Dijital platformların 2016 boyunca yaşadığı değişimleri ve platformlar hakkında 2017 yılına dair öngörülen gelişmeleri derlediğimiz yazı dizimize Facebook, Instagram, Snap’ten sonra Twitter ile devam ediyoruz.
Geriye dönüp baktığımızda 2016’nın Twitter için tüm operasyon sürecine yeniden odaklanılan bir yıl olduğunu söylemeliyiz.
CEO Jack Dorsey’in şirket çalışanlarına önemli bir motivasyon sağlayan konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“Twitter demek, o an gündemde ne olduğu, insanların harfi harfine ne hakkında konuştuğu demek. Twitter insanların haber ağı demek. İnsanlar bizi seçiyor çünkü en hızlı haber alabileceği yol biziz. Aynı zamanda en hızlı haber yayabildiği. Şimdi çalışma zamanı. İyi olduğumuz konuda zirveye oynama zamanı. İnsanların anlık ya da konu özelinde neler olduğuyla ilgili bilgi almak istedikleri ilk kaynak olmak için harekete geçme zamanı. Artık bir sosyal ağ değil yepyeni bir ürünüz.”
Bu motivasyon dolu konuşmadan sonra Twitter için bir dönüşüm süreci başladı. Zamanla arayüzünü bir sosyal medya platformundan çok haber sitesine yaklaştıran şirketin, bu yönde atılımlarını güçlendirmesi bekleniyor.
twitter_news

  • 2016 Yılında Yayına Alınan Geliştirmeler

Moments
2015’ten bu yana ABD’de testi süren Moments özelliği 2016’da yayına alındı. Moments ile kullanıcılar birden fazla tweeti bir araya getirerek bir slayt görünümü elde edebiliyor. Paylaştığı an’a isim vererek kapak görseli ekleyebiliyor ve bunu sayfasında kalıcı olarak üst sekmede sabitleyebiliyor.
twitter_moments
Müşteri Destek Özelliği
Platform şirketlerin müşterilerine olası sorunlara destek için bir çağrı merkezine aktarmadan doğrudan Twitter üzerinde destek verebileceği bir ürünü hayata geçirdi. Diğer platformlar ile kıyaslandığında şikayetlerin Twitter’da daha sık ve kolay dile getirildiğini göz önünde bulundurursak çok yerinde bir hamle olduğunu söyleyebiliriz.
twitter_customer_support
QR Kod Entegrasyonu
Twitter arayüzünde son derece kolay bir navigasyonda konumlandırdığı QR kod özelliğini yayına aldı. Bu sayede kullanıcı takip etmek istediği kişinin adını uygulama içinde aramasına gerek kalmadan kişiye özel oluşturulmuş QR’ı taratıp takip edebiliyor. QR kodların hayatımıza girdiği ilk dönemde bir heyecan yarattığı, fakat kullanımı için tarayıcı bir app kullanılmasını zorunlu tuttuğu için pek çok marka ve kampanya için kullanışlı bulunmamış, dolayısıyla gelişimi duraksamıştı. Twitter yüksek kullanıcı sayısı sayesinde markaların yeniden QR kodu bir taktik olarak ele almasında rol oynayabilir.
twitter_qr_code
Gece Modu
Twitter 2016’da önce Haziran ayında Android işletim sistemine sahip cihazlarda, daha sonra Ağustos’ta iOs destekli cihazlarda olmak üzere gece modu özelliğini duyurdu. Gözleri daha az yoran kullanıcı deneyimi odaklı özellik pek çok kullanıcı tarafından sevildi.

  • 2016 Yılında gerçekleştirilen iş birlikleri:

Peer
Twitter çalışanlar için performans raporlaması servisi olan Peer’ı Mayıs 2016’da satın aldı. Şirketin bu altyapıyı çalışanlar bazında bir servis olarak mı geliştireceği yoksa farklı alanlarda güvenilir feedback edinimine mi odaklayacağı merak konusu.
Magic Pony Technology
Twitter Haziran 2016’da machine learning alanında hizmet veren Magic Pony Technology şirketini satın aldı. Görsel işlemeye odaklananmış Magic Pony’nin Twitter’a, özellikle video tarafında yenilikler getireceği öngörülüyor.
PEKİ 2017’DE TWITTER’DA NELER OLABİLİR?
Canlı Yayın ve Yayın İşbirlikleri
Twitter anlık haber akışı ve anlık konuşmaların merkezi olmak amacıyla çalışmalarını şekillendiyor. Buna uygun olarak Periscope’u daha aktif kullanabilir, trend video yayınlarına, canlı akışlara odaklanabilir. Bu çerçevede yayın sağlayıcılarla işbirlikler kurabileceği 2017 öngörülerinin başını çekiyor.,
Bu çalışmalar pazarlamacılar ve marka yöneticileri için trend yayınlar esnasında real time içerik pazarlaması ve reklam fırsatları içerebilir
Gelişen Mute (Sustur) Özelliği
Twitter 2014 yılında hayata aldığı Mute (Sustur) özelliği ile kullanıcıların zaman akışlarında görmek istemedikleri tweet’leri kaldırabilmesine ve bildirimler almayı engelleyebilmesine zemin sağlamıştı. Twitter Mute özelliğini geliştirmeye giderek bazı nefret veya küfür söylemlerini tanımlayan kullanıcıların bu içeriklerle karşılaşmamasını sağlayabilir. Bu özellik pazarlama dünyasında bir yenilik oluşturmasa da kullanıcıların deneyimlerini kişiselleştirmesi noktasında önemli bir adım olarak karşımıza çıkacak gibi görünüyor.
twitter_mute
Müşteri Hizmetlerine Odaklılık
Twitter markalar ve müşteriler ekseninde bir dizi yenilik hazırlığında görülüyor. Markalar için müşteri desteğini üst düzeye çıkan özellikleri bünyesine katarak, pazarlama kanallarına daha fazla dönüş sağlayarak gücünü pekiştirmeyi hedefliyor.
2017 öngörülerimizi sunmaya Pinterest, LinkedIn, YouTube mecralarıyla devam edeceğiz. Yenilikler için takipte olun, dijital kalın!