2016 yılının son günleriyle birlikte sosyal medya mecralarını toplam 4 farklı başlıkta ele aldığımız yazı serimizde de sona geldik.  Bu hafta DijitalOl’da sizler için Pinterest, LinkedIn ve YouTube kanallarına hızlıca göz atıp, 2017 için beklentileri kaleme alıyoruz.
Öncesinde 2017 tüm mecralar özelinde ne ifade ediyor göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım; Facebook, Instagram, Snap, Twitter

Mart ayında Pinterest, Promoted Pins‘i  işletmelere açtı. Belirli markaların reklamlarını kullanıcılarına arama sonuçlarında ve kategori akışlarında gösteren Pinterest, ilgili keyword’ler üzerinden arama yapan kullanıcılara satın alabilecekleri reklamları sunuyor. Böylelikle doğrudan satışa yönlendirme konusunda etkileyici başarı oranlarına da ulaşmış oluyor. Öyle ki şimdiye kadar elde edilen veriler, Pinterest Ads Manager’ı kullanan reklamverenlerin Promoted Pins kampanyasının başlamasından sonra ayda % 20 daha fazla (ücretsiz) tıklama aldığını gösteriyor. Markalar için 2017 stratejisinde Pinterest Ads ve Promoted Pins’e yer vermek bu açıdan bakıldığında önemli bir adım olabilir.
roy_and_teddy_pinterest_promoted_pins

Hepimizin bildiği gibi Microsoft, LinkedIn’i 26.2 milyar dolarlık bir rakamla satın aldığını duyurmuştu. Profesyonel odaklı tek sosyal ağ olan LinkedIn, Microsoft için son derece önemli çünkü; Microsoft CEO’su Satya Nadella, Microsoft’un iş süreçlerini yeniden şekillendirme sürecinde LinkedIn’in kilit rol oynayacağı fikrinde. Zira Microsoft’un Nadella tarafından yönetilen dönüşüm süreci “Bağlantılı bir dünyada yaşıyoruz” uyanışıyla başlıyor. Bu dünya ekseninde yeniden yapılanan Microsoft için kayıp halka LinkedIn’le tamamlanmış oluyor. Buradan hareketle LinkedIn’in Microsoft’taki gelişimini ve teknoloji devinin sosyal ağın sahipliğinden nasıl para kazanacağını görmek, 2017 içerisinde heyecanla beklenen gelişmelerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.
roy_and_teddy_linkedin-microsoft
LinkedIn’in Microsoft Office 365 ve Dynamics ürünleriyle entegre edileceğini belirten Nadella; buna ek olarak ilerleyen dönemlerde bot uygulamalar ile yapay zekanın da akışa dahil edileceğini ekliyor. Tüm bu gelişmelerle, LinkedIn’e akıllı bir haber akışı kazandırarak reklam hedefleme oranlarını ve tabii ki gelirlerini artırmayı planlıyor. Entegrasyonun Microsoft tarafında ise servis üyelik satışlarına olumlu yansıması kuvvetle muhtemel.

  • Youtube Branded Content

En iyi 100 reklam veren üzerinden yapılan istatistikler incelendiğinde son 1 yıl içerisinde reklamverenlerin YouTube video reklamları için yaptıkları harcamaların %50 oranında artış gösterdiği görülüyor. YouTube verilerine göre ayrıca, ürün yerleştirmeleri, promosyonlar ve sponsorluklar gibi markalı içerik fırsatlarında yaratıcılarla ortaklık kuran markalarda da bir artış olduğu görülüyor. Buna ek olarak YouTube içerik oluşturucularına ve reklamverenlere sunulan markalı içerik fırsatlarının sayısını artırmaya yardımcı olmak için Google, içerik oluşturucuların ve markaların birbirleriyle bulup çalışmasına yardımcı olan bir teknoloji platformu şirketi olan Famebit’i satın aldı.
roy_and_teddy_youtube_branded_content
2017’de, pazarlamacılar, yaratıcıların tutkulu kitleleriyle otantik, müdahaleci olmayan bir şekilde bağlantı kurmaya çalıştıklarından, YouTube ve diğer ağlarda yaratıcı ve marka ortaklıklarının geliştiğini göreceğiz.
Yazı serimizde tüm mecralar için öngörülere hep birlikte göz attık. Umuyoruz ki 2017 yılı dijital trendler bakımından yeniliklerin bol olduğu, göz dolduracak bir yıl olur. Yeni yılın hepimiz için huzurlu, sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle…
İyi seneler!