2017’yi geride bıraktığımız şu günlerde hepimiz için gelecek seneye dair çeşitli öngörüler edinme ve buna dair planlamalar yapma vakti geldi diyebiliriz. Değişimler ve son trendlerin bir önceki akışa göre çok büyük farklar içermediğini düşünsek bile sosyal medya o kadar hızlı bir akışta ki, aslında bu küçük tahmin ve değişimler bile sektördeki fikir sabitliğimizi korumamızı, nerede durmamız ve nasıl bir yol çizmemiz gerektiği konusunda bizlere öncü oluyorlar.

2017’de Twitter

Twitter yıla çok iyi bir başlangıç yaptı ve yüksek atılımlar gerçekleştirdi. Twitter gibi organik bir ortamda yaşanan siyasi sorunlarsa, platform kuralları konusunda araştırmaları başlattı. Siyasi olaylara müdahale ile çıkan fikir çatışmaları ve sonrasından yaşananlar, bu şeffaf platform için bazı kuralları yeniden düzenlemeyi gerektirdi.

Botların Yasaklanması

Twitter için siyasi müdahale araştırması sonunda ortaya çıkan en büyük sorunlardan biri, belirli amaçlar için açılmış sahte hesaplar oldu. Soruşturma sonunda belirlenen yüzlerce hatta binlerce hesap, bilgi yaymak ve belirli kişi ya da kurumları desteklemek için faaliyet gösteriyorlar.
Bu tür botların etkisini kesin olarak ölçümlemek oldukça zor ancak bu kadar büyük sayılarda açılmış sahte hesapların Twitter’ın kullanım verilerini çarpıttığı aşikar. Şimdiye dek, Twitter genellikle bot etkinliği ile ilgili sorunlarıyla baş etti. Bu noktada şeffaflığını korumak isteyen bir platform olarak bu hesaplardan kurtulmanın bir yolunu bulması gerektiğini söyleyebiliriz.
Ancak, algılanan hareketsizliğin yarattığı ortamdaki tartışmalara dayanarak, Twitter’ın botlara geniş çaplı bir araştırma yapması ve dolaşımdan uzaklaştırmak için daha sert bir süreç uygulamak gerekebilir.

Resim Tanımlama- Eşzamanlı Reklamlar


Twitter geçtiğimiz Kasım ayında eşzamanlı bir Reklam-Twitter hareketini başlattı. Kampanyanın basit aşamalarında, markanın billboard reklamının çekilip, marka hashtag ile paylaşılarak kullanıcıların markadan birebir isteklerde bulunduğu bir süreç gerçekleşti.
İnteraktif çalışmaların Twitter’ın sosyal medya yapısıyla çok uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Twitter bu avantajını kullanıyor ve çeşitli interaktif reklam kampanyalarına iyi bir ortam oluşturuyor. Bu çalışmaların bir kısmı daha çok yeni diyebiliriz. 2018 Twitter için bu tarz çalışmaların devam ettiği ve çeşitlendirildiği bir yıl olacaktır. Reklamı, daha çok platformda yaymak adına, başarılı bir deneme olduğunu da söyleyebiliriz.

Müşteri Hizmetleri


Sosyal medya yönetiminin, giderek sosyal medya müşteri hizmetleri yönetimine doğru yol aldığından daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Artık kullanıcılar ürün ve hizmetlerle ilgili yaşadıkları sorunları ya da merak ettiklerini sosyal medyada çok hızlı şekillerde bildirebiliyorlar.
Twitter, sosyal medya müşteri hizmetleri konusunda da alanında en iyilerden biri. Organik yapısı gereği fikir bazlı ilerleyen sürecinde, Twitter müşteri yönetimine hâkim olmanızı sağlayabilir. Bunun için oldukça dikkatli ve titiz bir çalışma gerçekleştirmeniz gerekecektir çünkü bir yandan sürecin çok hızlı işlediğini unutmamalısınız.
Buna rağmen, Facebook sahip olduğu ChatBot yapısıyla müşteri hizmetleri konusunda büyük bir avantaj elde etti ve Twitter’ın da bununla yarışabilecek gelişimler kaydetmesi gerekmekte. Twitter kendi bot benzeri araç ve seçeneklerini yapısına ekledi ancak yine de Twitter’ın gelişmesi için daha fazla seçenek var ve bu tür bir etkileşim için anahtar platform haline gelebilecek bir güvene sahip. Çok hızlı ve organik yapıdaki bir platform olarak bu gücü çok büyük bir avantaja çevirebilir.

Video Odaklı Süreç

Twitter geçtiğimiz günlerde NewFronts etkinliğinde Mayıs ayında duyurdukları 16 canlı şovun reklam veren taahhütü altına girdiğini ve hepsinin üretilebileceğini ve reklam ortaklarına yönelik videonun değerini artırmak için bu yeni programların tümünü teşvik etmek isteyeceklerini doğruladı.
Bu nedenle, Twitter’ın video içeriğini öne çıkarmanın yeni yollarını test edeceğini umuyoruz. Zengin akışlar için devam eden uyarıları ‘’Araştır’’ sekmesine eklemeyi ve bunları masaüstündeki kenar çubuğunda göstermeyi denediler; ancak Twitter, muhtemelen video içeriklerinde daha yeni kullanıcılara tanıtım yapmak için kendi “Happening Now” butonu ile kilit bir nokta elde edebilir.
2018, Twitter için daha çok real-time içeriklerinin var olacağı ve bu içeriklere daha fazla reklam destek seçeneğinin geleceği bir yıl olacaktır diyebiliriz.

280 Karaktere Genişleyen Twitter Metinleri


Twitter sürekli kendini geliştirmeye çalışıyor ki bu konuda oldukça haklı. Sosyal medya daha fazla yenilik ve beklenti içinde. Ama 280 karaktere kadar uzayan tweetlerin, Twitter’ı biraz karışık gösterdiğini söyleyebiliriz. Bunun yerine belki de tweet-by-tweet yöntemiyle otomatik olarak numaralandıran tweetstorm seçeneğini geliştirmeyi düşünebilirlerdi.
Bu seçenekler Twitter’ın görünümünü daha şık hale getirebilirlerdi. Belirtildiği gibi, kullanım istatistikleri bu duruma karar verecekler fakat Twitter, 280 karakter kullanımını geri alıp başka bir şey çıkartırsa bu da bizler için şaşırtıcı olmaz.

Algoritma Gelişimleri


Twitter’ın ayrıca, kullanıcıların kendileri ile en alakalı içerikler konusunda uyarıldığından emin olmak için algoritma hedeflemelerini geliştirmeleri gerekmektedir. Etkileşim istatistiklerine yansıyan bu ön plan daha da ilerlemektedir; ancak özellikle Keşfet sekmesinde biraz daha iyileştirmeye ihtiyaç var diyebiliriz. Son zamanlarda kişiselleştirilmiş konuları (ve ağınızda bulunan Nuzzel benzeri popüler makaleleri) sundular.
Twitter oldukça geniş olan konu ve içerikleri daha alakalı hale getirmeye yardımcı olabilecek ve kategorilere ayırabilecek Reddit tarzı ‘en iyi tweet’ler’ yaklaşımını uygulamaya her an koyabilir. Bunu ‘’Anlar’’ ile yapmışlardı, ancak ‘’Keşfet’’ diğer kullanıcılar için temel bir referans niteliği taşıyabilir ve Twitter bu özelliği ile etkileşim fırsatını çoğaltabilir.

Kontrollü Hedefleme

Twitter için rakamsal bir inceleme başlattığımızda, markalar için Facebook ve Instagram’ın daha tercih edilebilir olduklarını görüyoruz. Platform hakkında hala konuşulan çok şey var ve bunun dışında oluşabilecek pek çok fırsat var. Bunu işlevsel bir işe dönüştürmek, ağ için hala çeşitli zorluklar teşkil etmeye devam ediyor, ancak yine de bir yol bulabilirler. Ve Twitter, birçok kullanıcı için hala vazgeçilemez bir platform. Twitter, fırsatları ve diğer sosyal medya platformları arasındaki yerini belirleyerek bu işi oldukça başarılı hale getirebilir.