70’lerin cep saatlerinin, 90’ların ışıklı ayakkabılarının ve adım sayarlarının şimdiki giyilebilir teknolojili ürünlerin ataları olduğunu söylersek herhalde yanlış olmaz. Günümüzde ise giyilebilir teknolojiler hala tam olarak hayatın ortasında yer almasa da gündelik hayatta belli kolaylıklar sağlamaya başladılar. Apple iWatch, Samsung Gear, Microsoft Band gibi ürünleri saymazsak 2015 biterken bu yılın giyilebilir teknolojili alternatif 8 ürününe yakından bakalım istedik;

1- Jawbone UP3 
Jawbone U3’ün bioempedans algılayıcıları; adımları, nabzı ve uyku aşamalarını ölçüyor. Güncellemelerle de yeni özelliklerin sağlanabileceği belirtiliyor.
$179.9

2015-in-giyilebilir-8-teknolojisi-1

2015-in-giyilebilir-8-teknolojisi-2

2015-in-giyilebilir-8-teknolojisi-3

2- Moov Now
6 aylık bir pil ömrü sunan bu cihaz, dahili manyometresi ile antremanlarınızı kaydederek atlamanızın önüne geçmeye çalışıyor. Gece ve gündüz, uyanıkken ya da uykudayken sizi her daim takip edebiliyor. Koşu, bisiklete binme, kardiyo, yüzme, boks gibi sporlar ile birlikte kullanılabilirken amaçlarınıza ulaşmak için ipuçları da veriyor.
$79.99

3- June
Bu cihaz morötesi ışınlarıyla, güneşe ne kadar maruz kaldığınızı ölçerek ve gerektiğinde uyararak güneşten korunmaya yeni nesil bir çözüm getirmeyi amaçlıyor. Tek sıkıntısı, kontrollü bir şekilde bronzlaşmak istediğinizde kolunuzda oluşacak bir iz. 🙂 Deri ve silikon bantlı versiyonları bulunuyor.
$129

4- Pavlok
Tırnak yeme, sigara içme, fast food gibi kurtulamadığınız herhangi bir alışkanlığınızdan 5 günde kurtulabileceğinizi iddia eden bu cihaz, logosundan da anlaşılacağı üzere bu alışkanlıkları tekrar ettiğinizde titreşimle, bip sesiyle ve hatta size ufak çapta bir elektrik akımı vererek uyarıyor. Gerçi sosyal ortamlarda kişiyi rezil de edebilir. Bu cihaz için Indiegogo‘da 283.392 dolar fon toplandığını da belirtelim.
$199

2015-in-giyilebilir-8-teknolojisi-4

2015-in-giyilebilir-8-teknolojisi-5

5- Spire
7 yıllık bir araştırmanın sonucu olarak piyasaya çıkan Spire, nefesinizi analiz ederek ruh ve beden sağlığınız hakkında çıkarımlar yaparak öneriler sunuyor.
$149.95

2015-in-giyilebilir-8-teknolojisi-6

6- UpRight
Belinizin arkasına yapıştırılan bu ürün, kambur durduğunuzda bunu anlayarak titreşimle sizi uyarıyor.
$129.95

2015-in-giyilebilir-8-teknolojisi-7

7- Hexoskin
Kumaşına entegre edilmiş algılayıcılar; yürüme, soluma, nabız atışını ölçüyor. Uyku performansını ise kalp atışı, nefes hızı ve uyuma pozisyonları üzerinden takip ediyor.
$299-$399

8- Muse
Kendisini kişisel meditasyon cihazı olarak konumlandıran Muse ile konsantrasyon olabilme seviyesi izlenebiliyor ve meditasyon anında beyinde neler olduğu duyulabiliyor. Hedeflerle ilgili kilometre taşları belirleyip bunlara ulaşılıp ulaşılamadığını da takip etmek mümkün.
$299

2015-in-giyilebilir-8-teknolojisi-8

Sonuç olarak, giyilebilir teknoloji şu an için sağlık ve verimlilik odağında ürünler sunuyor. Eğlence ve verimlilik odağında ise Apple iWatch, Samsung Gear gibi ürünler pazarda yer alıyor ancak bu alandaki ürünlerin henüz istenen seviyede ve yaygınlıkta olduklarını söyleyemeyiz. Gelecekte ise giyilebilir teknolojiler şimdiki gibi dar alanda mı kalacak yoksa geniş kitlelere ulaşabilecek mi hep birlikte göreceğiz.