konuşmuştuk.
Tüketici bilgileri ve davranışlarını ezberleyen otonom mesaj sistemleri, sorulara anında cevap vererek e-ticaret işlemlerini belirgin ölçüde hızlandırdı.
Markalar 2017’de Facebook’un sunduğu veya kendi Chatbot sistemleri ile müşterileriyle olan etkileşimlerini bir üst boyuta taşıdı. Gelişen Chatbot teknolojileri sayesinde müşteri soru sorduğunda mağazadan cevap beklemek yerine Chatbot üzerinden istediği cevabı alabildiğinden dolayı tüm mağazaların operasyon verimliliği arttı ve müşterilerin bekleme süresi minimuma düştü.
Canlı Video İçerikler Daha Popüler Hale Gelecek
Geçtiğimiz yıl video içeriklerin ve sosyal medyada canlı yayın kullanımının markalar ve kullanıcılar adına daha çok gelişim göstereceğine değinmiştik.
Video, zamanımızın en güçlü içerik formatı. Markalara hedef kitleleri ile gerçek zamanlı olarak etkileşime girme ve dolayısıyla gerçek zamanlı pazarlama yapma gibi önemli bir imkan sağlayan canlı videolar ise; kullanıcılar ile daha doğal, daha “gerçek” bir iletişim kurmanın anahtarı.
Çıktığı 2015 yılından beri üzerinden 200 milyondan fazla yayın yapılan Periscope’un ve yılın önemli sosyal medya olaylarından Facebook Live ve Instagram Stories’in başarısı düşünülürse, canlı videoların önümüzdeki yıllarda da müşterileriyle daha samimi bir ilişki kurmak isteyen markalar için kaçırılmaması gereken bir fırsat olacağı söylenebilir. Bu yılı Instragram Stories’in yükselişi ve video içerik paylaşımlarının etkisini gösterdiği ve tahminleri karşılayan bir yıl olarak görebiliriz.

Sanal Gerçeklik Oyuna Dahil Olacak
Sanal gerçekliğin sadece sosyal medyada değil, E-Spor pazarlamasında da kendini göstereceğini ve hayran kitlesini hızla artıran E-Spor pazarlamasında da güçlü bir kullanım göstereceğini konuşmuştuk.
Geçtiğimiz yıl içinde, tüm dünyada internet erişiminin %75’i video içeriklerle tüketildi. Yani artık video içeriğin her çeşidi kullanıcılar için ilk tercih sebebi oluyor. Elbette kullanıcılar söz konusu video içerikler olduğunda farklı deneyimler konusunda meraklılar. 360 derece ve arttırılmış gerçeklik içerikleri ilgi odağı oluyor.
Teknolojik gelişmelere paralel markalar VR alanında daha fazla çalışma yapıyorlar. Sosyal medya kullanıcılarının da bu içeriklere karşı daha hassas hale gelmesi bekleniyor. Özellikle turizm gibi alanlarda sosyal medyadaki kullanıcılar VR’ı deneyerek karar vermeyi oldukça çekici buluyor.
Hikayeler Konusunda Markalar Instagramı Seçebilir
Instagram’ın markaların yeni gözdesi olacağını konuşmuştuk ve bu konuda tam da beklendiğimiz gibi oldu…
Snapchat’in kendine has özelliğini kopyalayarak boyut değiştiren Instagram, markalar için yeni ve aktif bir mecra olma özelliğini taşıyor. 2016’nın Ağustos ayında hikayeler özelliğini kullanıma sunan Instagram, kısa süre sonra günlük 150 milyon kullanıcıyı bu özelliği ile ağırlamaya başladı.
Özelliğin çıkış yapmasından kısa süre sonra önemli içerik oluşturucuları ve markalar da sırf hikayeler özelliğiyle pazarlama yapabilmek adına sıcak deniz Instagram’a doğru yol almaya başladı. Üstelik Snapchat’in kullanıcı sayısı 150 milyon civarındayken, Instagram tam 600 milyon kullanıcıya ev sahipliği yapıyor ki, bu da markalar için bir diğer önemli kriter.
Giyilebilir Teknoloji Aksesuarları

Yaşam kalitesini artırmayı ve kullanıcıların günlük hayatını daha kolay hale getirmeyi amaçlayan giyilebilir teknolojiler, 2017 yılında da gelişen en önemli dijital trendler arasında. Akıllı saatlerle başlayan bu trend, akıllı gözlükler, akıllı bileklik ve akıllı giyilebilir cihazlarla daha da büyük bir ivme kazanacağa benziyor.
Dikkat çeken uygulamalar ve yeni ürünlerle giyilebilir teknolojiler pazarı büyük markaların da
radarına aldığı sektörlerden biri. Büyük şirketlerin önümüzdeki yıllarda geliştireceği projeler arasında akıllı ceketler, teknolojik tişörtler ve akıllı eldivenler yer alıyor.
E-Mail Pazarlaması Gücünden Hiçbir Şey Kaybetmeyecek
Yıllardır süre gelen “E-Mail ölüyor” yaygarasının karşılık bulmayacağına ve E-Mail’in başvurulması gereken bir pazarlama kanalı olmaya devam edeceğine değinmiştik.
E-mailde pazarlama iletişimi kişiselleşmeye başladı ve yüksek ROI getirisiyle vazgeçilmez bir seçenek olmaya devam etti.
Mobil kullanımın daha da popülerleşmesinden dolayı önemi daha da artacağa benziyor. Farklılık yaratabilmek için E-Maillerde animasyon, interaktif özellikler ve GIF kullanımı yaygınlaşabilir ve E-Mail çok kanallı pazarlama iletişimi stratejisinin ayaklarından biri olmaya devam edecek gibi duruyor.
Sosyal Medya Pazarlaması, Sosyal Müşteri Hizmetlerine Evrilecek
Sosyal medya markalar adına erişim ve etkileşim için bulunmaz bir nimet, fakat bunun yanında kullanıcı memnuniyetine hizmet etmesi açısından yakında sosyal müşteri hizmetlerine evrileceğine değinmiştik.
Sosyal CRM ve Monitoring araçlarının yükselişiyle beraber sosyal medya, müşteri hizmetleri açısından ilk tercih edilen kanal oldu. Sosyal medya ağları şikayet ve kriz yönetimlerinin merkezi olmaya başladı ve insanlar satın aldıkları yada merak ettikleri ürünler hakkında markalarla iyi bir iletişim yolu olarak sosyal medyayı görüyorlar. Zaman zaman bu tarz ağlar üzerinde asimetrik olarak yoğun propoganda savaşları ve algı operasyonları da yaşanmaya başlayacak diyebiliriz.
Sonuç olarak; 2017 yılına dair Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya alanındaki gelişmeler tam da beklediğimiz gibi oldu. 2018 yılında da dijital trendler ile ilgili yeni gelişmeleri blogumuzdan takip edebilirsiniz 🙂
Mutlu Yıllar!