Online marketing sektörünün her ne kadar karmaşık ve değişken bir görünümü olsa da modern trendlere karşı koyamayan herkes için heyecan verici bir dünya olduğunu biliyoruz. Bu sektör için yeni bir yıl demek; yeni donanımlar, yazılımlar ve kullanıcı deneyimleri demek. Yeni trendleri erken benimseyenlerin ise oyuna 1-0 erken başlayacağını söylemeye gerek yok.
Pazarlama sektörünü 2016’da nelerin beklediğine göz atacak olursak;
Video reklamlar artık hayatımızın her yerinde: Eskiden reklam amaçlı video üretmek ve bunu hedef kitlelere ulaştırmak ne kadar da zordu değil mi? Oysa 2015’te öyle olmadı, ne kadar çok video reklam izlediğimizi hesaplayamadık bile. Pazarlama dünyası hareketli görüntünün kıymetini anlamış olacak ki hemen yeni reklam uygulamaları geliştirmeye başladı. Google artık arama sonuçlarında video reklamlar göstererek yepyeni bir dünyanın kapısını açacağa benziyor, Youtube ve Google bir arada neler yapabilecek bakalım? Bu yıl da bol bol video reklam görmeye hazırız.
Screen Shot 2015-11-26 at 16.57.24

Uygulama indexlemeri ile yepyeni kullanıcı deneyimleri yolda: Google 21 Nisan’da artık arama sonuçlarında mobil uyumlu siteleri ilk sıralarda gösterecek bir algoritma üzerinden çalıştığını duyurmuştu. 2016’da ise uygulamanızın veya sitenizin farklı ekran boyutlarına uygun olmasının yanında kullanıcı deneyimini kolaylaştıracak şekilde düzenlemeniz çok daha ön plana çıkıyor. Yeni yılda her şey kullanıcının daha özgür, sezgisel ve kolay yoldan araması üzerine kurulacak.
Masaüstü uygulamalarını rafa kaldırmanın zamanı geldi: 2015 adeta mobil uygulamaların yılı oldu. Kullanıcılar bunu almak istiyorum , bunu görmek istiyorum, buraya gitmek istiyorum, bunu yapmak istiyorum gibi birçok isteklerini ellerine aldıkları telefon üzerinden yaptılar. Google’ın dönemsel arama raporlarına baktığımızda da bunu net bir şekilde görebilmemiz mümkün. O zaman ne yapıyoruz; 2016’da artık satmak, göstermek ve yaptırmak istediğimiz her şeyi mobile yönelik uygulamayı ertelemiyoruz. Faz 2’ye değil faz 1’e koyarak, mobili önceliklendiriyoruz.
Kendine bir asistan tut; dijital olsun: Siri ve Cortana hayatımıza hızlı bir giriş yaptı, başlarda bayağı eğlendik ama bunun sağlayacağı faydanın farkına varmamız da çok uzun zaman almadı. Bu yıl da Search engine optimization (SEO) ve Pay per click (PPC) ile internet sitemiz için harika geri dönüşler aldık, Şimdi sıra, dijital asistanların da aradığını bulmasını sağlayacak şekilde bu duruma çeki düzen vermekte. İşimiz zor; Siri ve Cortana gibi yardımcılarla uğraşmaya hazır mıyız?
Screen Shot 2015-11-26 at 16.52.50
Internet of Things (IoT) denilince bir zamanlar aklımıza hiçbir şey gelmezdi: Giyilebilir teknolojiler cep telefonlarının hayatımıza girdiği kadar hızlı bir giriş yapmadı ama 2016’nın yeni şeyler getireceğini görmemek de olmaz. Apple Watch ile kolumuza gelen yeniliğin bu yıl pazara giren yeni markalar ve çeşitler ile daha ulaşılabilir bir ürün olması bekleniyor. Yerel pazarlama numaralarınızda ve reklam kampanyalarınızda yeni bir şeyler düşünmeye başlamak için geç kalmamanızı öneririm. En azından dijitalde Nivea’nın iki yıl önce yaptığı  işin bir kaç tık üstüne çıkılması hiç de fena olmaz? Merak edenler tık tık. 
Screen Shot 2015-11-26 at 17.08.04
Reklam yapmaya da zam geliyor, artık reklam daha pahalı olacak: Ekonominin en bilinen kuralı; rekabet arttıkça fiyat artar. Reklamda son yüzyılın en rekabetçi dönemine geldik, online reklam yapmak her ne kadar ucuz gibi görünse de küçük şirketlerin bütçe planlamalarına şimdiden başlaması gerekmekte.
Son olarak plan yapmak her şeydir; hele reklam dünyasında… Yeni bir yıla girmeden kendinizi nerede görmek istediğinizi belirleyip yeni yıla hazırlıklı bir giriş yapmanızı öneririm. Yeni yılınız şimdiden kutlu olsun!